24 май 2015

Беден бил, гладувал бил...

Тони Филипов, д-р, прави анализ на думите на "премиера":

Картофеното човече се обиди. Щото сме попитали за чий е лашкал правителствения хеликоптер до Разград, та да открива стадиона на Домусчиев. Даже не цял стадион, а само една трибуна. И щом ние така, той щял да търси начин да възстанови изхвърчаните средства: "Горчиво съжалих. Поговорката "Направи добро, за да изядеш дърво" е изключително важна за България… "
Верно е. И се среща в най-различни интерпретации. Тази на премиера е мутренската. Но има и много други: „Направи добро и го хвърли зад гърба си” (в морето), „Направи малко добро, за да те накажат като за голямо” и т.н. Но това не означава, че не трябва да се прави добро, а само, че не трябва да се очаква благодарност. Не и от хората. Бог вижда. Иже еси на небеси…
Според „Сега” Борисов наистина не е летял само заради откриването на трибуната. А и за концерта на Цеца Величкович, което коренно променя нещата. Или не ги променя?
Това с картофеното човече не сме го измислил аз. В интервюто при Хъкмъкян, в отговор на въпрос на една госпожа как да живеят 6 души с 400 лв., премиерът дръпна една от ония „изповеди”, в които няма нито истина, нито логика: „Аз до 30-ата си година така съм живял. Гледахме 2 прасета, 15 кокошки и като ми опържеше майка яйца, ми беше голяма радост. Всяка сутрин ставах в 5.20 и гонех рейса до София, там учех и след това се връщах. Всеки ден. Като се върнех косях трева с един сърп, защото гледахме 20 заека, да има майка ми да прави буркани за зимата. Гледахме към 40 бройлера…  Ходех по почивните станции вечер, за да взимам помия, за да можем да ги храним прасетата… Майка ми казваше, че съм картофено момченце, защото ядях все пържени картофи с едно бурканче кисело мляко. Всеки ден. Агнешко правеше на 24 май, защото баща ми е Методи и тогава взимаше не агне, а плешка. Така, че госпожо, аз съм се нагладувал до 30-ата си година.”
Нагладувал се бил! Трябва да го изясним веднъж за винаги тоя въпрос, щото става баят вече. Пък и до помогнем на премиера да се освободи от един неоснователен комплекс. Макар че за такова нещо си трябва да иде при специалист да се удостовери…
11 кг. суджук от едно прасе само. Кам да се върнат тия гладни времена…
Тогава бяхме гладни, но за свобода. Сега сме истински гладни
Може би за гладските жители първо да кажа, че на село с едно прасе от 120-150 кг. едно семейство изкарва зимата. А две прасета вече е кулашка работа, „стопроцентова гримаса на НЕПА”. Д-р Филипов ги разбира свинските работи. Две прасета са 250-300 кг. месо и производни. Само две свински глави и 8 крака са 8-10 кг. пача. Отделно три пръта луканки, два пръта кървавици, две качета сланина, ребра и други кокали… Десетина кила бяла мас за филийките и още толкова от „кървавата” за готвене… Турете към това и 30-40 кг. заешко, 40-50 кг. пилешко от бройлерите, 30 кг. от кокошките. И 2-3 кг. агнешко за 24 май. И като ударите калема, ще се уверите, че Пататомен е ял картофи, но за гарнитура. Няма абсолютно никакъв начин семейството на полковник от пожарната, със съпруга учителка, да познава нуждата от толкова близо.
Лъже най-безочливо! Кога е ходел в София на училище, като е завършил гимназията в Банкя? Нали там е взел златен медал?! И е бил секретар на комсомолската организация в училището? На абитуриентския бал е бил с дъщерята на класната си, откарали са ги с москвич от Банкя до зала „Универсиада” за тържеството.
„В някои мозъци протичат процеси на величествено фантазиране.”
Не, че съм учуден, де. Когато една работничка от ВМЗ-Сопот му прати филия хляб и глава лук, та да знае как се храни пролетариатът, премиерът пак така каза. Само дето тогава беше Лукчо, а не Картофчо… „Откъде-накъде, вика, ще ми праща лук?! В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство…” И тогава му обърнахме внимание да не лъже така на ангро. Но той от собствения си шум не може да чуе нищо.
Върхът беше, когато се изкара сирак: „На мен, сирака, кой ми е помогнал или толерирал…" Загубил е майка си когато е бил на 39 г., а баща си на 45 г. Тъй че сирак може да е само в смисъл, че е израснал без прадядо понеже комунистите го убили. Но и това е от приблизително верните неща… Дето вика колегата Зошченко, „дрънкай, ама не се прехласвай”…


Какво разбираме от тази статия?
1. Че има журналисти, които помнят много добре какви ги е дрънкал през годините "премиерът"?
2. Че са го хванали по бели гащи?
3. Че наистина лъже и си вярва?Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).