28 октомври 2008

Бойко Борисов и самоубийството на Ахмед Емин

Бойко Борисов няколко пъти говори, позовавайки се на "вестниците", че имало неизвестни около самоубийството на Ахмед Емин. Цитира писма, данни от огледите и т.н. - следствени тайни, които се разпространяват безнаказано из медиите.
В днешния "Труд" обаче цитирано изречение от предсмъртното писмо на г-н Емин, което е ключово:
"Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989година."
Ахмед Доган пита: "Какъв е този чудовищен сценарий, за който пише в писмото си? Ако Емин е имал някаква информация, че нещо се готви, за етническо напрежение, анти-ДПС кампания, защо не ми е казал. Ако е знаел и ако е участвал в това нещо, кой ще го обясни? И защо се бъркат дати и събития от възродителния процес."

Свържете тези цитати с думите на Бойко Борисов от последните дни, че се готви едва ли не етническа война, намеците му за Косово, както и признанието му, че е участвал като командир на батальон по време на преименуването на българите с турско самосъзнание през 80-те години. Помислете и над изказването на президента Първанов от днес пред БНР, че "етническите пожари се гасят много трудно".

Какво разбираме от това писмо и от случващото се в последните дни?
1. Дали не може да се направи извод, че "чудовищният сценарий" включва и Бойко Борисов?
2. Ще стане ли ясно как Бойко Борисов, внук на репресиран от народната власт, е бил назначен за командир на цял батальон по "възродителния процес"?
3. Дали връщането на България на равнището от 1989 г. е свързано с евентуално установяване на дикатутра под някаква форма?

Информация за размисъл от "Нова телевизия":

Водещ: Вие през 1985 до 1988-1989 г. какво правехте?
Б. Борисов: Правех много неща. Но, предполагам, така, доколкото вече ви познавам, че следващият въпрос ще бъде, значи, аз за разлика оттези, които се изказват по този процес, съм пряко участвал...
Водещ: В кое?
Б. Борисов: ...в тези години на възродителния процес, така наречен тогава.
Водещ: Вие сте пряко участвал във възродителния процес?
Б. Борисов: В процесите на възродителния процес, защото по това време бяхме в Дулово, Каолиново, в този регион.
Водещ: По какъв повод бяхте там?
Б. Борисов: И тогава...
Водещ: По какъв повод?
Б. Борисов: Тогава бяхме изпратени там с една-единствена цел, тъй като масово българските турци напускаха България тогава, знаете, над 1 милион, оставяха се цели населени места, реколтата неприбрана, имаше много палежи, имаше съпротива в този процес. И тогава от Висшия институт на МВР един батальон, който ръководех аз, бяхме пратени във...
Водещ: Вие сте ръководил...
Б. Борисов: ...Дулово.
Водещ: ...батальон на МВР в Дулово.
Б. Борисов: Да.
Водещ: Вие нали сте бил в пожарната?
Б. Борисов: Да, но бях добър офицер.
Водещ: И какво правеше този батальон?
Б. Борисов: Опазвахме реколтата и реда.
Водещ: Реда как го опазвахте?
Б. Борисов: Ами, да могат пък българските граждани, които живеят там, да ходят спокойно на работа и да се чувстват спокойни.

Какво разбираме от това интервю?
1. Че Бойко Борисов има опит в насаждането на спокойствие сред българските граждани.
2. Че е бил в пожарната, но като добър офицер е бил пратен да въдворява ред в Дулово.

4 коментара:

Анонимен каза...

Пламен Даракчиев:

Страшно е, ако човек вземе едно към едно думите на влиятелния и по общо признание сладкодумен политик. Всичко може да му мине през главата. Може например да си представи как освен контрабандата
през границите вървят едни хора с Корана в джоба и куфарчета в ръце. Или пък как някъде по Кържалийско или из Лудогорието забрадени жени вече пробват коланите с бомби. Да не говорим за вечните, внушени още в времето на комунистическия режим страхове от турска, помашки анклави и дори републики на територията на България.

Но така е, когато увлечен в популизма лидерът на ГЕРБ не прави разлика между Движението на Меди от страна и страна и правата и свободите на българските турци – от друга.

И този негов навик не е само към днешна дата. Мъжественият командир на батальон, командирован в Дулово и Каолиново през 1985 година сложи на един кантар въоръжената комунистическа държава от една страна и напълно безпомощните и невъоръжени наши сънародници от турски произход. При това масово /и сигурно доброволно/ напускащи страната, пак по неговите думи.

Кой знае, по същото време, когато батальонният командир е пазил реколтата и българските граждани в Лудогорието, аз кръстосвах спокойно в качеството си на журналист крайграничните кърджалийски села. И никъде не видях пожар, никой не ме заплаши, никой не ми отправи обидна дума.

Никой, освен въоръжените с калашников патрули, на които трябваше да обяснявам защо нарушавам полицейския час, т.е. какво правя на улицата след 20,30 часа.

Essme каза...

Ужасно искам да намеря стенограмата от този разговор! Имало е голяма излагация и по въпроса за Кипър, затова ХЕЛП!!!

Анонимен каза...

Mi tova za Kipur go ima malko po-dolu v sajta?

Анонимен каза...

Даракчиев, ти си бил цял Левски, бре, обикалял си села и паланки, сигурно за да сееш правата християнска вяра сред заблудените чалми. И какво пишеше като журналист? Истината? Не си видял пожари? А за избитите деца край гара Буново чул ли си? Или за жертвите на гарата в Пловдив? Или за взрива в хотела в Сливен? Кой след това, изгради мемориална чешма на тримата осъдени и разстреляни терористи от Буново? Не паля омраза. Но некап се исторически обективни!

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).