29 октомври 2008

Бойко Борисов и "Топлофикация" - кой всъщност лъже?

Вчера Бойко Борисов е заявил следното (цитиран в различни медии):

"Спомнете си говоренето на тези…негодници е точната дума, когато преди една година моите предложения за борда на "Топлофикация", те не се посвениха, и премиера, и министъра на икономиката да говорят, че от три години аз отговарям за "Топлофикация". Лъжци! Това са едни измамници и единствения шанс е да ги ометем и ще ги ометем. Играят си с два милиона души. Това означава, че от днес нататък ще направим всичко да минем от страната на правителството, за да решим и въпросите на града. С това правителство няма как да бъде решено."

Какво разбираме от това?
1. Че Бойко Борисов очевидно все още не е разбрал, че общината, на която той се явява кмет е мажоритарен собственик на "Топлофикация", т.е. именно той отговаря за дружеството.
2. Че използва лошото си управление на "Топлофикация" като алиби защо иска да стане премиер - за да "реши въпросите на София".
3. Че е объркал понятията "кмет" и "премиер" и кой за какво отговаря.
4. Че най-много обича да кичи с епитети другите политици, а не обръща никакво внимание на собствените си думи, които вкарват в заблуждение хората, защото след като има мажоритарен контрол какво се оплаква?

За доказателство, че Борисов заблуждава хората, вижте какво казва неговият собствен представител:

"По-рано, след края на Общото събрание на столичната топлофикация, представителят на общината в борда на дружеството Валя Чилова коментира: "Представителството на правителството гласува против придобиването на "Топлофикация-София" от страна на Столична община, както беше решено, с което щяхме да придобием 72% от собствеността над дружеството. Аргументите, които те са описали е, че, според тях, това е държавна субсидия и ние нямаме право да правим такова нещо. Според нас обаче, това не е държавна субсидия. Ние имаме и становище от Сметната плата. Това е инвестиция. Вторият им аргумент е, че трябва да получим разрешение от банките, кредитори на "Топлофикация", че са съгласни с увеличението на капитала. С други думи да преговаряме със Световната банка, за да няма предсрочно изискване за изплащане на този голям кредит. Ние сме убедени, че ще се споразумеем с банките, защото това е въпрос на преговори". "

Какво разбираме от това съобщение?
1. Общината не се е договорила със Световната банка, но е убедена, че ще се споразумее с банките. А ако не се споразумее, тогава въпросът какво ще се прави с некомптентното решение на кмета Борисов ще остане да виси на врата на държавата, така ли?
2. Както казват запознати: "Ех, кмете, кмете... освен че си бил отличен офицер и член на БКП, явно не си внимавал в час по икономика. Или може би във фирмите с Пашата и Маджо не сте се занимавали с такива сложни сметки?"

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).