01 август 2007

Бойко Борисов и евреите

Поредната уникална новина за Бойко Борисов, от "Фокус":

Столичният кмет Бойко Борисов се срещна с единственият равин от български произход Хаим Аса, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По време на срещата Хаим Аса изрази огромната си благодарност към Бойко Борисов за това, което кметът на София прави за еврейската общност в България.Като постижение на Борисов Аса определи паметниците срещу кметството и превръщането на Синагогата в Национален музей за историята на България и еврейската й община.От своя страна Борисов коментира, че “със срещи с подобни хора като Аса, човек се обогатява”. Градоначалникът изрази надежда, че между градовете на двамата - Лос Анджелис и София ще има стабилна връзка. Аса пък пожела успех на Борисов на предстоящите местни избори през октомври.“Това, което сме направили за столицата най-добре се оценява отвън, защото когато си вътре в града си мислиш, че нещата, които са вътре, ги е имало винаги”, заяви кметът на София. Той каза още, че преди една година София била коренно различна, а в момента “под половината град работят хора” и това било гаранция, че след една година София ще бъде съвсем различен град.

Какво разбираме от тази новина?
1. Че Б.Б. не се среща със случайни хора, а с уникални - в случая "единственият равин от български произход"
2. Че равинът едва ли знае какво е положението [на еврейската общност] в България, за да обвърже дейността на кмета на София с цялата страна. Незнанието на г-н Аса става ясно и от това, че говори за "еврейска община".
3. Че за Бойко Борисов няма значение, че г-н Аса е един от многото равини в Лос Анджелис, а не кмет на калифорнийския мегаполис, защото е избрал именно пред него да изразява надеждите си за стабилна връзка между градовете.
4. Че Бойко Борисо интерпретира Библията, защото "никой не е пророк в собствената си страна", та и нашият кмет трябва да получава признание отвън.
5. Че от последното изречение нищо не се разбира.

Какво намираме в Интернет за равин Хаим Аса?
В Калифорния откриваме "равин емеритус"
Rabbi Haim Asa във Фулъртън, храм Temple Beth Tikvah. Ето къде се намира храмът според Google Maps (зелената стрелка в средата на картата). Но дали този равин Аса е онзи, с който се е срещал кметът Борисов?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).