26 април 2008

Страх ли го е Бойко Борисов?

Вчера български "писатели" са се срещали с Бойко Борисов. Онези, които са чели спомените на писателите за времената на социализЪма не могат да не направят връзка между тази среща и срещата на др. Тодор Живков с творците. Разликата е в това, че Тодор Живков беше охраняван от Бойко Борисов, а не обратното.
Ето как про-борисовият "Стандарт" описва случката:

...Няма да се окепазя пред България, даде дума кметът...
..."В тежка беда сме, всички ни лъгаха и никой не ни подава ръка. Надеждата на народа е струпана на вас! Ще поемете ли тази корона на отговорност, когато отидете на върха? Ще кажете ли това, което никой не каза - думите на Левски "Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си", обърна се към Борисов поетесата Лиляна Стефанова, почти просълзена.
Стреснат от патоса на дамата, кметът отговори почти по библейски с притча от житието си. "Ще ви разкажа веднъж, когато наистина много се уплаших. По време на предизборната кампания с колегата Цветанов пътувахме за Тутракан. Закъсняхме три часа, а хората още стояха и ни чакаха в едни парк, ама тъмен, тъмен. И отиваме, а хората тичат към мен, пипнат ме и бягат! И тогава казах - Цецо, ако ние ги излъжем тия хора, на другите им се размина, ама нас ще ни бият с камъни. Хората са ни направили нас и няма да ги предадем", отсече Борисов...
... Борисов даде дума, че след празниците ще направи сериозна инвентаризация на пл. "Славейков", за да измисли как там да се продават повече български книги. "Не ме щадете откъм идеи! Каквото може, общината ще помогне - жилища ли ще са, награди ли. Каквото е възможно по закон, ще го гласуваме в общината. Другия път ви каня на среща в барчето на кметството", заяви Борисов. Той обеща, че ще учреди писателски награди с бюджет на общината до 15 хил. лв. и ще се опита да увеличи парите за култура от 50 хил. лв. на 70 хил. за тази година...
..."Искам да се виждаме с вас всеки месец, на два месеца, да обсъждаме тези неща и проблемите малко по малко ще се оправят. Някои от вас са много зле, но каквото може, ще помагаме", стопли творческите сърца Борисов...

Какво разбираме от тези вопли и стонове?
1. Че за Бойко продажбата на български книги е свързана с инвентаризация на пл. "Славейков", а не с инвентаризация на писателите и на това, което пишат.
2. Че Бойко Борисов се има за жена с леко поведение*.
3. Че и той като патрона му Сакскобургготски дава обещания, които нищо не значат (незабавно несимволично увеличение на доходите; нов морал в политиката) - "няма да се окепазя".
4. Че го е страх да не го бият в тъмното или че се мисли за светец, до когото хората се докосват, за да се изцерят.
5. Че като се срещат с него така, сякаш той е държавен глава, писателите си плюят на честта и достойнството.

4 коментара:

Анонимен каза...

Бойко е стар коафьор, а шефът на БСП Петев подписа преди една година споразумение с ексминистър Румен Петков за издаване на положителни документални очерци за работата на МВР.
Какво да говорим за такива тикви? Хвани едната, удари другата - ще се спукат, а вътре няма никой.

Анонимен каза...

Срещата с писателите беше отразена, макар и по-скромно, и в други медии. Лидерът на герб и кмет проформа на столицата не за пръв път се изживява като Апостола. Но защо поведението на писателите ми напомни за поведението на техните предшественици от преди шейсетина години, описано в наскоро представена (от М.Неделчев) книга с потресаващи факти за онзи период. На “народните будители” по-присъщи биха били въпросите когато Б.Б. стане министър-председател (не дай Боже) ще премахне ли ДДС за българската книга и учебници и какво ще направи за да се прибере книгата в книжарници и дом на книгата, откъдето беше изгонена на площада на “братята” Славейкови от реститутките. Между другото зад гърба на бронзовите баща и син пред бившото кино “Култура” има три вечно препълнени боклукчийски контейнера.

Анонимен каза...

Фолклор:
Бойко Борисов не чете книги. Той ги бие докато си кажат всичко.

Анонимен каза...

До сега съм виждал най-много четири снимки на бойко борисов в един и същи брой на вестник (нека премълча името му). Какъв ли е рекордът.
Често ще видите снимка на лидера на герб и кмет проформа на София на фона на голям портрет на Левски. На други снимки е на фона на Христо Ботев.
Ако приемем, че кабинетът на необикновения кмет е обикновен паралелепипед и поне една стена е заета от прозорци, а подът и таванът се използват по предназначение, то чии ли портрет(и) е(са) на четвъртата стена. След трогателната среща с писателите може да предположим, че е на Иван Вазов. А може би на Кобурга и Гретхен, или на Тодор Живков, или на Буш, Лужков, Стамболов. Най-добре на Юрий Захарчук.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).