10 октомври 2007

Бойко Борисов и Мартин Заимов

CROSS предава разговора на двамата кандидат-кметове.

Видещ: Добър ден и добре дошли! Бойко Борисов, Мартин Заимов. Добре дошли.
Мартин Заимов: Добре заварили.
Водещ: Добре дошли, заповядайте.
Бойко Борисов: Къде ще ни сложиш?

Още в началото се вижда, че Бойко Борисов е на "ти" с Георги Коритаров. Това ще обясни и удобните въпроси и подмятания на водещия - прочетете целия текст в Крос.

Мартин Заимов: Финансите на общината, както и други области днес се управляват много зле. Много зле. При финансите това е съвсем очевидно. Парите, които днес има в София са много повече откогато и да било в последните години. И не се усеща видима промяна. Тоест никой от нас не е усетил подобрение нито в градския транспорт, нито в движението по пътищата, нито в мръсотията, с която сме заобиколени. И всяка една критика към тези неща, се оправдава с липсата на пари. И не е вярно, че няма пари. Трябва да се спре с тази заблуда. Пари има и то има много, много пари - стотици милиони.
Водещ: Така ли е наистина?
Бойко Борисов: Г-н Заимов каза две биещи се тези. Че в момента в София има повече пари, отколкото когато и да било. Това може да се случи само ако общината управлява финансите й така, че да е довела до повече приходи. Веднъж. Втори път...
Водещ: Което е комплимент своеобразен.
Бойко Борисов: ... Така че преизпълнението на бюджета в момента с 41 милиона идва от нашите приходи, които сме донесли в хазната на общината, благодарение на по-добрата работа на администрацията. И най-големият приход това е от скандалния общински съвет, за който се карахме, извинявахме след това, но дето се вика, на третия път гласувахме завишението на таксите за строителните разрешения. Благодарение на тях тази година, а знаете, че това се дължи изключително на решение мое над 40 милиона лева. Освен това...
Водещ: Да, кажете...
Мартин Заимов: Типично е за българските политици и очевидно г-н Борисов го е прихванал това нещо - да се качват на чужд влак.
Водещ: Чужд влак?
Мартин Заимов: Чуждият влак е труда на българите за страната, труда на софиянци по отношение на бюджета. Основната причина да се увеличи бюджетът в никакъв случай не е доброто управление. Основната причина е изключително бързото забогатяване на София и на софиянци. Високите такси, високите местни данъци също. Това е източникът, те са високи за цялата страна. Има многобройни общини в България, десетки общини, които подобно на София днес имат много пари. Просто София е най-богатият град и с порядъци. Така че парите идват от труда на хората…
Бойко Борисов:... Знаете ли какви проблеми създават последните три месеца “Паркинги и гаражи”, нарочно ходят и слагат скоби на колите, защото като отидеш и си видиш скоба на колата, псуваш Борисов...

Това обяснява защо Бойко Борисов реши да наруши закона и да разпореди "паяците" да не вдигат колите след 18 часа - чист предизборен популизъм.

Какво разбираме от целия разговор?
1. Че Мартин Заимов очевидно разбира по-добре финансите и управлението от Бойко Борисов.
2. Че Бойко Борисов е популист.
3. Че Коритаров вече е заложил на Борисов. Това се разбира още по-ясно от статията му, публикувана във "Всеки ден". С това става ясно, че дебат всъщносте не само, че не е имал, а не е можело и да има, когато водещият е пристрастен.

3 коментара:

Bruce Wayne каза...

"Г-н Заимов каза две БИЕЩИ се тези"

атлеточният г-н борисов явно много обича да си обяснява нещата с глагола "бия" и да си решава проблемите с власт и мускули

Анонимен каза...

Opredeleno Koritarov e "bezpristrasten", ako vupreki usiliqta mu nqkoi ne e razbral za koi da glasuva, toi touto4nqva v tova interview.
Dali oba4e sofianci sa talkova ograni4eni...


Нямаше злоба, но не стана и дебат

Георги Коритаров
тв водещ

Може би за мнозина дискусията между Заимов и Борисов да не е била достатъчно атрактивна. Нямаше нападки, нямаше злобен тон, нямаше и разходка из лабиринтите на софийските подробности, колкото и важни да са те. Нямаше и още нещо - нямаше как да бъде проведен експертен дебат. Проблемът е, че Борисов отдавна има официално приета и разпространена програма за София. А Заимов дойде на този дебат без такава. А програмите са основният ангажимент на политиците към избирателите. Ако няма писмен текст, много трудно се търси отговорност. Когато няма програма, е все едно да задаваш въпроси във въздуха.
Всички видяха и чуха, че пътеките към партньорство между старата и новата тенденция вдясно са силно стеснени. Заимов и Борисов са два антипода. Борисов стартира в политиката като индивидуален играч. Той обаче спечели кметски вот в София, изгради политически субект, като ГЕРБ, и планомерно разгръща усилия в посока на спечелване на бъдещи парламентарни избори. Очевидно е, че за ГЕРБ битката за София не е самоцел. Довършване на започнатото в столицата ще означава искане на кредит на доверие и за политически реформи в страната.
На този фон Заимов е продължение на друга традиция. Той дори не е независим експерт, подкрепен от две десни партии. Той е човек, който членува отдавна в Демократическата партия. Тя обаче издигна друг кандидат - Тити Папазов. Заимов не напуска демократите, едновременно с това той е в конкурентна битка с техния кандидат. В състояние ли е Заимов да накара лидерите на партиите, които са го издигнали, да спазват принципите на политическата отговорност, след като самият той е представител на друга формация? Разбира се, че не. Тогава? Тогава излиза, че политическото уравнение за "коалирането" на СДС и ДСБ е вече решено. То гласи, че двете партии са се обединили за пореден път около безотговорност.
(Пред Всеки ден)

Анонимен каза...

Hi therе, just wanted to mentіon, I likеd this article.
It wаs inѕpiring. Keep on pоѕting!


Review my ωebpage my website

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).