18 ноември 2009

Бойко дава интервю

Това е свалено от сайта на Министерския съвет. С някои наши коментари.

- Как стана така, че Вие, който нямате нито подходящото образование, нито подходящата школа в Москва или Лондон, сте толкова добре приет от световните лидери?
- Първо, не съм съгласен. Какво значи образование? Сега, когато ме награждаваха в представителството на Баден-Вюртенберг в Брюксел и получих наградата на европейските данъкоплатци много ясно ме обявиха - титлата там ми е д-р Борисов, не е генерал Борисов, така че… Иначе едно време, който беше дете на партията, завършваше, който не – не можеше. Но аз не съжалявам.

"Прмеиерът" деликатно подминава отговора на въпроса, че е пожарникар, а и изземва наградата за кабинета Станишев като своя заслуга.

- Последните дни много се говори за импийчмънт. Готов ли сте да стигнете до свикване на Велико Народно събрание и предсрочни избори?
- Във времето на финансова и икономическа криза това не е полезно. Защото ние всеки ден в момента трябва да запушваме дупки и да гасим пожари! Виждате какво са ни оставили в транспорта, да вземем железниците. Какво са ни оставили в Кремиковци. Какво са ни оставили в здравето, какво са ни оставили в земеделието, какво са ни оставили в МВР, в ДАНС… Аз лично от вчера съм си дал дума да се съсредоточа върху конкретните задачи, защото действително те са много важни. За хората вече е ясно: чии момчета са Маргините, чии са червените куфарчета, какъв е бил преходът - това вече е ясно. За съжаление по болшинството от тях е минало толкова време, има давност, много трудно там би могло да се въведе справедливост. Оттук нататък ние трябва да се опитаме да преведем държавата през тези пет-шест изключително критични месеци. И, ако дай боже кризата започне да си отива, трябва да мислим в следващите години как да вървим към просперитет. Министър Нанев тези дни каза – и бюджет, и година на недоимък. В случая ние спорим на кое министерство да дадем по-малко „малко”. На всички даваме малко, но на кое по- по-малко и на кое по-малко!

Борисов не обяснява защо до вчера не си е давал тази дума? И не казва дали на хората е ясно чии момчета са Пашата, застреляните бай Миле и Тодор Тилев, както и другите съдружници на "премиера".


- В миналото Вие имахте прекрасни отношения с президента. Само властта ли ви раздели?
- Не, напротив. Те винаги са били прагматични и нормални. И аз затова съм учуден, че той реагира по този начин. Аз не мога да си обясня защо двама посланици предизвикаха този скандал, при положение, че за всички е ясно, че те са направили нарушения. И всъщност не мога да разбера с какво са по-мили на президента от правителството?! За да ни атакува по този начин. Това е единственият въпрос пред мен.

На всички е ясно, че МС твърди, че са извършили нарушения, но никой не е виждал дисциплинарните производства, нали?


- Интересувате ли се къде е сега досието на Първанов? Може да цъфне в нечии ръце, както онзи доклад цъфна в ръцете на Алексей Петров.
- Във всеки случай някой го е взел, щом го няма. А в чии ръце е – не знам.

Борисов твърди, че досието на Първанов го няма?


- Ако все пак се стигне до ВНС, трябва ли да се промени Конституцията в частта й за Конституционния съд и президентската институция?
- Знаете ли, мисля, че по много теми трябва да има обществен дебат. И едва тогава да се тръгне на такива действия. Аз съм човек, който се вслушва в обществото.

Откога се вслушва в обществото? Нали се вслушваше само в това, което чуе по новините?


- Добра идея ли е Конституцията да се промени в посока на президентска република?
- Не. Не.

Имаме новина! За пръв път Борисов е против твърдата ръка?

- Сега президентът се избира пряко от народа, а реално няма много власт.
- Ами то и премиерът се избира пряко от народа. И кметът се избира пряко от народа.

Борисов демонстрира непознаване на политическата система в България?


- При премиера е малко по-различно. Гласува се за политическата сила.
- Ами това е – народът гласува за политическата сила и й дава право да управлява.

И демонстрира, че за Него политическата сила е нищо, Той е всичко!


- Във вашата партия вие сте лидерът, значи сигурно вие ще сте човекът?
- Вече ми омръзна една-две години преди да дойдат някакви избори в общественото пространство да започне да се върти какъв ще бъда. В момента съм премиер и мисля, че имам достатъчно възможности да реализирам това, което имам и като програма, и като виждане.

Вероятно ще си припомните, че Той така говореше и за кметството, но го изостави, за да стане премиер?


- Необходими ли са промени в съдебната система?
- Разбира се, че са необходими, но моето разбиране е, че те трябва да се направят от самите съдии и прокурори. Те също са част от България, те също трябва да се съобразят с критериите, които ЕС и НАТО поставят пред държавата. Те трябва да си извършат тяхната част, след като са независими.

Доживяхме да правим промени в съдебната власт заради... НАТО!


- Откакто сте на власт, много се говори за кражбите на тройната коалиция. Кой е покровителствал тези кражби? И каква е ролята на Станишев в този процес.
- Вината е и пасивна, и активна. Ако той е разрешавал да се случва всичко това, което се е случило, с негово знание – лошо. Ако не е с негово знание, пак е лошо. Защото не е бил добър началник.

А за кражбите и убийствата по времето, когато Бойко беше "главен секретар" кой е виновен? И за неразкриването им? А за яхтата в Монако с Милен Велчев и Доктора?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).