29 септември 2016

Кръстникът направи грешка като че ли е новобранец?

С решението си да смени кандидатката на България за генерален-секретар на ООН, Бойко Борисов ни дава някои отговори, криещи се в любимата му книга и филм:


Бойко Борисов и Марлон Брандо, в ролята на дон Корлеоне
На Хейгън му олекна.
    — Може би ще мога да помогна по някакъв начин? — попита той.
    Майкъл решително поклати глава:
    Ти си вън от играта, Том. Том допи чашата си, но преди да си отиде, направи на Майкъл кротка забележка.
    — Ти си почти толкова добър, колкото баща ти — каза му той. — Но има още нещо, което трябва да научиш.
    — Какво е то? — учтиво попита Майкъл.
    — Как да отказваш — отговори Хейгън. Майкъл кимна замислено.
    — Прав си — съгласи се той. — Ще го запомня.
    Когато Хейгън беше вече излязъл, Майкъл шеговито каза на баща си:
    — Значи си ме научил на всичко друго. Кажи ми как да отказвам на хората по начин, който ще им хареса?
    Дон Корлеоне се премести и седна зад голямото бюро:
    — Човек не може да отказва на хората, които обича, поне не често. В това е секретът. Но в случаите, когато им казваш „не“, то трябва да звучи като „да“. Или трябва да ги накараш те сами да се откажат. Но това иска време и много труд. Аз съм старомоден, ти си от новото, модерно поколение, не ме слушай.

В профила си във Фейсбук "премиерът" написа:
"Кабинетът ще подкрепи кандидатурата на Kristalina Georgieva за генерален секретар на ООН. Изчакахме последното изслушване и гласуване на 26-ти септември, за да видим още веднъж какви ще са резултатите. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни. Аз дадох пример, когато Румяна Желева като външен министър кандидатства за еврокомисар, още на първото негативно представяне я оттеглихме. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Трябва да сме подготвени за тежки компроматни войни срещу нас, тиражират се много лъжи, но мисля че това решение е правилно."

 Какво разбираме от случилото се?
от "Кръстникът":
1. Че Бойко не е обичал никога Бокова?

2. Че не е искал да харчи време и труд, за да я убеди да се откаже сама?
3. Че се е намесил някой по-голям бос, отколкото е самият ни "премиер"? 
от думите на "премиера":

1. Че потвърждава, че подкрепата на България, за която се разпореди преди две седмици, е довела до по-тежко класиране на Бокова?
2. Че продължава да говори за неговия личен провал на Румяна Желева, която бе осмяна от всички евродепутати и не знаеше, че в Сомалия няма правителство и я сравнява с жена, която е минала две кампании за избор на шеф на ЮНЕСКО?
3. Че очаква компроматна война, но не обяснява защо? 
4. Че ще нарече и нашата публикация "лъжа"?


Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).