02 август 2008

Бойко Борисов, властта, Конституцията и моралът

Вчера Борисов пак е говорил пред любимата си агенция "Фокус":

"Очевидно президентът отказва да приеме отговорността за провала на правителството, което състави. Ако той иска да се състезаваме на полето на Конституцията, ние сме съгласни да обсъдим с него и експерти – конституционалисти и актуалните въпроси за възможността за предсрочни избори, и казусът с назначаване на създаденото от него правителство. В него има спорни от конституционна гледна точка моменти, избистрянето на които би било в обществен интерес. Ние съзнаваме, че това е необичайна и сложна задача. Тя не можа да бъде осъществена в рамките на парламентарните процедури. Правителството оцеля при поредния вот на недоверие не защото има по-широка подкрепа, а заради единствената му ясна воля за оцеляване в управлението. Тройната коалиция може да има сумарно парламентарно мнозинство, но на практика вече е в опозиция на българските граждани и европейските институции. Поредното му оцеляване е в силно противоречие с обществените нагласи, които изискват изход чрез предсрочни избори. Над една трета - 34% ги подкрепят. (По данни на различни агенции).
...
Да се твърди, че настояваме за "разпускане на парламента" е спекулация, с която БСП се опитва да отвлече вниманието от проблемите, които спешно иска да решава.Много е важно да уточним, че такива мерки не биха били прецедент. Самият Георги Първанов бе активен участник в аналогична ситуация през февруари 1997 година. Разбираемо е, че вероятно не иска да си спомня за този период, но българите не са забравили фактите. А те са, че след като Николай Добрев върна проучвателния мандат на президента Петър Стоянов, политическите партии договориха при президента и подписаха споразумение за предсрочни избори. Така на практика се отказаха от обречените безплодни процедури по връщане на възложен им мандат. Това се случи в ситуация на силен уличен натиск и бурен национален протест."

Какво разбираме от това поръчково интервю със само един въпрос?
1. Че Бойко Борисов отчаяно се стреми да използва недоволството на хората, за да докопа по-голямо парче от кокала.
2. Че за него 34 %, които подкрепят предсрочните избори са огромно мнозинство от хората!?
3. Че той е бил наясно с това, че в предложението им има "спорни от конституционна гледна точка моменти", но въпреки това продължава да го рекламира като правилно. Т.е. кметът и "неформален лидер" на ГЕРБ публично изисква нарушение на Конституцията.
4. Че Главния прокурор явно не обръща внимание на такива призиви, защото иначе би образувал следствено дело още при първия призив на Борисов за нарушаване на Конституцията.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).