10 септември 2014

Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното

Препечатваме статията от е-Вестник поради фундаменталния ѝ характер. Няма да я коментираме, защото и без коментар е ясно кой е Борисов.

Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното

10 Септември 2014
 
Продължение на темата “Как антикомунисти се събраха с живковисти под крилото на Борисов

Интервю на Борисов в “24 часа” 2007 г.
Бойко Борисов има какво да крие в миналото си, не само за контактите и съдружията с престъпния контингент. Той действително е свързан с живковистки среди  и с клана Живкови, и извън ролята си на бодигард.
Борисов сам си създава легенда за репресиран от бившата власт. Многократно говори за своя „убит от комунистите” дядо. Но има основания да се каже, че Борисов е бил привилегирован при тогавашната комунистическа власт. Версията на самия Борисов, че заради дядо му не му разрешили да кандидатства в друг факултет на тогавашната школа на МВР (сега полицейска академия), освен в пожарникарския, е несериозна. Той разказва, че едва не се разплакал, като научил от баща си, че това е причината да не може да кандидаства в мечтания престижен факултет на Държавна сигурност. Много по-вероятно е да е кандидатствал да наследи професията на баща си - пожарникар. Обичайно за много семейства.
На 20 години член на БКП
Борисов посреща Цар Симеон на 
летището като негов бодигард. 
Снимка: Ани Петрова
И въпреки че дядо му на Борисов бил враг на народа, той отива в казармата в Школата за запасни офицери в Плевен. Там изобщо не не са приемали внуци на врагове на народа, а основно синове и внуци на номенклатурата, на по-известни личности, на активни борци против фашизма и капитализма, и на по-висши офицери от армията и милицията.

След това внукът на враг на народа е приет за член на БКП, което също е противоречие. Със сигурност на 21 години Борисов вече е бил член на БКП. Той е приет още в първи курс в школата на МВР в Симеоново или може би още в казармата. За това свидетелстват хора, които са виждали попълнените от него документи, когато се записвал за курс по карате.
Изобщо не е вярно, че в школата на МВР в Симеоново всички студенти са били приемани за членове на БКП, каквато версия се опитва да представи Борисов. Още по-малко да те приемат в БКП в първи курс е абсурд. Само най-големите натегачи и доверени на партийното ръководство студенти са приемани за членове на БКП още в първи курс или в казармата.
Борисов просто е бил „наше момче”.
Вече като кмет на София през октомври 2008 г. Борисов открито разказа пред Нова телевизия, че в периода 1985-1989 г. по време на Възродителния процес, Висшият институт на МВР го е изпратил в Дулово, за да се грижи за опазването на реда и реколтата там. Дори е бил командир на някаква част. Споменава за това и по-късно, в други интервюта. Няма как обикновен млад студент-пожарникар да бъде пратен да командва хора в тези райони. Тогава МВР е впрегнало целия си ресурс от спецчасти, биячи и каратисти като Борисов, да овладее положението в тези райони. Сред мобилизираните е бил и Борисов, но той е бил и доверен човек, командир, а не просто бияч.
И е бил убеден комунист дори след като идва 10 ноември. Сам се шегува по-късно пред познати как на него, комуниста, му се паднало да пази царя.

Напуска МВР 1992 г. като член на БСП, лъже за дядо си 

Интервю на Борисов 2005 г. във в. “Земя”. 

Изобщо не е клюка или тайна фактът, че Борисов напуска МВР, защото отказва да се деполитизира. Сам съобщава това, известно е на всички около него. През август 1998 г., вече като охранител на Живков, Борисов го разказва в интервю за Валерия Велева във в. „Труд”. Казал така пред шефовете:„Ами, до вчера ми викахте, че не съм комунист, че тренирам хората да се бият, а сега изведнъж се отказвате от комунизма. Няма да се деполитизирам. Оставам си член на партията.” За пръв път в това интервю Борисов споменава пред журналист за дядо си, който според различни изказвания във времето бил убит ту като николапетковист, ту като монархофашист (то не е едно и също), ту на 9 септември, ту седмица-две по-късно, ту изчезнал безследно и не знаят къде са му костите, ту бил в Централния затвор, прибрали го потрошен и т. н.

За случая с дядо му досега са излезли свидетелства, че първо става дума за прадядо му Асен Войнов от с. Хераково, на което е бил кмет (от този род е и бившият шеф на пожарната Кирил Войнов, с когото Борисов е роднина). Местни хора разказват, че кметът Войнов е убит при чисто криминална драма от престъпници, които са искали да скрият извършено от тях друго битово убийство, за което кметът е знаел. Убийците нито са били ремсисти, нито комунисти или партизани. Но Борисов с апломб понякога е обяснявал как от Държавна сигурност убили дядо му, макар тогава тя още да не е била създадена.
В интервюто си пред Валерия Велева Борисов изтъква, че напуснал МВР и казал тези неща за комунизма „ей така, на инат”. Това било последното му политическо изказване. Напуснал и станал треньор по карате. По нататък обяснява: „През 1992 животът ни накара да създадем охранителна фирма. Първо дойдоха приятели, после банки, големи хотели, чужди компании, телефонни оператори…” И т. н.
Всичко това дава хляб за конспиративни теории. Теорията на конспирацията е развита до там, че по-късно и запознанството на Борисов с Цветелина било едва ли не по план, така чрез дамата се намесила Държавна сигурност и външното разузнаване (доколкото Цветелина е работила за такива фирми). И Цветелина по-късно, вече като банкерка, създала сдружението „Глобална България”, което стои зад „тайния проект Бойко Борисов”, за да го лансира като дясна политическа формация и т. н. конспирации.

Кой го лансира в политиката?Интервю на Борисов в “24 часа” 2008 г.
Не само в конспиративната теория, развита в книгата “Тайният проект Бойко Борисов” на Григор Лилов, и в други изказвания тук и там (например на Татяна Дончева) се говори, че един от членовете на „Глобална България”, политологът Иван Кръстев, има роля за лансирането на Борисов. Наричат го дори един от бащите на Борисов – той го легитимирал като десен и европейски политик, осигурил му е подкрепа от десни партии и фондации в Европа, подпомогнал е политическия му проект за партия ГЕРБ.


Иван Кръстев е шеф на Центъра за либерални стратегии и директор на Международната комисия за Балканите, създадена от няколко големи фондове и фондации от Европа и САЩ, с цел да се подпомага интеграцията на страните от Югоизточна Европа в ЕС. Това очевидно е човек, на когото Западът има доверие. Зад Борисов застанаха немските фондации „Конрад Аденауер” и „Ханс Зайдел”. Както каза Борисов неотдавна – двете фондации подкрепят ГЕРБ години наред. Европейската народна партия прие ГЕРБ за член, Европа започна да взима насериозно телохранителя на бившия генерален секретар на БКП и на бившия монарх на България, който от време навреме втрещява с някое непремислено изказване.
Причините са много прости. У нас си обясняват погрешно симпатиите на Европа към една или друга партия и лидер в България. Всъщност от ЕС подкрепят онази партия, която в момента има най-силно влияние в обществото и е способна да прокарва реформи. Сътрудничат с нея, опитват се да й въздействат. Защото в нашия случай става дума за държава с високо ниво на корупция, организирана престъпност, която трябва да прави реформи и да гони европейски стандарти и критерии.
И от Америка отношението към българските политици е същото. Някой забравил ли е как президентът Джордж Буш дойде в София, срещна се с премиера Станишев и го нарече „Мистър Клийн”, тоест човекът, който почиства – корупцията, организираната престъпност… Буш и премиерът социалист… Под натиска на Европа и САЩ правителството на Станишев създаде ДАНС, арестуваха Маргините, Златко Баретата, започнаха дела срещу Ковачки, който беше пуснат срещу рекордна гаранция.


Борисов като бодигард на Живков. Вдясно -
Иван Славков. Снимка: архив на e-vestnik
Същите очаквания имаше и към Борисов, същият натиск. По подобен начин например шефът на ЦРУ Лион Панета при посещението си в София каза на Борисов: „Ти си лидерът на България и си сред най-добрите политици в Европа. Ти си лидер, който ни трябва! Искаме да те подкрепяме максимално.” И Борисов и Цветанов показаха на Европа и САЩ атрактивни акции на борба с престъпността. Разиграха спектакли с арести по телевизията, създадоха образа на „Октопода”, в лицето на Алексей Петров, наречен Трактора. Но Маргините останаха в сянка и се измъкнаха, единият дори избяга в чужбина, пуснат под гаранция. А разследванията срещу едри бизнесмени оставиха впечатление, че те са по-скоро рекет.
Политологът Иван Кръстев директно отговори пред мен на въпроса смята ли се за един от бащите на Бойко Борисов и как гледа на конспиративните теории. Когато разговаряхме, в медиите някой беше нарекъл съдийката Душана Здравкова “майката на Бойко Борисов в политиката”. Тя беше евродепутат, една от основателките на ГЕРБ, но ги напусна и се кандидатира като вицепрезидент с Алексей Петров. И Кръстев отговори: „Няма как да съм бащата на Бойко Борисов, след като не познавам майката”. Той каза още: „И въобще, с риск да разочаровам любителите на конспиративни теории, ми се струва, че авторът на проекта Бойко Борисов се казва Бойко Борисов” (виж тук цялото интервю).
Може да се предположи, че Кръстев е подпомогнал Борисов с идеи, насоки, контакти, лансирал го е тук и там, изказвал се е за него като за политик, който се развива и учи бързо. Но на Кръстев му приписват прекалено голяма роля.
Действително, няма как един политик да го опаковаш в целофан, да му направиш реклама, да го свържеш с този-онзи и да го направиш хит на пазара. Това може да помогне, но не и да направи от съдържанието на целофана голям политик. (Друг въпрос е моралната страна - да легитимираш като политик един волунтарист с тъмно минало, който безцеремонно гази закона - за това ще стане дума в отделна статия).
Иначе успехът на Борисов се дължи на личните му качества – умението да говори популистки, простичко, разбираемо за простолюдието, да показва решителност и убеденост в това, което говори.
Разбира се, Борисов е талантлив политически лъжец, умел демагог. Ако се сравни езикът му с този на останалите политици, се вижда колко доверие вдъхва Борисов, дори когато откровено лъже. А той лъже така убедително, че сам си вярва. Дори за очевидни неща. Например пред студенти край Варна през лятото на 2011 г. каза съвсем сериозно: „…Кой ми е помогнал на мен, сирака, да стана кмет, премиер?” Борисов не е бил сирак, майка му умира, когато е на 38 години, а баща му – когато е вече на 47. Но той така се вживява в някаква своя роля на селф мейд мен, която сам си е измислил, че вече вярва, че наистина е така.

На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г.
Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и
кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за
главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и
осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков,
депутат от БСП и бивш министър на правосъдието.
Снимка е от личен архив, разпространява се в Интернет,
след като е показана на изложба от музея на Живков в Правец.

Така или иначе, успехът му, освен с харизма и популизъм, се обяснява с помощ от кукловоди в сянка. Какви ли не версии има за това.
Няма преки доказателства, че среди на БСП са издигнали Борисов в политиката, маскиран като десен политически проект. Че е маскиран като десен – това е несъмнено, може да се види от собствените му левичарски изказвания и действия. Но че е издигнат от кукловодите в БСП – няма преки доказателства. Това не изключва среди в БСП да му симпатизират и да са му оказвали неофициална подкрепа.
В БСП го смятат за наше момче

Със сигурност се знае следното: Когато Борисов се кандидатира за кмет на София, а БСП издига срещу него Татяна Дончева, на обсъждане в една партийна организация в столичния район „Оборище” в квартал около улица „Оборище”, съставена предимно от пенсионери - бивша номенклатура на БКП, неколцина от тях направили странно предложение. Те поискали вместо Дончева, БСП да подкрепи Борисов за кмет. Сред групата с това предложение е Иван Абаджиев. Той е бивш кандидат-член на политбюро на ЦК на БКП, бивш шеф на Комсомола, свален от Живков и пратен за посланик, какъвто се и пенсионира. Абаджиев (вече покойник) тогава живее на ул. „Оборище” в тузарски блок до Народната библиотека. Неговата партийна организация в квартала е от подобни отломки на БКП. Особеното в случая е, че Иван Абаджиев е бившият тъст на Цветелина Бориславова. Фактът е любопитен – срещу официалния партиен кандидат Абаджиев предлага БСП да издигне мъжа, който е откраднал снаха му. Предложението не е прието, остава просто предложение на партийно събрание.
Натъкнах се и на други свидетелства - в изказвания бивши представители на висшата номенклатура в БКП от времето на Живков, чиито имена ще спестя, са говори за Борисов като за техен човек. Те признават, че в техните среди имало инициатива да се издигне и подкрепя Борисов в политиката. Един такъв дори казва репликата: „Искахме да има алтернатива на Станишев”. Това обаче си е изказване, каквито старите номенклатурци на БКП в тесен кръг ръсят често. Все едно, че от тях нещо много зависи. Действително, има хора, които се съветват с тях, придават им далеч по-голямо значение, отколкото те имат. Но влиянието им в политиката тотално се преувеличава с конспиративни теории. Например т. нар. кръг „Монтерей”, бивши ченгета и шефове от ДС, политици, дипломати, банкери. Той само създава привидност за някакъв мозъчен тръст. Значението му е силно преувеличено. Имат връзки с престъпни среди, групировки, но чак да са мозъчен тръст… По-подходящо за този кръг „Монтерей” е определението „кръг „Памперс”, което подхвърлиха подигравателно в жълт вестник, визирайки доста високата средна възраст на членовете.
Някои свързани с БСП бизнесмени със сигурност са развързали кесията в един или друг момент за подкрепа на Борисов. Но спонсорите на БСП дадоха пари и на кого ли не от опонентите й. Като спонсор на Борисов и кукловод се сочи и Валентин Златев, за което ще стане дума по-подробно по-нататък.
Към Борисов очевидно има симпатии от електората на БСП и от определени среди в партията. Дори социологическите проучвания показват, че мнозина от червения електорат, които искат силна ръка, са симпатизанти на Борисов и са гласували за него в един или друг момент.
Има всички признаци за близост на Борисов с Румен Петков, който от своя страна беше опонент на Станишев в партията, преди да се отдели с Първанов в движението АБВ. Има достатъчно случки, факти, изказвания, които показват връзки на хора от БСП със СИК. Но за някаква конспирация на БСП пряко с Борисов няма доказателства.
По скоро става дума за лични контакти на Борисов с хора от БСП или близки до нея (най-вече с бившия президент Първанов) и личните му връзки с фамилията Живкови. Точно фактът, че Борисов е бодигард на бившия несменяем господар на държавата в продължение на 33 години, му дава начален тласък за популярността в медиите и поражда теории, че фамилията Живкови го издига.
(Следва – Как Борисов става телохранител на Живков и се сближава с неговите довереници Златеви – баща и син)
В материала са използвани и части от книгата “В сянката на Борисов” (E-press, С. 2011 г.) от същия автор

1 коментар:

мaриелa каза...

дреме ми......тa.....кой го искa тоя неук тюфлек Винету,че и условия ще постaвя,пълен кретен,сaмо незaдоволени лелки му се рaдвaт и кефят нa тъпите умнотии....дa се мaхa,хорaтa го мрaзят,a толковa е нaгъл и тъп селяндуринa..........

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).