13 октомври 2007

Бойко Борисов и старите къщи в София

Невена Гюрова е писала по темата за опазването на паметниците на културата в София. От нея попаднахме на новината, че Бойко Борисов щял да ипотекира занемарените сгради:
Кметът на София Бойко Борисов ще ипотекира занемарени сгради - паметници на културата, ако собствениците им не изпълняват предписанията за ремонт, дадени от експертите по строителен контрол. Това право му дава законът за общия устройствен план на града. До крайно действие ще се стига, само ако собственикът на сградата е пренебрегнал предписание на районите кметове в София за неотложен ремонт в определен срок. В момента районните кметове са дали предписания за неотложен ремонт на шест сгради - паметници в града. Законът дава право на кмета на София да разпорежда ремонт на сгради паметници на културата, които не са в добро състояние, като собствениците могат да ги ипотекират в общината и тя да им даде заем, обясни арх. Влади Калинов, директор на "Строителен контрол" към Управление архитектура и градоустройство.


Мартин Заимов пише в блога си:

Един от случаите, които най-ми тежат е къщата на семейство Паница (бившето китайско посолство), в самото сърце на София - срещу Софийския университет и почти срещу Народното събрание. Една от най-прекрасните къщи на София е оставена да се руши. Независимо чия е собствеността на подобен имот, кметът не бива да остава безучастен към съдбата му. Ще направя всичко възможно, за да сложа отново тази къща на картата на София.


Какво разбираме от тези съобщения?
1. Че на Бойко Борисов му пука само за собствения имидж.
2. Че има хора, които забелязват тези "подробности"
3. Че най-вероятно народът няма да им обърне внимание и ще си гласува по стадния начин - за "самеца", за "мъжкаря"?

1 коментар:

Анонимен каза...

Обаче какво се случва?
Тази прекрасна къща е все още занемарена, макар всичките приказки за нейното опазване.
Никой не си върши работата, всички само обещават.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).