14 ноември 2009

Бойко и "Дойче веле"

Как да не го обичаш Бойко…


Тази седмица нашата кореспондентка в Берлин беше поканена на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. Ето полемично-сатиричните бележки на Маринела Липчева-Вайс, написани отвъд информационния повод:


Българските журналисти са насядали край масата и очакват премиера, който закъснява. „Той се извинява и пита дали имате кафенце”, мило съобщава премиерският сътрудник. Журналистите кимат утвърдително и се поотпускат - друго си е човек да е сред близки хора, особено в чужбина. След малко премиерът чука на вратата - шегичка! Журналистите се отпускат още повече. Ами наш човек, това е! Знае как да те предразположи, не е като на пресконференция на германското правителство! Свои сме си...

Спомени, спомени...

Журналистите подхващат темата за промените отпреди двайсет години и премиерът се сеща за това, че животът му тогава се въртял в кръга от работа и тренировки. Вестници не четял с изключение на кръстословиците и спорта - нали по другите страници пишело едно и също! Къде ги тези времена сега! Днес всичко e ужасно сложно, объркано, нечестно... Противникът дебне отвсякъде, а и „завистта”, повтаря няколко пъти уморено премиерът.

Добре, че тук на Запад са приятелите. „Ние сме си от едно семейство”, казва доволно премиерът по повод на европейската консервативна партия. Тук го уважават. Него, а не президента канят, когато трябва да се представя държавата! Ето на - дават му и наградата на Европейския съюз на данъкоплатците. Баварският барон, шеф на въпросния съюз и страстен ловец, знае защо, вметна германското списание „Шпигел”, припомняйки за настойника на ГЕРБ - баварския ХСС. Никой от журналистите в Берлин обаче не се сеща да пита за такива неща, както и защо въпреки самоотвержената си битка срещу ченгетата, съсипали държавата, премиерът е поканил най-малко едно от тях на правителствената софра? Сърце не ти дава да мъчиш с гадни въпроси този достоен боец, водещ битки по всички фронтове!

"Вий знайте ли, госпожо!”

Рефренът от старата градска песен зазвучава всеки път в ушите на журналистите, когато премиерът използва галантното обръщение към кореспондентката, седнала до него. Атмосферата става още по-мила, по-родна някакси, и на журналистите им идва да закимат утвърдително, когато колежката им бива благо смъмрена, че не си подготвя въпросите предварително. Така й се пада, като разваля хубавата приказка и настоява да научи откъде ще дойдат новите дипломати на България, след като 90% от сегашните са ченгета и трябва „да се ометат”, както казва премиерът.

Хубаво е, когато има ясно очертани граници и твърди правила, като тези например: „Око за око - зъб за зъб!”, „Аз на тебе - ти на мене” и... „Да си имаме уваженията!”. В Берлин премиерът се оплака: „Те, бившите от тройната коалиция, злословят срещу нас в Брюксел”. Ден по-късно от Брюксел той обясни твърдо, че бюджетът на държавата му е по-мил от запазването на президента. Някой да си е мислил нещо друго?

Всички са на мегдана

Вярно, в Берлин премиерът даде да се разбере, че уважава президентската институция, но всъщност не за нея става дума, а за човека там, който не спира да му подава услужливо поводи за атаки... Каква ти битка между институциите! Мъжки двубой тресе държавата и всички са се хванали на хорото. А политиката? Тя е емоции: любов и омраза, радост и завист.

„Аз говорих, ама вие какво ще напишете...”, казва с чаровна усмивка премиерът вместо сбогом. Ох, как да не го обичаш! И разбира се, всички знаят какво да напишат...

Автор: Маринела Липчева-Вайс/Редактор: Александър Андреев


Какво разбираме от тази статия?
1. Защо г-жа Липчева-Вайс работи в "Дойче веле", а не в БНР?
2. Защо нито един журналист в български вестник не би могъл да напише такава иронична критика?
3. Че все пак има независими медии, поне в Германия?

1 коментар:

Анонимен каза...

„Гледам и не вярвам на очите си”. ББ откри в Смолян отсечка от път.
(В София отсечките минаваха за цели улици). По стара традиция девойка
му поднесе хляб, той отчупи и .... го пъхна в устата на момичето. Преди няколко месеца, още като кмет, същото направи и с една медицинска сестра. Грипна епидемия е. Министърът на здравеопазването съветва: „Мийте си ръцете”. За божествената ръка на Бойко това не важи – с нея той се ръкува, потупва по бузките, пи..е и миропомазва. Основателно мнозина (в т.ч. „Конгрешънъл куотърли”) се съмняват, че ръцете му са чисти.
Министърът на външните работи, която вече четири месеца е министър, „външен” на работата, изведнъж се разбърза – отзоваване на посланици, песни, румба, логорея в „Панорама” на БНТ. Павел Писарев пише: „И какво ще се прави, като се изчерпи ресурсът на обвинението към предишното правителство? Ще се занимава публиката с министерски румби? Представяте ли си г-жа Клинтън или Олбрайт да танцува румба,помните ли г-н Кув дьо Мюрвил или Иван Башев да пее по телевизията? Елитът да не става за смях на кокошките”.
Илюстрация на стоте дни на Бойко, Цецко и Цецка
виж на:
http://fun.dir.bg/fun.php3?tp=s&id=1300

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).