28 октомври 2008

Бойко Борисов и Косово

От интервюто на Бойко Борисов пред Нова телевизия (по "Фокус", бележките наши):

"Бойко Борисов: Значи няма да има етнически мир. Така че аз не разбирам защо когато те казват това нещо, много анализатори се направиха, че не са ги чули, а сега това се извежда като едва ли не някакъв наш страх. Не, не е така. Аз съм човек, който съм бил няколко пъти, при вас съм го казвал - в Косовска Митровица, в Призрен, в почти всички размирни райони на съседна Сърбия и Черна гора (Вероятно все още си мисли за Сърбия и Черна гора като за една държава) и знам какво е етнически конфликт.
Водещ: Косовска Митровица и Призрен вече са в друга държава (Не знае, че не са в Сърбия!).
Бойко Борисов: Да. (Но не казва в коя и не протестира, че Косово не е призната от ООН държава, т.е. оказва се на едни позиции с правителството, което самият той критикува преди няколко месеца, че е... признало Косово?!)
Водещ: Косово.
Бойко Борисов: Но всичко тръгна от подобни много леки на пръв поглед сблъсъци. И аз днес в едно интервю погледнах в „24 часа” президентът Желев, бившият президент на Република България, дава пример, че ние след като сме в ЕС и НАТО, това не би било възможно да се случи в България. Аз съжалявам, че един държавен глава може да каже подобно нещо, (Но не се замисля защо го е казал) при положение, че съседен Кипър, който също е в НАТО, го разделиха на две с бариери, има турска част в Кипър и гръцка част в Кипър. И продължават самолетите на Гърция и Турция да се бият във въздуха и да се удрят. (Самолетите се... удрят?!)
Водещ: Кога стана това?
Бойко Борисов: Преди колко години стана разделението на Кипър? Ще бъда неточен в годините. Поне...
Водещ: А по какъв повод? Поне колко?
Бойко Борисов: В смисъл за кое?
Водещ: За Кипър?
Бойко Борисов: Кипър не помните ли, че го разделиха? (Опитва се да изкара водещия некомпетентен)
Водещ: Да де, но вие помните ли контекста, по какъв повод стана разделянето и доколко е...
Бойко Борисов: Поводът е един – етническият мир. Кипърските турци не желаеха да живеят в Кипър, който беше доминиран от гърци. (Твърди капацитетът Борисов, без да има понятие за какво става въпрос.)
Водещ: В условията на управление на така наречените черни полковници в Гърция към края на хунтата през 1974-а година...
Бойко Борисов: Да, това за историята е един миг, това е само преди 23 години. (24, не може и да смята!)
Водещ: В опит да бъде свален архиепископ Макариос и да бъде установен режим на хунтата на Йоанидис в Гърция Турция, под претекст да защити своите граждани, влезе на територията на турската част и отдели фактически северната от южната част.
Бойко Борисов: Да. (Съгласява се, независимо, че по-горе твърди друго) И обикновено тогава, когато дойдат западни наблюдатели да уточняват защо и как това е станало, се задават следните въпроси на местното население – какъв е майчиният ви език, първо. Те отговарят: „турски”. Каква е религията ви? – „Ние сме мюсюлмани”. Къде ходиш да се молиш? – „Ей там в джамията”. Какво ти е самосъзнанието? – „Турско”. От колко години живееш тук? Баба ти, дядо ти, майка ти? – „Откак се помним”. И тогава те задават естествения въпрос – какви са ви претенциите – и приключват темата. (И не става ясно - къде се задават тези въпроси и кой ги задава, освен мозъкът на Борисов?)
Водещ: Не знам дали може...
Бойко Борисов: През последните 15 години в България са направени не по-малко от 1 500 нови джамии, не по-малко. (Източник? А ако са 1400? Или 140? И колко православни храма са "направени"?) В съседна Гърция не е направена нито една. (Лъжа.)
Водещ: Това какво означава? Това не е лошо.
Бойко Борисов: Това показва, че нашата етническа толерантност е минала всякакви граници. (Толерантността се мери с броя на джамиите?) Нашето уважение към всички български мюсюлмани, мохамедани и тяхната религия, но все пак в България трябва да се зачитат и нормите, които... (Кои по-точно? Че не можеш да си строиш храм, според Борисов?)
Водещ: Но това е въпрос на собствен ресурс. Нека християните също да си правят храмове, ако имат желание, воля и средства за това. Защо да не се правят джамии?
Бойко Борисов: Ако се замислим всички ние тогава откъде е този ресурс за толкова много джамии, от къде е дошъл...
Водещ: От къде?
Бойко Борисов: Нека службите да отговорят на този въпрос. (Т.е. има нещо нечисто, за разлика от църквите и параклисите, изградени от хора като Тодор Батков, Илия Павлов и др.п.?)"

Какво разбираме от това интервю?
1. Че в стремежа си за власт Бойко Борисов тръгва на религиозен поход.
2. Че в борбата си за власт, той е готов да се лее кръв, стига това да доведе до положителни за ГЕРБ резултати на изборите.
3. Че намеците за Кипър би трябвало да ни подготвят за евентуално военно положение в България, под негово ръководство ли?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).