27 февруари 2009

Бойко Борисов и "Монитор"

Напоследък от "Монитор" са захапали "кмета":

Късата памет на кмета
26 Февруари, 2009
ДЕСИСЛАВА РИЗОВА

От всички качества на кмета Бойко Борисов като че ли най-впечатляваща е късата му и изключително услужлива памет. Без грам морални скрупули и задръжки, на някакви етапи от живота си Борисов е претърпявал невероятни личностни метаморфози и се е кланял последователно на различни партийни богове. В идейно-политически аспект той е бил комунист, социалист, безпартиен, монархист, десен, колебаещ се националист и какво ли още не.
Многостранните му интереси и поприща включват професиите на пожарникар, полицай, охранител на свободна практика, водач на депутатска листа, кмет и партиен лидер. Генералът не просто има удивителната способност да забравя какво е казал и направил, но и да очаква от останалите да са също толкова неинформирани и късопаметни. След поредната му атака срещу тройната коалиция е редно да си припомним няколко ключови момента от неговото минало.
Плюейки БСП, той забравя поне няколко факта. Първо, че е бил член на БКП. Второ, че за да остане в редиците на наследилата я БСП, е напуснал деполитизираната структура на пожарната. Трето, че дълги години е пазил Тодор Живков и винаги е твърдял, че това е неговият политически кумир. Години след смъртта на Първия, Борисов го почете като държавен глава на паметника му в Правец и развяваше тази своя привързаност в лицето на всеки, който беше готов да го слуша. Сега вече със сигурност не я помни.
Атакувайки НДСВ, Борисов пак поразява с невероятната си неблагодарност към формацията, която му помогна да проходи в политиката. Кметът явно е забравил, че обяви Симеон Сакскобургготски за най-великия политик на България, че царската партия го извади от нищото, за да го назначи за главен секретар на МВР и че само благодарение на нея той има някакви връзки и контакти в Европа и САЩ, генералско звание и пари в джоба.
Ударите по ДПС също са изненадващи с оглед на дълго декларираното възхищение на Борисов от Доган, който не възрази и дори подпомогна кариерата на тогавашния главен секретар в МВР по време на предишния мандат.
Днес, от своята съмнителна морална висота, Борисов пак раздава оценки, базирани единствено на късата му памет. Напада чистачите от "Новера", защото били хора на Вълка, но забравя, че той подписа договора с тях и ги предпочете от позицията си на кмет. Очевидно, защото имат достатъчно пари и ще търпят, ако кметът отказва да им плаща дължимото. Сочи с пръст и намеква за корупция другаде, при положение че тъкмо неговият зам.-кмет Велизар Стоилов даде блестящ пример за нечистоплътно управленско поведение. И изгърмя след скандален запис, в който се чуваше как раздава на приятели линиите от градския транспорт за сметка на софиянци. Забравил е и многобройните случаи на скандални сделки, при които всеки път се оказваше, че подписът на кмета е фалшифициран и той не е и чувал за тях.
Кметът забравя така убедително, че всеки път, когато някой си позволи да му напомни за многобройните случаи, в които е минал чертата на морала или закона, той се обижда и го приема лично. До степен да напада броящите се на пръсти медии, които не му лежат в краката и едва няколкото репортерки, които не го гледат с влажен поглед.
Истината обаче е, че всяко търпение си има граници и никога не се знае кое малко камъче ще обърне политическата каруца на генерала. Този момент обаче като че ли е все по-близо.
Защото, ако твърде дълго хапеш ръката, която те храни, накрая може да й усетиш опакото.

Какво разбираме от тази статия?
1. Че в "Монитор" са обърнали ръката.
2. Че е интересно дали това ще има ефект върху нагласите на хората, защото написаното от иначе талантливата Ризова удря право в целта.
3. Че това е първият хартиен вестник, в който се говорят истините за Борисов.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).