28 юни 2014

Бойко клати банковата система. Защо?

В последните 24 часа Бойко Борисов направи няколко изказвания, от които косите на хората може да настръхнат*. А в понеделник опашките пред банките да станат още по-големи.

В "Тази събота" по бТВ:
"Когато Чобанов снощи в „Панорама“ каза, че банковата система е стабилна, това
на езика на българите означава „бързо си изтеглете парите“."
"Това трябва да кажат (да си признаят, че са се провалили - б.р.), да се мръднат настрани и оттам нататък няма да поставям партийния интерес пред държавния. Но без да го кажат, нямат никакъв шанс да се говори с тях. Никакъв."
Цецка Цачева: "Да, действително, вижда се, че в тази ситуация този, който говори по начин държавнически и с тревога за хората, затова какво ще се случи на 15 септември с децата им, е ясно кой е и това е председателят на ГЕРБ – г-н Борисов."
В "На светло" по Нова:
"Защото, когато Чобанов снощи от „Панорама“ говори, че банковата система е
стабилна, или вицепремиерът Йовчев говори, че финансовата система е стабилна, не езика на българите това означава катастрофата е сигурна."
"И в тези седмица да приеме, ако трябва, стабилизиращи закони или решения за банковата система, да се изтегли допълнителен дефицит, да се направи допълнителен кредит, така или иначе вече сме задлъжнели, да се започнат преговори с фонда. Сиреч, за да мога аз да изляза и да кажа на хората: не ходете да си теглите парите, стабилна е държавата. А трябва да имам инструментите това да го направя, сиреч екипа и хората, които веднага да почнат да го правят."





Какво разбираме от тези изказвания на г-н Борисов?

1. Лидерът на опозицията продължава да призовава гражданите да си теглят парите от банките.
2. Готовият за бъдещ премиер Борисов иска да се "изтегли допълнителен дефицит", да се покани МВФ, за да прави бюджета на страната, т.е. да има налични пари, за да може той "да излезе и да каже на хората: не ходете да си теглите парите".
3. Бойко Борисов не прави разлика между стабилността на банковата система и на държавата - независимо от мненията на редица специалисти в тази област, че банковата система си е стабилна. Казаха го и няколко бивши финансови министри, между тях Муравей Радев, Христина Вучева, дори и Симеон Дянков, за когото самият Борисов каза ласкави думи преди броени дни, когато се срещнаха във Вашингтон.
4. Цецка Цачева твърди, че отговорното и държавническо поведение било това на Бойко Борисов - вие сами преценете дали е така или напротив - това е безотговорното поведение на един нашишкавял селянин, за когото държавата е бащиния, от която краде толкова, колкото може.
5. Въпреки че положението е сериозно (вероятно и по-сериозно в резултат от слуховете, пускани от самия Борисов?), според него е дори катастрофа, Той казва, че "без да го кажат" (че са се провалили), нямало никакъв шанс да се говори с тях. Нещо повече - без признанието "оттам нататък няма да поставям партийния интерес пред държавния", т.е. той в момента говори така, както говори, защото е поставил партийния интерес пред държавния.
6. Че Бойко Борисов клати банковата система. На въпроса "Защо?" можете да си отговорите и сами, само вижте с кои хора и партии се сдушва в последните дни. 

________
* По разбираеми причини това не се отнася за самият Борисов. Не само, защото ходи стриган като мутра, а защото най-вероятно неговите собствени пари няма да пострадат, а напротив - по-скоро ще се умножат. Б.р.

1 коментар:

Бойко Б. каза...

Ще ви хванем, всички вие, които злословитв против Него!!

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).