13 юли 2008

Бойко Борисов и Шварценегер

Не, не просто "и" Шварценегер.
Ето какво е родила българската ПР-мисъл:

ШВАРЦЕНЕГЕР ВИКА СПЕШНО БОЙКО БОРИСОВ
Неделя, 13 юли 2008
София
Кметът на София Бойко Борисов е получил официална покана от името на губернатора на щата Калифорния Арнолд Шварценегер да посети Лос Анджелис възможно най-скоро. Това е съобщил днес на на БТА управителят на "МЗ къмюникейшънс груп" Максим Бехар.
Поканата била предадена на Борисов от Зев Ярославски, член на Надзорния съвет на община Лос Анджелис, който е на посещение в България. Ярославски е най-дългогодишният член на Надзорния съвет на най-голямата община в САЩ с 10 милиона жители, 88 града и над 20 милиарда щатски долара бюджет. Гостът е предал на Борисов и специални поздрави от името на Шварценегер.


Какво разбираме от това ПР-съобщение?
1. Че губернаторът на щата Калифорния кани кмета на София на среща. Но не става ясно в какво качество го кани? Губернаторът не е кмет. Шварценегер не е дори и "неформален лидер". И мутра не е. Тогава защо го кани? Ще помолим да се появи анкета отдясно с подобен въпрос.
2. Че съобщението го прави не кой да е, а Максим Бехар, удобно споменат в компанията на такива звезди като Шварценегер и местното величие Борисов. И си прави реклама и на фирмата - не кой да е Максим Бехар, а именно "управителят на..." Сякаш в България има и други Максим Бехаровци.
3. Че слагайки в съобщението цифрите 10 милиона (не е вярна), 88 града и 20 милиарда бюджет (не е вярна) се издига и реномето на Борисов. Но тогава още по-парлив е въпросът защо го кани?
4. Че в типичния за М3 стил се натъртва, че "Ярославски е най-дългогодишният член на Надзорния съвет", което би имало значение, ако съобщението бе за жителите на Ел Ей, а не за софиянци.
5. Че като се постави думата "спешно" в заглавието, на хората се дава възможност да си представят големите опасности, пред които е изправен Шварценегер и от които само Борисов може да го спаси. Например пожарите в Калифорния? Дотам ли е опрял губернаторът - да разчита на пожарникаря Бойко?

3 коментара:

Анонимен каза...

Любимият трик на Борисов е да пуска новина в неделя, та дя може работещите по места да я коментират в първия делничен ден! Това беше масова практика по време на кампанията 2007-ма.

Преди няколко дни срещнах това в блога на Иво Инджев:
"Силният мъж от София или поредният политически мелез?
от Иво Инджев", юни 26, 2008
www.ivo.bg

Анонимен каза...

Всъщност столицата на Калифорния е Сакраменто, който не е част от Лос Анджелис.
Поканата, ако изобщо има такава, е формална и най-вероятно е свързана с финансови или други услуги, които столична община ще получи от Лос Анджелис, но за които ще си плати като поп. Т.е. Борисов ще се види с Шварценегер, но тази среща ще е платена от данъците на софиянци - същите онези данъци, които Борисов харчи къде с по-голям, къде с по-малък успех.

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/
YouTube - Boiko Borisov - the bulgarian superman

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).