19 ноември 2009

Бойко Борисов и Симеон Дянков

Изумителна простотия демонстрираха хората на ГЕРБ и ДСБ в „Шоуто на Азис” тази вечер. В шоуто Асен Агов се изживяваше като водещ, а гост бе финансовият министър Симеон Дянков. Тези двама управляващи не знаят, че „Приказката за стълбата” изобщо не е притча, а камо ли написана от Вапцаров. Тези двамата хубавци изобщо не са чували за Христо Смирненски!

В предаването финансовият министър Симеон Дянков изрече удивителното: „Имало някаква ПРИТЧА за стълбата…”, а Асен Агов го подпря с култовото: „Ааа, на Вапцаров…”.

Страховита простотия! Тези двама управляващи не знаят, че „Приказката за стълбата” изобщо не е притча, а камо ли написана от Вапцаров. Тези двамата хубавци изобщо не са чували за Христо Смирненски!

Тъпоумният разговор между Агов и Дянков премина и през въпроса на Агов, щял ли да си напълни гушката Дянков. На което финансовия министър му отговори, че можел известно време да си позволи да не мислел за пари, но не уточни колко е това известно време.

„Общо взето семейството ми е американско”, каза още финансовият министър. Дянков каза още, че май 2010 година щели сме да излезем от кризата, с което разсмя публиката.

Агов като една застаряла госпожа оповести, че не хвалел Дянков, но попита как живеел финансовия министър вече с тази популярност. Дянков нервозно, размахвайки пръстчета в ефир, му отговори, че в самолета не можел да си чете вече нещо нормално, защото наоколо имало българи, които се интересували кога ще излезем от кризата.

На фалцет Дянков сподели, че нямал лош сценарий за себе си, защото всичко, което искал да се случва, се случвало.

Какво разбираме от тази публикация на "Афера.бг"?
1. Че Бойко си е избрал за министър човек, който не познава българската литература?
2. Че Бойко си е избрал правилния човек за министър, защото не познава българската литература и е чел само спортните новини и понякога "Стършел"?
3. Че Асен Агов явно дълго време е вървял след победителите и вече не вижда откъде свети слънцето?

3 коментара:

Анонимен каза...

Георги Асьов (в.Сега, 19.11.2009 г.) ни представя „кадърът на Световната банка и родната БББанкя”:
„Ако се съди по биографията на министър Симеон Дянков, светът е пълен с изненади. През 1989, още по Татово време, бъдещият мегафинансист благоволява да изкара приемните изпити в икономическия институт „Карл МАРКС” в София. И можете ли да си представите изненадата му, когато разбира, че тамошните преподаватели се все МАРКСисти! После г-н Дянков поласкава с особата си някои вузове в Австрия и Германия. Но и в тях професорията най-изненадващо се оказват марксисти. Тук вече чашата прелива и г-н Дянков с право благоволява да избяга чак в Питсбург, САЩ. Където – по собствените му думи – се преподава ”истинска икономика”. През 1995 г. г-н Дянков – вече като mister Dyankov – постъпва на работа в Световната банка. През 14-годишния си стаж в нея той благоволява да дослужи до поста „главен икономист по финанси и частно дело” в свитата на един от двайсет и четиримата вицепрезиденти на въпросната. Както е известно, Светованата банка в тандем с Международния валутен фонд е оная благотворителна институция, която помага на закъсалите държави по света да закъсат още повече. Самият mister Dyankov, да речем, е помагал на някои държави в „Северна Африка, Източна Азия и други райони на света”. И кой знае докога щеше да им помага, ако миналата година столичният кмет Бойко Борисов не бе отскочил до централите на СБ и МВФ – да го научат на ум и разум как след боклучените му кризи в София да доокризи и цяла България.
Там – поредната изненада. Съвсем случайно на срещата в СБ се озовава и нейният служител mister Dyankov (явно е сбъркал вратата). В кратък задушевен разговор мегафинансистът Dyankov благоволява да заслепи г-н Борисов с идеите си за още по-нататъшното окризисяване на България. Поради което след тазгодишните избори бъдещият мегапремиер напълно логично го кани за първа финансово-икономическа цигулка в какафоничния си оркестър.
От само себе си се разбира, че като всеки програмен продукт на СБ и mister Dyankov е върл неолиберал. Неговото професионална кредо е, че колкото повече кожи съдират от гърба на човечеството глобалните спекуланти от „Уолстрийт” и лондонското Сити, толкова по-добре за самото човечество. Така че в това отношение изненадите започват да го спохождат доста по-късно - чак когато гръмват пазарите за недвижими имоти в САЩ, после нюйоркските и лондонските банки, а накрая и световната икономика като цяло.
Ще рече човек, че след всички тия сюрпризи няма начин даже мегафинансистът Dyankov да не вдене, че ”истинската икономика”, на която са го учили в Питсбърг и Световната банка, се е провалила с гръм и трясък. Но нищо подобно не се случва. Тъкмо обратното – вече в четвъртия си месец като финансов министър на България mister Dyankov, за разлика от колегите си на Запад, бясно напъва да възкреси о Бозе почившия неолиберализъм с още повече неолиберализъм. Ще рече – дере още по-свирепо електоралното стадо – с явната заявка да докара до просяшка тояга и някои милионери.
Ето защо бая грешат ония, които останаха неприятно изненадани, когато mister Dyankov показа на България малката пица, която й е подготвил. Защото истински голямата изненада ще дойде малко по-късно – когато българинът се убеди със собствената си кесия, че с мегафинансов министър като Dyankov няма да види нито малка, нито дори микроскопична пица.”

Анонимен каза...

Още преди около месец коментирах някъде:
Президентът Първанов деликатно намекна, „ че някои от министрите си струва да поохладят малко страстите, защото чухме твърде много радикални идеи, от които се отказаха буквално на другия ден. И, слава Богу, защото имаше идеи, които бяха не просто неработещи, можеха да бъдат и опасни. А освен това все ми се струва, че има един министър, който се опитва да го играе премиер....”
Спомних си оная история с Айнщайн, който си търсел асистент. Понеже умен и работлив помощник се намирал трудно, великият учен бил съгасен на умен и мързелив асистент, защото глупав и работлив Бог знае какви ще ги натвори. Неназованият министър пък помагал на цели 60 правителства и някъде имало резултати – вероятно защото съветваните постъпвали наопаки. Плутарх разказва за един древен елин, който пътешествал на 60 острова и накрая се върнал по родните места. Той с повод и без повод разказвал какъв ненадминат скок направил на о.Родос, за което имал много свидетели. А местните му казали: „Остави свидетелите, hic Rhodus, hic salta!” (Тук е Родос, тука скачай!). Скачай, а не подрипвай.

Анонимен каза...

В прашасалия сандък с детските книжки на баща ми намерих една книжка от детския поет Асен Босев, а там стихотворение:
"Стана Спас от Краводер
в столицата портиер".
Съселяните умуват, сигурно е важна клечка щом е "..ер". Може да е офицер, може и да е милионер.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).