11 март 2008

Бойко Борисов и 100-те му дни

От "Сега":

И 100 години явно няма да стигнат на Борисов
Първите 100 дни от втория мандат на кмета ясно показват, че с тези темпове София няма да се превърне скоро в европейска столица

Бойко, нашият кмет и ваш бъдещ министър-председател, чукна сто дни от второто си мандатстване като градоначалник на София. Този исторически факт сам по себе си няма фундаментално значение, тъй като генералът от Банкя никога не е бягал от Елба, че да му броим дните от завръщането.
От друга страна, всяка стъпка на Борисов и новия общински съвет на София има значение. По подразбиране. Защото 2 милиона души - столичани и приходящи жители на Перник, Кюстендил, София-област и т.н., които работят тъдява, в голяма степен зависят от решенията на Борисов и въпросния общински съвет.
За да се коментира какво е свършил Борисов, първо трябва да сме наясно какво очакваме да свърши той. За радост, поне проблемите на София са систематизирани и прономеровани отдавна. Те започват от автомобилното движение и инфраструктурата, минават през чистотата на въздуха и на улиците, опират до сигурността и завършват с надеждата за по-некорумпирано управление на града и по-прозрачно действие на общинските фирми.
По въпроса за трафика
Бойко още нищо не е свършил. Аз запомних едно - закани се да забрани левия завой на "Опълченска" и "Тодор Александров" - едно бъдещо решение, към което поради лични причини може да имам само смесени чувства. Сигурно е, че точно тази идея едва ли ще реши някакви големи транспортни проблеми на града. Сигурно е, че подобен тип действия, които аз не знам защо наричам пожарникарски, решават някакви локални проблеми - примерно как Бойко по-лесно да се изнесе за Банкя или главният архитект да се прибере в квартала. (Като казах главния архитект, та се сетих, как Петър Диков се закани да пресели всички стари и нови богаташи в района около "Възраждане". На тях вече не им се живеело под Витоша заради тъпия трафик, а той щял да им опразни сградите на министерствата в центъра, които щели да станат чудни жилищни сгради. Много се смях...)
В интерес на истината Бойко лансира, ама не отсега, няколко идеи за подобряване на инфраструктурата, които трябва да започнат да се реализират ето сега. С нетърпение чакам да започне да се копае пробивът на бул. "Славейков" например, както и подлезите под бул. "България" да се превърнат в скоростни трасета. Докато чакам тия чудеса, хвърлям по един поглед и върху метрото. Не знам колко сантиметра се издълбаха през тия сто дни, но съм сигурен, че на станция "Сердика" още виси мраморна табела, която ми напомня, че преди година и половина това метро трябваше да е подминало спирка "Юнак".
Така че по графа "Инфраструктура" оценката продължава да е лоша.
За съжаление, колите, които висят в задръстванията, са свързани с втория проблем - за чистотата, тъй като са
основен замърсител на столицата
Тази, които искат да превърнат "Кремиковци" в Дубай ли беше, в Лас Вегас ли беше, твърдят, че комбинатът ни трови повече, но моите скромни наблюдения показват, че той 1.) в момента просто се разпродава и 2.) поради първата причина, почти не работи.
В тия сто дни обаче заработи нов концесионер по чистотата. Уж всичко бе наред, уж общината и новият Вълк се побратимиха, пък накрая Георги Крумов написа шеметно писмо, в което ултимативно поиска 110 милиона лева повече пари, за да чисти нещо друго освен центъра. "За да се види разликата в сметопочистването"!!! Както мъдро разясни общинският съветник Петър Курумбашев онзи ден, в годишната задача на новия концесионер пишело, че булевардите вече ще се мият цели ДВА пъти годишно. Крумов знае, че това е малко. Той твърди, че може да ги чисти всяка седмица. Но за тая работа трябва да му се плаща допълнително, разбира се.
За сведение на столичани - общината и "Икуест" още не са се разбрали кой чисти покрай кофите за боклук. Още нещо - София потребява една трета от националния бюджет за снегосъбиране, но тези хора още не са се разбрали как и дали въобще ще почнат да се чистят малките улици в центъра...
Оценка по раздела за чистотата? Ниска ще е, докато телевизиите продължават да пускат репортажи за хвърчащи найлонови торбички и сметища в околоблоковите пространства.
По въпроса със сигурността в София, признавам, имах колебливо отношение. Имах до момента, в който десетки мутри не си спретнаха масов бой онази вечер в зала "Универсиада". След края на боксов мач между двама (единият бивш затворник, другият почти затворник) бодигардовете на Къро (този е наркобос) се сбили с някакви други бодигардове и станало страшно. Долф Лундгрен бил там, но избягал панически... Защо пиша всичко това? Защото си мислех, че в София проблемът с мутрите е почти решен. Нали поне две дузини си отидоха от тоя свят, а другите се изпокриха стреснати. Оказа се, че не била такава работа.
Още имало уши за рязане
Още трябва да се внимава, като се ходи на ресторант - да се изчезва за 60 секунди, ако мутри седнат на съседната маса, и да се заляга превантивно при всяко спиране на кола пред входа.
На всичкото отгоре през последните месеци избуя отново битовата престъпност. Кражби по апартаменти, причакване на баби в тъмните улички, пиянски свади... Аз поне мога да твърдя за кооперация в центъра, в която 4 апартамента бяха разбити в рамките на месец и половина. Затова въобще не се смях на статистиката, според която по 20 000 подобни престъпления има само протоколи за разпит на пострадалия и за оглед на местопроизшествието, и нищичко друго. Да, това си е проблем на МВР, но огромна част от тези престъпления стават именно в подопечната на Борисов неосветена и мръсна европейска столица. А и Бойко си има общинска полиция, която не мога да се сетя какво върши, пък и си назначи едно МВР-хора в общината - антитерористи, криминалисти, непукисти...
Всъщност какво да коментираме действията на Борисов и столичния общински съвет, след като през по-голямата част от времето общинарите не заседаваха, защото Бойко бе в чужбина по европейски дела.
За краткото време, в което се навърташе из столицата, кметът свърши няколко неща, но някак си ще бъде пресилено, ако те бъдат описани като положителни. Той НЕ уволни зам.-кмета по образованието Йорданка Фандъкова, която успя да предизвика гнева на всяка настояща и потенциална майка от http://www.bg-mamma.com/ покрай прецаканото онлайн записване на децата в детските градини.
За сметка на това уволни шефа на инспектората Гален Ганчев, но го направи така, както Иван Костов едно време уволни министрите си - без да каже за какво.
Накрая Борисовият общински съвет прие такива налози за старите автомобили, че годишният им данък веднага стана по-висок от цената им. Добре, че всичко това се оказа незаконно, та беше отменено след една нощ размисъл. В резултат на обърквацията се наложи бюджетът на столицата да бъде шит няколко пъти, за да се стигне до някакъв баланс. Сега чакаме съдът да се произнесе дали да ги плащаме и тия данъци.
Сто дни са нищо работа. Сигурно са миг от вечността, която предстои Борисов да прекара във властта. Работата е там, че с тези темпове на растеж, които Борисов предлага на София, може би и сто години няма да стигнат, за да добие градът образа на европейска столица. Така че лично според мен - потомственият земеделец, настоящ лидер на десницата и добър приятел на някои отговорни социалистически другари, трябва да започне да работи. Нещата трябва да се случват. Приказките вече само вредят.

Какво разбираме от тази статия на Петьо Цоков?
1. Че Бойко не иска да прави нищо в София.
2. Че целта му е да стане премиер, за да може да продължи да праща SMS-и, подписани от Кумчо Вълчо.
3. Че е един некадърник. Не Петьо Цоков, а Бойко Борисов.

2 коментара:

Анонимен каза...

4. Че уважаваният от мен журналист Петьо Цеков (не Цоков) се дистанцира и то не за първи път от мнозинството от колегите си, които са зяпнали по б.борисов и ще си го направят “техния...”, а не “вашия (т.е. нашия) бъдещ министър-председател”. Вижте в този блог “Смешникът Бойко Борисов лъже, Бареков маже”. Бареков обикновено сяда на “горещия стол” когато б.б. е в студиото му. Влезте в youtube и ще видите online “интервюто” на б.б. с Цветанка Ризова, в което въпросите задава кметът. В друго предаване в строгия формат “на 4 очи” същата Ризова допусна б.б. да се включи телефонно в ефира и безапелационно да отнеме с познатия си монолог половината от времето за интервюто с Ал. Божков. На мястото на Божков бих напуснал студиото. Добре, че не съм. Васа Ганчева надмина себе си в послушното изслушване на кметския монолог с раболепно дадакане. Коритаров громи гостите с желязната си логика, но за б.б. има само удобни въпроси. В началото на годината кметът е шофьор на журналист от “Труд”. Боже какво лигавене пада. Светла Петрова, чиито “сеизмограф” (с коментатори като някой си проф.Ставрев) няма да различи земетресение дори от пета степен по скалата на Омори, разпитва б.б. за световните проблеми, за герб в ЕНП и разбира се нищо за София. А б.б. законно е само кмет на София (проформа) и в качеството си на такъв незаконно е ръководител на партия (последното той афшира). Формален или неформалан лидер (ръководител) – това е само жонглиране с текста на Закона, който за б.б. неведнъж е бил “врата у поле”. А цветанов е “формално” подставено лице. Това е само едно от ярките продължения на “модела Софиянски”.
За съжаление и вестникът на г-н Петьо Цеков някакси предизборно замълча за професионално и непартийно изготвения материал “Безхабарие”

Анонимен каза...

НА БАТЕ ВИ БОЙКО МУ Е ЗАВЕЩАНО ТЕЖКО БРЕМЕ,ГРАД МРЪСЕН И ПРЕСТЪПЕН С МНОГО КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПНОСТ...ПИТАМ АЗ КОЙ ДРУГ КМЕТ Е БИЛ ТОЛКОВА ДЕЕН...ТАТЯНЧЕТО ДОНЧЕВА ЗА ВАС ДЕТО САМО РОПТАЕТЕ

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).