11 март 2015

Без мен протестите щяха да се спихнат като спукан балон?

Когато Борисов обяви, че от Протестна мрежа са го канили да им докара хора с автобусите през септември 2013 г., нейните представители не посмяха да излязат и да кажат, че той лъже. Нещо увъртаха, че те не били ходили и че всеки можел да каже, че е от Протестна мрежа. Може, може, но колко да може?
А може ли да не са посмели да го кажат, защото Борисов не е лъгал? Или защото протестърите не са искали да се карат с него?

Днес Борисов се изгаври грозно над "ПРОТЕСТЪРИТЕ" (цитатът е по "премиера"):

======================================================================

   "К'ъв кой, кви 5 лева... Къде бяха тогава реформаторите и протестърите да скочат да ме защитят мене? А? Къде бяхте на улицата. На улицата бяха 100 души, когато дръпнахме ГЕРБ от улицата, след първите митинги. Останаха 100 души е тука, отзад." (започва от 19:56)======================================================================

По-долу ви напомняме историята накратко и ви питаме какво разбираме от новите откровения на Борисов?

1. Че протестите са били узурпирани от банкянския император още през септември 2013 г.?
2. Че протестиращите са пионки в ръцете на "премиера"?
3. Че разпределението на порциите все още продължава и сега е редът на протестиращите да се облажат?


За освежаване на паметта:

09.09.2013 г.
ГЕРБ опроверга протестърите: Искаха ни подкрепа!

BNews.bg
ГЕРБ опроверга протестърите: Искаха ни подкрепа!

ГЕРБ публично призна, че протестиращите са молили партията за подкрепа за протеста.
Миналата седмица тук в централата дойдоха хора от протестиращите, които искаха подкрепа от ГЕРБ, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев на пресконференция.

Подкрепата на ГЕРБ за протеста на 4 септември при старта на парламента, се превърна в основна причина протестърите около Реформаторския блок да обявят, че се отказват от организираното недоволство.

Самият Бойко Борисов в събота обяви във Варна, че
представители на Протестна мрежа, са търсили подкрепа от ГЕРБ за протеста.
Ден по-късно от Протестна мрежа излязоха с декларация, че Борисов не е цитиран точно и че агенция „Фокус” трябва да се извини за гафа.

Днес, обаче, Главчев повтори думите на лидера си на пресконференция.
Той призна и че е имало пет-шест автобуса с привърженици на ГЕРБ на протеста на 4 септември.
Те, обаче, не са били организирани от партията. Как можем да забраним на наши привърженици да дойдат, попита Главчев и заключи, че ако ГЕРБ се захване с организацията на протеста, ще се разбере от цяла България.

и от червения журналист |  Видяна 2566 пъти

Несъстоялата се революция от 4 септември

Грандиозната битка на автобусите. Така можем да определим датата 4 септември, за която от една седмица насам медийно ни промиваха мозъците, че щяла да стане водоразделна в новата българска политически система. Тези, които на 16 август ревяха като анорексични манекенки видяли пържола, че властта докарвала автобуси да я подкрепят, сега напълниха столицата с автобуси, за да подгреят допълнително и да мотивират протестния ентусиазъм. Историята обича да бъде иронична.
Първият филм на Спилбърг "Дуел" имаше подобен сюжет - битката между шофьор на камион и шофьор на кола, които се преследват из сюрреалистичния пейзаж на американския среден запад. Сега с новата порция автобуси резултатът се изравни. Чака ни дълга и тягостна есен на позиционна война между БСП и ГЕРБ, която ще тече по сценарий, съвсем различен от този, който протестърите си представяха. Всъщност не е ясно какво са си представяли те, защото в края на филма се появи Бойко Борисов и си поиска това, за което беше платил.
Всъщност голямата новина от 4 септември е, че Бойко Борисов така елегантно узурпира протеста, по-скоро автобусно го мобилизира, че сега протестът е равен на ГЕРБ, плюс минус 300 души, които са протестъри и антигербери, но техния глас ще потъне като паве в Перловската река. Младите и красивите, които твърдяха, че са срещу цялата политическа система, срещу прогнилата олигархия, всъщност коронясаха лицето на предишната озъбена и авторитарна власт за свой уличен лидер. Той пък им прати като политическо подаяние своя заместник Цветан Цветанов. И изведнъж се чу как протестърите привестват Цветанов! Тази картина и звук завинаги демаскира позите, унищожи клишетата и експресивните прилагателни на протеста. Те приветстваха полицейската палка, символът на управлението на полицейските кубинки. "Антиолигархистите" ръкопляскаха на старата власт и веднъж завинаги унищожиха последната останала поезия в своя бунт.
Протестът от 4 септември отрече за пореден път протеста от 14 юни. Онзи първият ден беше ден на гняв, възмущение, политически кипеж и истинска енергия. 4 септември показа това, което се знаеше отдавна - ГЕРБ най-накрая си маркираха протестната територия, показаха на Реформаторския блок, че те са голямото чудовище вдясно, а оттам-нататък всички останали претенции бяха унищожени. Лъсна и добре платената политологическа мисъл - част от политолозите-протестъри изведнъж заявиха, че нямало нищо лошо в това, че ГЕРБ също са излезли по улиците, че колаборацията с тях била неизбежна. Сега вече става очевидно, че едната част от протестърското движение не само е силно зависима от олигархичните кръгове, а тя е единствено и само техен любим продукт. Антиолигарсите приеха ГЕРБ в редиците си и това е голямата поука от 4 септември. В България от юни насам не се провеждаше битка за идеали, а за територии. А в крайна сметка и за автобуси. Изобщо всичко е като романа на Керуак "По пътя". В края на този роман се правеше забележителното откритие, че бог всъщност е плюшено мече.
Вече е ясно, че това не важи за нас - политическият бог на България със сигурност е шофьор на автобус.

И още, от независимия Иво Инджев, който днес напомня:

Има няколко начина да отговоря в лично качество на лъжата на Бойко Борисов, изречена днес от него в парламента, че си бил изтеглил неговите хора от ГЕРБ от протестите срещу кабинета на Орешарски и по тази причина останали само 100 протестиращи (предполагаемо, „хора” на Реформаторския блок).

Един от възможните лични отговори е да благодаря, че съм зачислен сред протестиращия граждански елит. Да си сред 100-те будни български граждани, е чест. Моя милост не беше от най-упоритите демонстранти, но все пак посещавах протестите и в тяхната затихваща фаза.

На човек като Борисов, който систематично лъже, няма как да благодаря обаче дори и да беше ме похвалил ( иначе обикновено ме нарича „идиот”, при това по няколко пъти в рамките едно телевизионно предаване).

Ето защо избирам да припомня фактите не само по памет, но и чрез цитати на други свидетели на събитията.

Истината е обратната на твърдението на Борисов за оттеглянето на „неговите” демонстранти и оредяването на протестите след това. Защото демонстрантите се оттеглиха сами след неговата омаскаряваща протестите лична намеса на 4 септември 2013 г. в първия ден от есенна сесия на Народното събрание, когато той се правеше на опозиционер.

Ето какво написа колегата Гиегор Лилов тогава във фейсбук:

          Grigor Lilov
3 септември 2013 г. · Sofia ·
„Основната теза на правителството и Станишев, е, че протестите са организирани и платени от ГЕРБ. Много неизкушени хора вярват в това, понеже нито са слушали, нито са чели за “тайните проекти”, които управляват политиката.
Но самият Бойко Борисов защити пропагандната теза на Позитано собственоръчно в Туитър: “Утре цялата група на ГЕРБ ще застане до протестиращите”.
Е, как да не кажеш, че ГЕРБ играе заедно с новата Тройна коалиция! “Откровението” на Борисов е способно да отврати протестиращите срещу властта и връзките й с олигархията. Явно това е целта му в навечерието на утрешния голям протест.
Явно Бойко си връща дълга за “тайния проект”, с който навремето дойде на власт с незримата, но ключова подкрепа на БСП и ДПС.”

Точно така! До онзи момент протестите бяха чисто граждански, а след като Борисов нагази в тях страшно много граждани се отвратиха и решиха да не си дават физиономиите на този брокер на задкулисието. Моя скромна милост – също.

Ето с каква сладострастна наслада журналистът от в . „Дума” Александър Симов, помагач на Борисов в омаскаряването на протестите, описва две седмици по-късно ефекта от герберизацията на протестите, отбелязвайки включително и отсъствието на пишещия тези редове от протестите в София.

„Tuesday, September 17, 2013

Къде изчезнаха от улиците медийните звезди на протестърите?


Тези дни често наминавам покрай протестите в центъра на София. Не участвам в тях, но искам от първа ръка да се информирам какво е настроението там. Не се заседявам много, защото старата десница вече ми разпознава лицето, а старите десничари знаят да гледат злобно като фолкпевица открила конкурентка с по-голям бюст”, пише воайорът Симов. И злорадства още:
 „По улиците бяха останали 50-тина ентусиасти, които не само нямат нищо общо с телевизионните протестърски лозунги, те вече и не искат да имат нищо общо…
 Даже Иво Инджев го няма и няма кой да поведе страшната битка срещу Леонид Брежнев или срещу третия му братовчед. Пустота и унилост душевна…”
 Че участниците в протестите рязко намаляха след 4 септември 2013 г., както се вижда от свидетелствата ( не само на вашия автор), е факт. Както беше факт, че Борисов имаше лична вина за това. Ето защо подигравката му днес е особено отблъскваща.
 Да, Борисов направи услуга на тогавашните управляващи и легитимира със задна дата лъжите им. Хиляди граждани се почувстваха измамени и омерзени от това заиграване, а днес Борисов им се подиграва отново.
 В ivo.bg. опустошителият ефект от „прегръдката” на Борисов беше отбелязана последния начин:

Бойко помага на Сергей срещу реформаторския протест

Иво Инджев
септември 9, 2013
В книгата „ Премиер на РъБъ” описвам не случайно свидетелски случката как кметът на София Бойко Борисов се хвали пред американския посланик Джон Байърли, че турските служби му се били отблагодарили за бламирането на резолюция на Софийския парламент, която би признала османския геноцида над арменците.
Жалко, че от Реформаторския блок не са си направили труда да научат и разберат, че Борисов е способен да употреби всеки и всичко в свой интерес заради едната хвалба дори- какво остава заради интереси, които водят назад във времето към битността му на довереник на царя от Мадрид, пъдаря от Правец и господаря от Москва.
Писах също, че Борисов само това и чака: да бъде помолен да помага на Реформаторския блок да го погълне.
Не очаквам скромните ми предупреждения да бъдат зачетени, но искам да посоча истината: събитията показват колко полезен за Реформаторския блок е Станишев и обратното- колко пагубна за същия е прегръдката на Борисов.
Правилно четете: с всичките си изстъпления Станишев на практика катализира сближаването на различни политически субекти под условното название Реформаторски блок, докато Борисов успя да направи това, което нито полицията, нито напъните на кресливия Сидеров, нито мълчанието на стреснатия от протестите Орешарски постигнаха: погали похотливо и публично гражданското недоволство, с което пося семената на унинието сред протестиращите срещу властта в София, заподозрени, изтипосани, обобщени, посочени, набедени и обвинени вкупом като ерекция на предишните управляващи.
Посятото веднага бе наторено. Сипвайки сол в раната, Станишев става и ляга с ехидната констатация, че Борисов и Цветанов били онези, които стоят зад протестите в София- откровена и преднамерено интригантска обида към най-креативната част от демонстрантите.
Разделяй и балдей ( т.е. „кефи се”, както се казва на руски)!
В типичен свой стил Борисов му помага като продължава да въздиша театрално (със крита зад гърба си възглавница) по Реформаторския блок като към една Дездемона, надявайки се да му повярват, че иска брак, а не повторение на опита за преспиване за една нощ, както през 2009-та, когато мамеше сините, че щял да управлява заедно с тях.
Станишев обича да припомня пикантния сюжет на онова кратко заиграване под формата на хипербола за консумиран брак, а Борисов не отрича и се почесва сладострастно по егото.
Ще бъде атестат за зрелост на младия Реформаторския блок да не позволи тези двамата да му се месят като свадливи сватовници кой да отмъкне и употреби булката, за да я заключи после в харема си.”


Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).