01 август 2008

Бойко Борисов и Конституцията

Може да се чудите какво е общото между тях, защото от действията на Борисов се вижда, че той не обича въпросната госпожа, но за сметка на това я насилва.
В своето Кърваво писмо от 30.07. ГЕРБ призовава Президента:
"4.Да започне консултации с партиите от тройната коалиция, парламентарната и извънпарламентарната опозиция за предсрочно прекратяване мандата на 40-то НС и изработване на програмата и приоритети, по които да работи назначения от него служебен кабинет в законоустановения срок.
5.Да издаде указ за прекратяване мандата на това правителство и да назначи служебен кабинет с ясна и краткосрочна програма.
6.Да прояви своята отговорност на български държавен глава и да бъде президент на всички българи, излизайки от сянката на тройната коалиция.
7.Да насрочи извънредни парламентарни избори през есента на 2008 година. С това ще даде възможност на следващото управление на страната бързо да започне с реализирането на необходимините мерки и подготовката на бюджета за 2009 –та година."

На което "предложение" Президентът отговори ден по-късно:
"За две седмици ми се налага за втори път да споря по конституционни въпроси с ръководството на ГЕРБ и се обръщам към тях с настойчивия призив най-сетне да прочетат конституцията. Струва ми се, че се показа едно крещящо непознаване на конституционните разпоредби в частта за президентските правомощия. Бих казал - едно невежество. Защото президентът няма право да се намесва в работата на парламента дотогава, докато не се завърти трикратно процедурата и не се провали съставянето на ново правителство. Сега нито има парламентарна криза, нито има някакви основания президентът да се намеси. Това е открит призив аз да наруша конституцията, а може би това е най-лесният начин да се поиска отстраняването, т. нар. импийчмънт. За една партия, която има амбицията да управлява страната, непознаването на конституцията мисля, че вече бие на очи."

И последва уж отбой от Бойко:
"...Съжалявам, че той гледа на (предложението ни) от юридическа и правова гледна точка, а не като на морален акт и държавническа и отговорна позиция, каквато очакваме от него. Призивът ни е бил повече като човек който е конструирал коалицията, и е нормално, ако вижда, че това, което е конструирал не работи, да се опита да го развали и да създаде нещо по-конструктивно за страната”

Какво разбираме от това?
1. Че за Бойко Борисов Конституцията е без значение - някаква си книжка, дето само си пъха носа в неговата работа.
2. Че той е готов и иска Президентът да наруши въпросната Конституция, само и само Бойко да дойде на власт - по възможност преди да се е провалил окончателно като кмет на София.
3. Че като види, че някой му казва да си гледа работата и му посочва грешките, вместо да се разкае, той пак се надува като петел след оплождане на кокошка.
4. Че медиите, вместо да го разнищят за такъв призив към промяна на конституционно уредения ред, а прокурорите да образуват веднага следствие срещу него, му се кланят и го хвалят.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).