10 март 2008

Бойко Борисов и неговите 800 дни

Добро утро, София!
Или как с мнозинство Борисов пак не може да реши нито един проблем
от Ивайло Йонков, общински съветник от групата на ДСБ в Столичния общински съвет


След изминалите 100 дни от втория мандат на кмета Бойко Борисов изводът е, че с или без пълно мнозинство, той отново не може да реши нито един от проблемите на София. Неговото “ново“ начало беше белязано от пълна политическа неграмотност и страх от поемането на отговорност - пародия на политика, театър на позиции.
Вторият мандат на кмета започна с грандиозен скандал при разпределението на 30 милиона лева бюджетен излишък на София. Тези пари бяха раздадени непрозрачно и трябваше да бъдат похарчени само за 12 дни. Една трета от излишъка бе предоставен за ремонт и строеж на пътища, други 5 млн. лева бяха дадени за “изтласкване” на сняг.
Какво стана с тези пари? Подобрена пътна инфраструктура няма, сняг до края на 2007 г. не валя, а още по-очевидно е, че няма как тези средства да се похарчат за 12 дни. Нещата се случиха наистина “перфектно и прозрачно” и то “гарантирано от ГЕРБ“. Въпреки критиката към правителството за харченето на излишъка, партията на Борисов се оказа много по-добър ученик, използвайки схемите на тройната коалиция.

“Контрол“
След 800 дни от кметуването на Борисов, изпълнителният директор на общинското дружество “Трамкар” Христоско Вретенаров призна, че по време на мандата на сегашния кмет е злоупотребявал със средства на предприятието в особено големи размери.
Това доказа, че кметът и подчинената му администрация не са упражнявали предвидения в законодателството контрол над общинските търговски дружества. Настояването на ДСБ да се предприемат незабавни мерки за проверка на финансовото състояние и дисциплина във всички търговски дружества на общината след случая "Трамкар”, доведе единствено до смяната на всички директори на столични дружества с верни на “обръча” на Борисов.
Трета година лидерът на ГЕРБ е кмет и все още няма осъден служител. Това означава, че всичко в общината е “наред и под контрол”.
Кметът не се справи с контрола над концесионера по времето на единствения снеговалеж този сезон и това доведе до снежна блокада на града. Бяха почистени 3% от пътните артерии в София при 15 см снежна покривка. Седмици след снеговалежа кварталите останаха непроходими. Снегът не беше извозен, а изтласкан, бяха изсипани тонове сол, които съсипаха малкото останала зеленина в София.
Гласуването на годишната задача "Чистота” от ГЕРБ без критерии и без да се знае кой е изготвил задачата, изправя града пред огромен екологичен проблем. Въпреки че през 2007 г. бяха дадени 50 милиона лева, тоталната липса на контрол от страна на общината доведе до глоби от само 58 хиляди лева, наложени на концесионери. Тази година фирмите, които почистват града ,ще усвоят близо една трета повече пари без никакви гаранции, че София ще бъде по-чиста.

“Политика“
Гласуването на второто допълнително споразумение към договора между Столична община и “Софийска вода” показа, че кметът не може да отстоява политически си решения. По време на срещата с концесионера кметът и неговите съветници защитаваха софиянци и показаха позиции, но при гласуването отстъпиха в полза на концесионера. Договорът със "Софийска вода" не е в полза на софиянци. С подкрепата на ГЕРБ “Софийска вода” ще реализира огромни печалби при нищожни инвестиции.
След оповестяването на агентите сътрудници на бившите комунистически тайни служби, Бойко Борисов не зае твърда позиция и не изтегли доносниците от общината. Така ГЕРБ се оказа с най-много доносници в столичния парламент. Борисов подкрепи Минко Герджиков и го остави на зам.-кметския пост, когато стана ясно, че и той е сътрудничил за службите.
През тези 100 дни станахме свидетели и на поредния скъпоплатен провал на управляващите Столичната община, който струва на софиянци 383 549.15 лева. Сайтът за регистрация в детските градини в София се срина. Виновни няма, парите ги няма, местата в детските градини ги няма, но отново има празни обещания за 15 нови детски градини до края на годината.

“Стратегия“
На 6 март кметът Борисов и съветниците му гласуваха бюджета на София, който предвижда увеличение на данъците, увеличение на таксите, големи скрити резерви, липса на контрол, липса на стратегия, влошаване на състоянието на публичните услуги и липса на програмно бюджетиране.
Бюджетът, приет от мнозинството, не може да реши нито един от проблемите на града. Това са дупките по улиците и разбитите тротоари, задръстванията и проблемите в градския транспорт, паркирането, бездомните кучета, мръсотията и буренясалите градинки, незаконното строителство.
В този бюджет не се вижда финансово планиране, а това е пътят за постигане на целите. Но не виждаме и целите - къде и как ще е София след 5, 10, 15 и повече години?
Политиката на повишаване на данъци и такси при липса на контрол при харченето им и трупането на излишък не съответства на дясната политика, която ние от ДСБ защитаваме. Бюджетът гарантира финансовите интереси единствено на концесионерите и фирмите, с които общината е договорно обвързана.
Непрозрачно раздаване на излишъка, продължаващи злоупотреби в общинските предприятия, партийни назначения в бордовете, пробити обещания за огромни разкрития и злоупотреби, снежната блокада на София, Софийска вода, чистотата на града, детските градини, софийският бюджет, липсата на контрол,...столицата загуби 800 дни, звучи познато, нали?
Добро утро, София.

Какво разбираме от тази статия, публикувана в "Медиапул"?
1. Че вече и на общинско ниво се намират политици, които изкарват наяве далаверите и некомпетентността на Борисов.
2. Че точно ДСБ да го критикува е малко странно, но г-н Йонков не е от известните членове на ДСБ и неговото мнение теьи.

1 коментар:

Анонимен каза...

ДСБ ВИНАГИ СДА БИЛИ ПРОТИВ НЕДОРАЗУМЕНИЕТО И ПРАВОВЕРЕН КОМУНИСТ б.борисов.ИЗНЕНАДВА МЕ ВЪПРОСА ЗАЩО ДСБ НЕ ТРЯБВА ДА КРИТИКУВА б.борисов.ВСЯКА ЕДНА НОРМАЛНА ПАРТИЯ ,ТРЯБВА ДА Е ПРОТИВ ПОЛИТИЦИТЕ МЕНТЕ ,КАКЪВТО Е И МУТРАТА КОМУНИСТ б.борисов .

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).