03 юли 2008

Бойко Борисов и взривът в София

От е-вестник:
Който е гледал в четвъртък сутрешните блокове на трите национални телевизии сигурно е останал с впечатление, че има авария по-страшна от “Чернобил”.
Бареков, Коритаров и прилежащите им Ани Цолова и Лора Крумова се надпреварваха кой ще се направи по-загрижен за хората, като с това само създадоха излишна паника.Най-комедиен обаче безспорно беше Бареков. За негов късмет в този момент той предаваше от Русе и се опита да командва положението в държавата оттам. Първата грижа на двамата водещи беше да обвинят институциите, че нищо не правят. Държавата била неадекватна и т. н. Сипеха се заплахи под формата на въпроси – защо не се съобщава съдържанието на въздуха, кога ще евакуират гражданите и т. н. Започнаха да съобщават дори какъв бил радиационният фон, който, може би за тяхно съжаление, се оказа нормален.
И докато Бареков раздаваше команди от Русе – “Търсете бившия директор на “Пирогов” Спас Спасков, той е специалист по токсикология!” – бавно развиващата се БНТ вече беше пуснала картина на живо, в която скромен репортер беше намерил нужния експерт да обясни, че не е толкова опасно.
Гръмнал склад с класически боеприпаси – снаряди, барут. А в ефира валят въпроси, като че ли гърмят бойноотровни вещества и ядрени ракети. Характерен детайл беше трескавият въпрос на Ани Цолова – ама там имало стар барут, с изминал срок на годност. Демек – нещо страшно, сега ще изтрови хората. Абе, ти кажи колко е опасно, пък после остави специалистите да те опровергават, да видим някой ще им повярва ли.
След като разлаяха кучетата, двете комерсиални телевизии пуснаха сутрешните сапунки, а в това време БНТ даваше репортажи от мястото на събитията.
Наистина ли държавата беше неадекватна? Ако имат малко логическо мислене, обвиняващите ще разберат, че няма кой да даде точна информация половин и дори един час след ставащото. Складът продължаваше да гърми часове след първия взрив. Наоколо хвърчат парчета от снаряди и др., което е станало причина да затворят летището (аууу, колко страшно, затворено е летището). Районът е ограден отдалеч, лабораториите, които изследват въздуха, няма как да идат до там, да изследват и да дадат резултат за 15 минути. Защо тогава трябва да се сипят толкова обвинения? Това по същество е вид популизъм – да заемеш красива поза на загрижен за хората (разбира се, не мина и без изявления по телефона от дежурния говорител в сутрешните блокове - кметът Борисов – който също громеше политиците).
Но дали тия от сутрешните блокове разбират понякога колко са досадни и опъват излишно нервите на същите тези хора?

В същото време Фокус докладва на 1-ва страница на сайта си с патетично подмазвачески тон:
Ще дойде това време да координирам и министрите. Обещавам го на г-жа Етем. Това каза на пресконференция кметът на София Бойко Борисов по отношение на критиките, че не е създал Кризисен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус” . В случая аз не мога да контролирам линейки, полиция, обясни Борисов. Непочтено е поведението на г-жа Емел Етем. Борисов определи изказването на Емел Етем като „нагло и арогантно”. По-голям щаб от това, че кметът с районните кметове са на мястото, няма. Ние имаме постоянно действащ Кризисен щаб. „Хората в това правителство са толкова дебелооки, че си мислят, че дъжд вали. По-голяма обида към премиера, че кметът трябва да координира всичко, няма”, коментира Борисов. От Столична община са поискали да бъдат изпратени автобуси, с които да транспортират хората. Веднага след инцидента хората са били изкарани на язовира зад Челопечене. По-късно е формиран щаб под ръководството на областния управител Тодор Модев. Оттогава с кмета са се чули вече 2 пъти. Двамата са взели решение летището да бъде отворено. Северната дъга е затрупана с частици от взривовете. Столичният градоначалник обясни, че е бил на мястото на инцидента към 6.40 часа. Там е имало няколко пожарни и линейки. Около 30 минути след това са дошли военният министър, генерали, началникът на пожарната, представители на прокуратурата, президентът и неговият съветник. Директорът на НСО пък е задължил всички да напуснат района. Емел Етем не е била там. „Ние се опитахме да влезем в района на поделението. Облакът от взира бе толкова голям, че не се виждаше Околовръстният път”, каза Борисов. Метеоролозите казаха, че димът ще замине на юг. Забавянето от 40-50 минути на официалните власти да дадат становище за вида на боеприпасите е създало напрежение. По думите на Борисов заедно с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев са успокоили гражданите в района. Борисов благодари на Бърза помощ за съдействието.„Явно в правителството има хора, които в дебелоочието си надминават всякакви граници”, каза Борисов. Той изрази съмнение към начина на съхраняване на боеприпасите от Министерството на отбраната. „Трябва да ни кажат, че тротилът е изгорял, че го няма или че някой го е откраднал – не знам - преди да върнем хората по домовете им”, заяви Борисов.Бойко Борисов е разпоредил утре експерти на общината да минат на оглед в района. След оценката, която направят, общинската собственост ще бъде веднага възстановена. А щетите по частните имоти ще бъдат компенсирани със средства на общината, предназначени за това. За такива цели са предвидени около 3 млн. лв. Парите ще бъдат дадени на хората, а след това СОС ще гласува подпомагането. „Хората сега са обезпокоени за имуществото си, а не толкова за имотите си”, коментира Борисов.
И пак "Фокус" твърди, че уж читатели били съобщили, че сайтът на МИС не работи (една нормална агенция би проверила такива твърдения; сайтът си работи).

Какво разбираме от това?
1. Че държавните медии се оказаха на висота, за разлика от частните.
2. Че Бойко Борисов не знае какво е станало, какво е избухнало, но въпреки това отива на мястото на взрива, което не може да се случи, ако не е бил предварително информиран, че няма опасност за живота му.
3. Че мечтата му да стане премиер прозира дори и в такива стресови моменти. Това е знак за сериозен психически проблем.
4. Че ще харчи от нашите пари, за да оправя домовете на хората, които би трябвало да са си ги застраховали, а не да разчитат на нашите пари, за да си сменят покривите и стъклата.
5. Че сее паника, за да жъне успехи на изборите.
6. Че имало щаб, но бил "по-късно организиран", при това под ръководството на областния управител.

И накрая, хронологията от "Дневник", от която се вижда, че кметът Борисов не е бил първи на мястото на произшествието. Отишъл е заедно с министъра на вътрешните работи. Този човек, Борисов, наистина няма граници в наглостта си:

6.28 ч. - избухва взривът в склада в Челопечене6.30 ч. - сигнал за инцидента е подаден на тел. 112
6.32 ч. - сигналът е препредаден на всички институции за реагиране6.35 ч. - на местопроизшествието отива екип на МВР
...
7.08 ч. - от МВР съобщават на БТА, че експлозиите, чути от граждани, са станали на полигон за обезвреждане на заряди в Челопечене
...
8.05 ч. - кметът на София Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Михаил Миков отиват на мястото на взрива

7 коментара:

Анонимен каза...

Имаше и някои култови реплики от сутринта, казани от любимия ни кмет:
(не гарантирам за дословност на цитата)

- съветвам хората в близо разположените квартали ако могат да не дишат.
- софиянци да се евакуират.
- на въпрос как би коментирал изказването на висшестоящ военен служител по отношение на типа на взривовете, ББ отговаря така - не ме интересува тази личност.
- на въпрос какво е разбрал от местоположението на взрива, ББ отговаря така - разбрах, че в тази държава се харчат огромни суми за гориво.

Какво разбираме от тези реплики:
- щом ББ каже ако можем да не дишаме, значи по-добре да можем.
- щом ББ каже по телефона, че трябва да се евакуираме, трябва да го направим незабавно по неговото изключително нареждане.
- ако ББ не се интересува от дадена личност и какво е казала тя (личноста) значи и 2 000 000 души живеещи в София също не би трябвало да се интересуват.
- че вместо да даде преценка на ситуацията, от мястото на взрива, ББ съблюдава нормите за екологичност на превозните средства на отговорните лица дошли също на мястото на инцидента.

Анонимен каза...

А защо анкетите вдясно излизат с маймунски знаци и никакво сменяне на кодирането на страницата не може да изкара нормална кирилица? Текстът в основните статии се чете, анкетите - не. Това от едно известно време се получава и в други сайтове на blogspot.com.

Анонимен каза...

Аз не бих подложил на съмнение думите на Бойко че е бил на мястото на взрива в 6:30. Тъй като вероятноста да бъде на това странно място толкова рано случайно е малка, следва че е знаел какво ще стане, а даже може и може да учасвал в палежа :-). A сега сериозно; мнението ви за възстановяване на щетите на пострадалите хора е крайно неправилно. Никой не длъжен да се застрахова срещу безумията в държавата. Държавата е длъжна да плати щетите които нейни служители са нанесли. Ако не сте съгласен, представете си сутуация в която пресичате платното аз ви блъскам с кола. Вината е моя, но ви казвам да си покриете щетите от застраховката ви против злополука, ако сте си направили такава. Нагло нали ! А защо нашите пари се налага за такива неща при положение че няма виновни и осъдени е предмет на друг разговор.

Анонимен каза...

ББ е върхът във всички ситуации.
Следващите редове преписвам от вестник "Сега", 04 юли т.г., стр.24, "После", рубрика "Пряка реч":
Единствен Той!
Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община:
Всички жители от Челопечене са евакуирани, а от Ботунец - само тези, които искат. Кметът на София Бойко Борисов им е осигурил 100 места в София, осигури им и автобуси за придвижване. Единствен Той се задейства още в 6:30 (взривът беше в 6:28! - бел.на "После") и оттогава свърши много работа - успокои хората и до сега беше с тях. Държавните институции се задействаха чак сега (вчера по обяд).
В Ботунец хората са се събрали, има палатки, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев беше там. Вече държавната власт се е задействала с колко часа закъснение от 6:30 часа докъм 12:00 часа. Успяха да се задействат, за да свършат някаква работа, която е никаква в същност, защото беше свършена вече. Бойко Борисов свърши първата работа още сутринта, така че добре, че имаме такъв кмет.
Но генерал Борисов свърши огромна работа. Още в началото той беше там, разпореди се, каза на хората какво да правят (виж първия коментар - б.м.), а държавната власт се задейства след няколко часа. За съжаление - никаква готовност... Държавата не е на необходимата висота за тази работа. Единствен, който прави нещо в момента, е Бойко Борисов.
Държавните институции изобщо не работят, а само столичния кмет. Още повече, че това е работа на МО, не е на самия кмет, но Той действа за всички институции в момента. Пълвоначалните неотложни действия Той ги извърши.
Късно се задействаха (от Министерството на отбраната), осигуриха войници вече, но просто ми е неудобно да ги плюя. Държавата ни не е готова за такива ситуации, каквото и да приказват. Даже по радиото съобщиха, че сутринта са търсили министър Емел Етем, а тя не е била на линия, не си е вдигала телефона. И това е министърът на извънредните ситуации! И после започна да приказва как били взели мерки и какво направили - направили са вятър работа!
(Пред агенция Фокус)

След това похвално слово очаквам фалити на PR-агенции и самоубийства на PR-експерти. Очаквам шеметен възход на Бояджив в иерархията на едноличната партия герб. Очаквам разширяване на обръча от смешници около смешника б.б. (спомнете си коментарите в този блог от началото на годината). Питам се защо е нужен експерт по сигурността на Столична община, след като нашата сигурност и надежда е само Той, единствено Той, неповторимото Той. Заплатата на този и другите "експерти" да отиде за запълване на дупки или храна на бездомните кучета.

Анонимен каза...

Не е по темата!
Покрай взривовете изпускаме дебатите по реформата на политическия модел в България.

Вестник “Сега”, 08 юли 2008 г., първа страница, оригинална снимка на президента и кмета: “Президентът Георги Първанов и кметът Бойко Борисов по време на дискусията “Реформата на българския политически модел”, организирана по инициатива на държавния глава...”
Бих запитал господин Президента в качеството на какъв е поканен (за такива мероприятия се изпращат писмени покани) на срещата бойко борисов - лидер на политическа партия, кмет, приятел, противник, опонент, мислител, мъдър политик.
Ако е като лидер на политическа партия, то е грубо нарушение на Закона за местната власт.... За това си има подставено лице Цветанов.
Ако е като кмет, има “Национално сдружение на общините в България”, което би трябвало да представи становището на местната власт по проблема. Има и достатъчно наистина интелигентни, действени и уважавани кметове на големи и малки общини, чието мнение трябва да се чуе. Мъглявото становище на б.б. обслужва само удобството на кухата партия в следващите избори: герб, сиреч Аз сме за мажоритарни избори, но след като вземем цялата власт с пропорционални листи.
Ако е като приятел – за такъв му се пише б.б – сиренето си е с пари. Безхаберната власт на герб, т. е. на Него, ще ни струва скъпо.
Ако .....

Анонимен каза...

В сутрешния блок на bTV Бареков пита министъра на земеделието как си говори с брюкселските чиновници и знае ли чужди езици. Оказва се, че министърът на земеделието говори два чужди езика, позволяващи му диалог с Брюксел без преводачи. Предишният министър на земеделието знаеше поне един чужд език - български.
Кога слагачът Бареков ще запита Бойко Борисов колко чужди езици говори и как си орати с шефовете от ЕНП и Брюксел.

Анонимен каза...

Това с 6.28 и 6.30 часа ми напомня много на един предишен случай. Ескалира се етническо напрежение в "Захарна фабрика" и "Красна поляна". По някое време циганите излизат с тояги, камъни и земеделски сечива и опустошават „малко“ районите, които населяват - изпочупени коли, стъкла, будки и т.н. Два дни по-късно Бойко Борисов им открива стадион, та да ритат футбол като него (във „Факултето“, където два дни по-рано Дон Цеци е агитирал за ескалиране на напрежението)!? Може ли „подходящото футболно игрище“ да се построи за има-няма два дни!? Два месеца по-късно бяха изборите за местна власт и в ромските секции на София ГЕРБ спечели доста гласове, както за общински съветници (изглежда за сметка на ПП Евророма !?), така и гласове за кмет на столична община (т.е. директни гласове за ББ).

Явно кметът ни разполага с доста сериозни свръхестествени способности. Той може перфектно да предвижда бъдещето и най-вече да му реагира суперадекватно. Разбира се, едва след като белята е станала!

Преди много години това беше основно качество на престъпниците от групировката SIC. Сега е качество на ГЕРБ и лидера му, т.е. политическото представителство на организираната престъпност.

Линкове, които припомнят горните събития.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-08-17&article=200230
Посрещнаха Генерала с “Обичам те” на Азис
“Факултета” се строява за Бойко
Борисов нахока ромите за боклука, зарадва ги с ново игрище, Вестник Стандарт 17 август 2007

http://www.dnes.bg/article.php?id=39941
Въоръжени със сопи и прътове роми отново бесняха посред нощ, Днес БГ 15 август 2007

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).