19 март 2015

Синдиците трябва да са наши хора?

Препечатваме тази ре(д)акционна статия, защото подкрепя нашите наблюдения:

Синдикът на Борисов в КТБ е за да спре ограбването? Или да го насочи към правилните хора…

 
15 Март 2015
 
Извънредното законодателство, което гласуваха с консенсус повечето партии в парламента, позволи на правителството да назначи вместо съда временен синдик в КТБ, защото според Борисов ограбвали банката, квесторите на БНБ въртели сделки и т. н.
Работата е там, че това съвпада с интересите не на държавата, а на Борисов и Делян Пеевски. Пеевски започна да губи делата в съда, с които искаше да блокира фирмите на Цветан Василев (виж тук), а същевременно заинтересованите не успяха да усвоят достатъчно от фалиралата банка. Тоест от банката, която Пеевски фалира с помощта на БНБ и прокуратурата.
Пеевски контролираше фирми с големи кредити от КТБ. Съдейки по разследванията на някои журналисти, повечето дългове на тези фирми са прехвърлени в Първа инвестиционна (подкрепена от държавата), а за много от тях са направени и цесии.
Всъщност в това се състои ограбването - печели длъжникът. И това обяснява натиска да бъде фалирана тази банка - да спечелят длъжниците.
Длъжникът, който има да дава примерно 50 милиона на банката, намира клиенти на КТБ, които държат там на сметки или депозити 50 млн. и им предлага да направят цесия - да заменят неговия дълг с парите им, които имат да взимат, но никога няма да си ги вземат обратно. Длъжникът плаща обаче не 50 млн., а примерно 30 млн. на ощетения от фалита на банката и така връща своя дълг на КТБ, със замяна. Печели длъжникът, губи онзи, който има да взима от банката. Но приема сделката с цесията, защото иначе няма как да си върне нещо от милионите - законът гарантира влогове само до 100 хил. евро.
За отбрани хора (например като Вежди Рашидов - който призна публично, че си е спасил неговите 2-3 милиона лева с цесия), замяната се прави едно към едно. Тоест длъжникът плаща на този, който има да взима от банката пълната сума. Това е само за избрани наши хора. С парите на котарака Сталийски в КТБ (20 млн. лева), приближен на Борисов, е направена цесия за дълговете на завода за стъкло в Плевен.
Избрани наши хора чрез цесии придобиха цели предприятия. Поеха им дълговете и ги замениха.
Премиерът Борисов се опитал да назначи синдик, но правителството няма право да го назначава. Това може да направи само съдът, като приключат делата около банката. Борисов е прав да твърди, че след всички сделки няма да остане за държавата. Ами защо Борисов като премиер набута парите на държавата в тази банка? Защо подпомогна фалита ѝ? Защо поиска банкова ваканция за всички банки, след нейния фалит? Очевидно това отговаряше на политическите му цели миналото лято преди изборите.
Сега извънредното законодателство (прието и от БСП - интересен консенсус), което ще му позволи да вкара свой синдик, едва ли се прави за доброто на държавата. По-скоро е за доброто на Пеевски, с когото има достатъчно признаци, че Борисов и финансовият министър Горанов си сътрудничат.
Квесторите на БНБ съобщиха, че съдът е наложил запор на имуществото на КТБ. Те съобщиха също, че след отнемането на лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г., са спрели да правят прихващания чрез цесии.
За какво тогава Борисов иска да си назначи синдик? Отговорът е очевиден - да може той да прави всичко онова, което сега квесторите не могат и Пеевски също не успява да се домогне. Синдикът ще направи правилните цесии, ще разпродаде имуществото на КТБ на правилните цени и на правилните хора. Ще го назначи правителството, а не съдът.
Някой да не е разбрал какво се случва в държавата?

Какво разбираме от тази статия?
1. Че има и други медии, освен нашата, които са хванали Борисов в крачка?
2. Че далаверите на "премиера" с Пеевски тепърва ще се разнищват?
3. Че каквото и да се случи, съдейки по действията на всички партии в Парламента, следите се замитат упорито?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).