19 февруари 2015

Очкват ли ни нови проблеми с банките?

"Сега" съобщава

"Нова идея за спасяване на закъсали банки разбуни парламента"

Снимка: Svejo.net
"Според приетия вчера нов Закон за гарантиране на влоговете, внесен от правителството, фондът ще може да подпомага - съгласувано с БНБ - банки, за да предотврати изпадането им в неплатежоспособност. Мерките включват предоставяне на гаранции и заеми, както и на "друг вид ликвидна помощ". Кредитирането на банки ще става в съответствие с ясно определена рамка, като се следват правилата за държавната помощ, се посочва в мотивите на кабинета. В момента само БНБ има право да помага на закъсали банки, но при много строги изисквания."
"Проектът предвижда изплащането на гарантираните влогове да става в 7-дневен срок от деня, в който банка по някаква причина спре да обслужва задълженията си. По принцип евродирективата за гарантиране на депозитите позволява плавно свиване на сроковете до 7 дни - чак до 2024 г., но България иска веднага да въведе късия срок."

Какво разбираме от тези новини от Парламента?
1. Че се очакват скорошни проблеми с някои банки?
2. Че опитът от изплащането на парите на Вежди Рашидов е накарал министрите да предложат ускорено разплащане с вложителите?
3. Че ни готвят КТБ-2?


Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).