09 юли 2014

Бойко продължава да клати банковата система! Защо?

Бойко Борисов: "Всеки си говори каквото иска" (виж видеото, 9:43 мин.)

Днес о.р. ген.л-т, доктор на науките Бойко М. Борисов продължи да си говори каквото иска... и да бута банковата система!!!
Убедете се сами.
Ако искате да ви настръхнат косите, изгледайте видеото, пуснато в Интернет от официалната страница на Борисов във Фейсбук, което сме качили и тук. Обърнете внимание на яката на ризата и вратовръзката му, на начина на изговаряне на думите, чието значение явно не познава, а и не може да изговори правилно.
Изобщо - все по-ясно е, че Борисов е в състояние на "преодоляване на щетите", защото вече е разбрал, че изказванията му по адрес на банковата система не са минали незабелязани от простите хора.
В желанието си да се върне във властта по-бързо, Борисов може би допусна най-голямата си грешка: заигра се с парите на избирателите си.

"Сега" и "Дневник" предават казаното от Борисов. Няколко примера за неговото говорене:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за спешна актуализация на държавния бюджет заради рекапитализирането на Корпоративна търговска банка и
дъщерната й "Креди агрикол", които в момента са под специалния надзор на Българската народна банка (БНБ). Целта била "да се запушат дупките" от държавното финансиране на двете банки, а парите трябвало да дойдат, като се "вдигне дългът" и се задължат следващите поколения с 5 млрд. лв.

и

Представители на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов не са говорили никога за банкова ваканция. Това обяви Борисов в кулоарите, предаде БГНЕС.
"То не зависи от нас и първо, аз не съм бил там", ядосано отвърна Борисов на

въпрос дали ГЕРБ е бил зад подобен вариант. Запитан дали ако не той, то поне неговите пратеници на преговорите с банките и БНБ са защитавали подобна идея, Борисов ядосано отвърна, че "няма наши хора там - управлението се държи от БСП, ДПС и "Атака" и от тях зависи". Обсъждани са четири варианта - защо точно този искат да ни препишат на нас?!, попита Борисов и още веднъж побърза да се оправдае, че той не е бил там.
и

Миналата седмица "Капитал" и "Банкер" описаха какво се е случило на 27 и 28 юни. Тогава на 27 юни ПИБ спря да плаща на клиенти заради атака срещу банката. Това предизвика спешни срещи на политици и финансисти. БНБ е предложила четири варианта за излизане от кризата, като единият е бил банкова ваканция по подобие на Кипър. Да се каже, че за няколко дни или месец банките затварят и могат да се теглят в брой примерно до 400 лв., а извънналичните да са до 5000 лв. Според двата вестника ръководството на БНБ тикало разговора най-вече към този вариант. Това решение било подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Румен Гечев и Михаил Миков от БСП се противопоставили. На 27 юни след първата среща в БНБ Йордан Цонев отива в парламента и съобщава на присъстващите на започналата консултация за кризата, че ще бъде обявена банкова ваканция. Тогава в кулоарите Бойко Борисов заяви, че " не искам да съм Нострадамус, но идва Апокалипсис" и заяви, че държавата фалира. Продължи да говори същото и на другия ден. А в понеделник каза: "Аз спасих България от банкова криза".

Какво разбираме от всички изприказвани от Борисов думи?

1. Че Борисов се опитва да се отърве от казаното от него самия, че ДПС/ГЕРБ, т.е. Борисов, са подкрепили идеята на БНБ за банкова ваканция?
2. Че странното съвпадение между позицията на БНБ и на ГЕРБ/ДПС не е случайно? Напомняме на читателите ни, че шефът на БНБ Иван Искров беше обявен за смяна от самия Борисов през 2009 г., но след разговор между двамата, остана и бе направо циментиран на поста си. Може би сега виждаме цената, която е била договорена преди пет години?
3. Че Борисов си бил мълчал до днес, но сега говорил, защото бил засегнат, т.е. за пореден път приема политиката лично?
4. Че отрича думите си от миналата седмица, с които поиска заем от МВФ (вижте видеото на 9:28 мин.)?
5. Че Борисов отказа да подкрепи собствената си поправка в НК, с която ГЕРБ и ДПС предвиждаха наказания за "разпространяване на слухове" за банковата система, вероятно защото някой му е казал, че тази поправка не се приема еднозначно от хората?
6. Че продължава да клати банковата система - в среда, в която хората все още са настроени да вярват на всеки слух, лидерът на ГЕРБ продължава да разпространява паника и страх?

_______
забележка: 
вестник "Банкер" се е засегнал от неточно или неправилно тълкувано на тяхна статия. Ние се отнасяме с голямо уважение към този авторитетен вестник, така че евентуалната грешка е неволна. За съжаление не можехме да сложим връзка към статията в "Банкер", тъй като я четохме на хартия. Следващият път ще сложим снимка!

1 коментар:

Анонимен каза...

Toя фалиментор разбира ли какво изобщо говори/ Освен той тия дето му задават въпросите, могат ли да асимилират това което казва или въпросът е само на лизане !!!!

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).