15 май 2009

Всичко в името на пациента, всичко за благото на пациента!

Препечатваме със съкращения от тук:

Не, не е шега.
Попаднах на днешното съобщение от Университетска болница „Лозенец”:

За Агенция “Фокус” доц. д-р Любомир Спасов, директор на Университетска болница „Лозенец” съобщи следната информация:
След претърпяна контузия пациентът бе приет за диагностика и лечение в Университетска болница „Лозенец” на 14 май 2009 г. в 18.05 ч.
Според направените медицински изследвания и обстоен лекарски преглед, бе установено:
1. Оток в областта на дясната глезенна става. Отокът е в меките тъкани и е изразен предимно от външната страна на ставата, около фибуларния малеол (малкия пищял) и надолу към стъпалото.
2. Малка остеохондрална фрактура на покрива на талуса (скочната кост).
3. Частично разкъсване на предната тало-фибуларна връзка. Останалите връзки на стъпалото са интактни.
Към момента се налага единствено обездвижване на десния крак в областта на глезена и няма необходимост от спешна оперативна намеса. В случай на разместване на костна частица в областта на травмата, ще бъде предприета оперативна интервенция. Лечението продължава в домашни условия. Издаден е болничен лист за 30 дни.
По молба на пациента и със съгласието на лекуващия екип операцията за отстраняване на костната частица в областта на глезенната контузия може да се извърши след три или повече месеци.
Направената образна диагностика е изпратена на водещ европейски специалист за второ мнение.


Какво по-добро доказателство срещу критиците на здравната ни система от това съобщение за медиите?
Попада гражданинът Х. в болница, в която веднага е създаден лекуващ екип, прави се образна диагностика, предписва се лечение. За всеки случай снимките се изпращат на водещ (западно)европейски специалист за второ мнение.

Затова мисля, че лозунгът “Всичко в името на пациента, всичко за благото на пациента!” е много подходящ. И продължението му също е подходящо: и ние знаем името на пациента.

1 коментар:

Анонимен каза...

Имаше един такъв виц.На трибуната,зад деловия президиум,опнали надпис:"Всичко за човека".
А на първия ред,един си говорел:А аз знам кой е този човек.
Та по повод Вашето заключение и аз мога да кажа-знам кой е този пациент

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).