13 март 2015

Краденето ще се узаконява?

    Днешните изказвания на "премиера" Борисов започват да напомнят за нещо преживяно.  По-старите си го спомнят от времето, когато Луканов и Ко. крадяха и замитаха следите. По-младите може да попитат по-старите.
    Облечен небрежно като мутра, в компанията на депутати - явно и те специалисти по темата, "премиерът" обясни в рамките на 3 минути как щели да спрат и да върнат тези 3 милиарда и 5-600 милиона", сто милиона повече или по-малко, какво значение има за нашия лидер?Освен този клип, изгледайте и другия, който пуснахме вчера, защото и в него "премиерът" блести с познанията си:
"Един от най-големите кредитори в КТБ е държавата. В момента докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Ние сме готови с предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да защитят обществения интерес и съм убеден, че всички партии ще ги подкрепят."


Какво разбираме от несвързаните думи на "премиера"?
1. Че се е опитал да назначи синдик, "за да се избегне ограбването на КТБ".
2. Че БСП са вече в един отбор с Борисов?

3. Че готвят на народа следното:
3.1. След като фалираха КТБ поискаха да наложат банкова ваканция на всички банки, т.е. да фалират всички банки?
3.2. И по този начин излязоха на чисто с десетки, ако не и стотици милиони евро, които никога няма да върнат на кредиторите? 
3.3. Сега ще се опитат да вземат това, което е останало чрез синдиците, за да може да продадат имуществото, вероятно на занижени цени, на правилните хора, които може би разполагат с пари, получени от същата КТБ?
3.4.  След което Цветан Василев и останалите акционери, сред които руската ВТБ, ще осъдят държавата, т.е. всички нас, да платим милиарди евро обезщетение? 
4. Че ако се стигне до дело срещу България, то ще е от мащабите на делото срещу Русия на акционерите на Юкос, което окончателно приключи наскоро с окончателна осъдителна присъда за Русия на стойност 50 милиарда евро? В случая милиардите ще са по-малко, вероятно около 5, защото в тях влизат не само загубите, но и пропуснатите ползи? А че държавата ще загуби делото, едва ли някой се съмнява - до този момент България не е загубила само онова дело, което не е било заведено срещу нея... И че ще си плати - също. Русия също се опитва да не плаща, но на ред е задържане на имущество, конфискация и продажба. Сетете се дали България ще се репчи на Евросъюза.5. Че не е разбрал, че държавата не е кредитор на КТБ?
6. Че щом знае, че имуществото се разграбва, но не е информирал главния прокурор, министър Бъчварова и останалите хора, имащи право и задължение да се борят с подобни престъпления, той е... съучастник в извършваното престъпление?

Иначе казано: откраднатото е откраднато, парите няма да се връщат, а за капак ще си вземат обратно и всичко, което е останало в банката, а на нас ще оставят сметката, която ще е от порядъка на 8-9 милиарда? Евро. Които народът ще плати като поп?

Още материали по темата:
Квесторите:  
Не са извършвани разпоредителни действия с имущество на Корпоративна търговска банка (КТБ), след отнемането на лиценза не са разглеждани цесии, а след измененията в Закона за банковата несъстоятелност не са одобрявани прихващия. Това се казва в изявление на квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, разпространено до медиите "с оглед необходимостта от адекватна и вярна комуникация с обществото". Двамата обявяват, че са на разположение за всякакви проверки на дейността им.
"В рамките на предвидените от закона правомощия и при стриктно спазване на нормативните разпоредби не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на банката от квесторите", пишат Костадинчев и Лютов.
И обръщат внимание на факта, че по искане на БНБ Софийският градски съд наложи общ запор и възбрана върху цялото имущество на КТБ. "Квесторите не могат да извършват разпоредителни действия с имуществото на банката и поради изрична законова забрана за такива действия, а именно: от датата на решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност на основание чл.36, ал.2 от Закона за кредитните институции не могат да се извършват разпоредителни сделки и действия с имущество на банката, с изключение на извършването на обичайни разноски, насочени към неговото запазване и управление", пишат Костадинчев и Лютов.
Те посочват още, че не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили след 6 ноември 2014 г. - денят на отнемане на банковия лиценз. 
"Не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения на чл.59 от Закона за банковата несъстоятелност, влезли в сила на 28 ноември 2014 г.", заявяват още квесторите. 

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).