11 октомври 2007

Бойко Борисов и тоталитаризмът

Статия от доц.д-р Мария Пиргова, препечатана отчасти от "Монитор"

След победата на евроизборите през пролетта ГЕРБ застана отново на първо място в рейтингите на социолозите при старта на кампанията за настоящите местни избори. Гражданите за европейско развитие на България са във възход. Те като партия не са управлявали, лидерът им успява да застане в опозиция, въпреки че през последните години е непрекъснато в управлението на държавата и на столицата. Бойко Борисов е харизматичен. До тук, обачепредимствата на партия ГЕРБ се изчерпватСледват проблемите, които все повече излизат на яве. Изчезнаха и най-малките илюзии, че ГЕРБ е нова партия от европейски тип. Ясно е, че ГЕРБ печели не с идеи, а единствено с популизъм, свързан с провала на българската десница и надменното поведение на партиите от тройната коалиция към електората. В хода на кампанията за местните избори кандидатите на ГЕРБ извън столицата не успяват да се представят убедително. Успешни са преди всичко действащите кметове, които ГЕРБ рециклира и заедно с тях ще използва ресурсите на действащата местна власт визборите по модела на Б. Борисов в СофияСпука се балонът, че в ГЕРБ има професионалисти.
...
Първият резултат от проблемите и нарушеното равновесие на Бойко Борисов дойде на предизборната среща на ГЕРБ. Борисов се прояви като фюрер, а не като лидер. Той не се занимава с идеите, заради които трябва да го следват, а обясни какво ще се случи, ако не го последват. За да покрие липсата на идеи, дни по-рано обяви т.н. икономическа програма на ГЕРБ за парламентарни избори, т.е. потвърди заплахата си те да са предсрочни. Но в програмата му има повечепопулизъм и липсва професионализъмВ словото си пред актива на ГЕРБ Борисов изостави всякакви идеи и програми на заден план и се занима с партийното строителство, както той го разбира. И стана ясно, че отново не разбира. Оплака се, че всички са срещу него, което по принцип е добро, а не лошо за силните политици, но силният Бойко само дето не плаче от това.
...
Борисов обяви бъдещия лов на вещици в собствената си партия, които ще бъдат преки отговорници за провалите в изборите. Това, с което той призна още веднъж тоталитарното си мислене, е заплахата, чехората, които “предадат” партията му,няма да могат да живеят, там където са живели досега. Бойко Борисов ще се погрижи за това с настройването на общественото мнение срещу тях. Ако този ход не помогне, следва преследване, забрана за професиите и прочие отработени практики. Всички те отдавна са отхвърлени в демократичните държави и там всеки може да сменя партиите си, както и когато реши. Стига да преследва идеите си. Затова се конкурират идеите на партиите, и с това партиите се различават от легионите.
...
Самият Бойко работи едновременно като кмет и лидер на партия далеч преди изборите, представя всичко, построено с парите на всички софиянци за заслуга на ГЕРБ и пр. И на всичко отгоре не отрича, че се бори за кмет на София, за да предизвика предсрочни парламентарни избори.
...
Кметът обаче предлага да замени цялата политическа система със собствената си партия. Поне малко да беше прочел защо хората отричат тоталитарното поведение след горчивия опит на ХХ век? Имам илюзията на преподавател, че това щеше да му помогне. В случая обаче шансовете на генерал Бойко Борисов са да заложи на онази част от публиката, която презира четенето също като него.

Какво разбираме от тази статия?
1. Че щом преподавателите започват да разнищват Бойко Борисов, не е далеч времето, в което ще лъснат и други истини за него.
2. Че вече е известен фактът, че презира четенето.
3. Че партията му е само проект за оцеляване на бизнес-империята на Борисов. И може би затова се "засяга" толкова, когато атакуват банката на приятелката му. И твърди, че това било "атака срещу семейството му". Дали няма предвид фамилията, ако приема себе си за Дон?

1 коментар:

Анонимен каза...

Дръж се Бойко, Пиргова иде!!! От зората на демокрацията експертката мина през всички партии, дето могат да се намерят в България. За зла честр щом тръгнеше да съветва някоя, веднага тази партия пропадаше изцяло.
Е след като експерти като Мария Пиргова експертно анализираха Бойко Борисов, то той неминуемо ще спечели изборите, а "симпатичният Мартин" ще ги загуби.
Компетентната Пиргова - университетски преподавател е написала напълно свободни(което е похвално в интерес на истината), но крайно неграмотни глупотевини. То тя друго никога не е и писала. Моето предложение към в. Монитор, който ги е публикувал, е да й плати някой и друг курс по квалификация в областта на политическите науки. Поне да се запознае с терминология, категории и методи на анализ в тази сфера. Може да дойде ден да успее да ги прилага към политическата реалност. Защото например наистина някой цял живот бъркат спалня с библиотека и мачкането на чаршафи с мачкането на книги. После Бойко не бил чел...

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).