09 март 2015

Подигравката с читанката

Клуб Z си прави очевиден майтап с "премиера", който се хвалеше, че е прочел само Читанката и "Винету", том I.


Намерете си буквара!

"Просвета" издават уникален "каталог" с всички читанки от последните 200 години

Изображение "Просвета"

Споменът за първата книжка, която виждаме в училище, очакваща ни на чина, се оказва изненадващо силен. Това разбирате от специалното издание на издателство "Просвета" - "Българският буквар, 200 години в първи клас".
Опит в редакцията на Клуб Z показа, че всички помним първия си буквар. Не само корицата, а дори някои от картинките вътре. 
 "Азбучният робот" е един от впечатляващите образи.
И вие имате шанс да намерите своя спомен в изданието, посветено на 70-годишния юбилей на "Просвета". Авторите Антон Стайков и Свобода Цекова са били безкрайно изчерпателни в издирването на българските буквари от "Рибния" насам, като някои от тях дори са липсвали в библиотеките,или са били под етикета "пълна недостъпност".
Но това не е единственият чар на картинната енциклопедия. Тя е колекция от илюстрациите на 55 емблематични български художници като Александър Божинов, Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Любен Зидаров, Георги Атанасов, и други. А огромния отрязък от време, който покрива, дава и поглед върху разбирането за бита, социалните отношения, културата, кризите и конфликтите на времето.
Имало е време, в което децата са били възпитавани
да приемат различните от тях, а не да ги гонят...
Букварите след Освобождението, букварите по времето на Първата, на Втората световна война. Първите читанки от социализма, последните и първите от прехода. Всички те разказват свои малки истории, върху които "Българският буквар" ни дава интересен поглед.
Включени са и по-специализирани читанки за деца със специални нужди - "Буквар за глухонеми деца" (1952-72), "Буквар за помощните училища" (1966-77), "Буквар за слабовиждащите деца" (1969). През далечната 1952 г. излиза и първият буквар на турски език, чийто тираж достига 80 000 бройки.
От днешна гледка точка е любопитно (но напълно разбираемо, ако го съотнесем със съответната епоха), че през 1914 г. излиза "Войнишки буквар". През 1948 г. пък - "Буквар за възрастни" (Неграмотността трябва да се бори).
И на фронта може да се образоваш показва този буквар от 1914 г.
В годините след 1944 г. от страниците на читанките може да се проследи и как е вървяла партийната пропаганда върху най-малките. Георги Димитров, Тодор Живков, Вълко Червенков, Сталин, Ленин - на портрети, снимки, в стихотворения.
А на последната страница на любопитното издание има снимка на първолаци, които мама снима със смартфона. Това е житейската логика.
200 години - от първия до последния (засега) буквар.
Какво разбираме от тази гавра с "премиера"?
1. Че с неговите камъни го бият по неговата тиква?
2. Че след като вече не смеят да го критикуват, използват Езопов език за същото?
3. Че да си прост не е трагично, трагичното е, когато го демонстрираш нагло? 

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).