20 ноември 2007

Бойко Борисов и шефът на СОС, бившият милиционер Андрей Иванов

Адвокат Радан Кънев описва следната случка от пролетта на 2005 г.:

От първите дни на адвокатската си кариера, обслужвам група клиенти, които имат правен спор с фирмата, която е придобила огромна част от кооперативния пазар в "Люлин" чрез покупка на активите на старата потребителска кооперация РПК "Искра".
Покупката на терена на "кооперативния" е един акт, типичен за "модела Софиянски", но това е отделна тема. Ако имам време мога да разкажа, просто за пример. Моите клиенти бяха дребни търговци, без претенции да променят света към по-добро.
Та един ден през 2005г., в хода на преговори с фирма "Искра" - собственик на терена на пазара, ни казаха, че теренът, на който са техните търговски обекти, вече не бил на "Искра", а на друг човек. Собствениците на "Искра" имали големи дългове към този човек и му прехвърлили терена. Той бил едър бизнесмен, притежавал строителен бизнес и линии на маршрутни таксита.
Тъй като отдавна търсехме преговори и споразумение, стигнахме до контакт с новия собственик и адвоката му. Уговорихме среща в неговия (на собственика) офис в ж.к. Люлин.
Офисът представляваше сглобяема временна постройка насред нищото - в един паркинг зад Люлинския "Бриколаж". Приличаше по-скоро на обслужваща паркинга сграда. Никакви обозначителни знаци, никаква табела, поне 200 метра черен път сред строителни отломки, без асфалт. Кучета скитат из прахоляка... мрачна гледка. В "офиса" се влизаше през гаража, охраняван от мъж с автоматично оръжие и слушалки на главата.
Още един мъж с автоматично оръжие и слушалки ни посрещна на входната врата на сградата, още един стоеше на площадката между двата етажа, на металната вътрешна стълба. Кабинетът на собственика беше на втория етаж. Още един охранител, затъмнени стъкла.
Сравнително строен, прошарен мъж на средна възраст. Сив, безличен, облечен с тъмен костюм и тениска под сакото. Милиционер.
Разговорът беше като него - сив, безличен, без резултат. Тръгнахме си и ни олекна, когато се отдалечихме от криминалния декор. Толкоз. Една случка от пролетта на 2005.
Човекът се казваше Андрей Иванов. Днес вече цяла България знае кой е той - бивш полицай, напуснал работа в полицията през 2004г., "кадър на МВР с добър бизнес", според "Медияпул" :

Иванов държи 80 процента и еднолично управлява фирмата за строителни работи ”Банкя 21”, в която останалите 20 процента от собствеността е на Столична община. В последствие новият председател на СОС заяви, че е спечелил общинския търг за закупуването на този дял и конфликт на интереси няма.

54-годишният бивш шеф в националната полиция беше седми в кандидатската листа на партията. Той е инженер по образование - завършил е ВМЕИ със специалност автоматика и телемеханика. Работил е в изчислителния център на МВР, а от 1996 г. е назначен за зам.-директор на националната полиция. Според официалната му биография е напуснал през 2004 г. и досега се е занимавал с частен бизнес. Има съсобственост и участва в управлението на няколко фирми. Една от тях се казва "Банкя 21".


Това е информацията на "За Града":

През 1996 година е назначен за заместник–директор на Национална служба „Полиция”. Напуска през 2004 година и поема управлението на частно дружество. Основно е специализирал Управление на колективи и проекти, свързани с изграждането на национални информационни системи.

А това е от "Фокус": "Колективи и проекти, свързани с ... информационни системи".

Почти ми стана весело като го прочетох. Почти.
Да оставим моите впечатления от "офиса" и охраната настрана.
Няколко въпроса:
1. Ако е напуснал МВР през '04, откъде е взел пари за "добър бизнес", който през '05 явно вече цъфтеше?
2. Защо собствениците на "кооперативния" са му дължали много пари през '05 на него - който през '04 още е бил в системата на МВР?
3. Как между '04 и '06 успя да спечели "общински търг" и със спестените от МВР-заплата пари ли стана тази работа?
4. Как, в качеството си на висш служител на МВР, е участвал във фирма "Банкя 21" от 2002г., във фирма "Реал строй АП" ООД (в съдружие с депутата от БСП Петър Кънев" от 2002 г., както и в още няколко фирми, преди - "според официалната биография" да напусне МВР?

Никой не е задал тези въпроси, засега.

А на мен ми се струва, че "конците" в СОС попадат в ръцете на човек, който е сам олицетворение на мръсната роля на МВР в "българския преход".
Dirty Cop, на английски...

Какво разбираме от тази новина?
1. Че за бившите милиционери, които са близки до бившите милиционери и бившите (?) мутри, няма проблем да разполагат с огромно количество пари - по всяко време.
2. Че България беше управлявана от службите, а днес в София въртят далавери дружбите от милиционерско време.

3 коментара:

Николай Павлов каза...

Милиционерската любов ръжда не хваща

Анонимен каза...

Съгласен!!!!

Анонимен каза...

Куп лъжи.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).