12 февруари 2015

Разделение на властите? Нама такова нещо!

Премиерът забърка правен тюрлю-гювеч покрай "Червей"*

Случаят със скандалните разкрития около разработка "Червей", по която незаконно са теглени данни от секретни масиви на МВР, навлезе в нова фаза, след като премиерът Бойко Борисов забърка правен тюрлю-гювеч, "възлагайки" на правосъдния министър Христо Иванов да ангажира Висшия съдебен съвет (ВСС) с проверка.

Казусът е разискван на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата, разпространена от МС.

Националното бюро за контрол на СРС е направило проверка в МВР и "има осем групи констатации, които сочат огромни проблеми", посочва вътрешния министър Веселин Вучков. "Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив", разяснява той.

Твърдо убеден, че ВСС може да "разчепка" скандала, Борисов разпорежда на Иванов проверка на законността на актовете на председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, с които тя е разрешила използването на специалните разузнавателни средства (СРС) по разработката "Червей".

Така министър-председателят, на практика, вменява на кадровия орган в съдебната власт функции, които според конституцията имат само парламентът и прокуратурата.

"Правосъдният министър и Вучков, с какво бихте запознали колегите от т. нар. дело "Червей", че впоследствие ще ви питам и за "Кадаиф", шегувам се", подхваща ведро темата министър-председателят.

Следва плах опит на вътрешния министър Веселин Вучков да отклони разговора в детайли: "Не съм сигурен, че трябва тук да го обсъждаме". Борисов обаче е непоколебим: "Аз ще го разясня, като вие не искате, и ще ви поставя конкретни задачи и те повече ще бъдат към правосъдния министър".

След което прави кратък преглед на хорнологията по случая, посочвайки, че Бюрото за контрол на СРС-тата, оглавявано от Бойко Рашков, има доклад за "Червей", който най-общо е установил 8 вида нарушения по реализирането на разработката.

"Възлагам... констатираните нарушения да се разгледат и в съвета"

"Възлагам на министъра на правосъдието да се срещне като председател на Висшия съдебен съвет с тях (членовете на ВСС – бел.ред.) и констатираните нарушения да се разгледат и в съвета. Освен това, те са подготвили и един бюлетин, доколкото знам, с подобни нарушения. Тъй като не е моя работа, нито наша, но твоя (на Иванов – бел.ред.), като председател на Висшия съдебен съвет, и на съдиите и прокурорите, които са там, да разгледат законността на издаването на тези разрешения, а ни твърдят, че са два месеца, плюс четири, плюс четири – за триста дни. От това, което министър Вучков ме е запознал към момента, това е така. При закон, твърдо разрешаващ до шест месеца. С една дума, не да се водим от събитията и в зависимост от коментариите по медиите да отговаряме. Ако трябва, дори това са много тежки констатации – няма да ги наричам нито престъпления, нито нарушения, а констатации, според мен трябва да го свикаш ВСС и тази тема да я сложите на масата", обръща се Борисов към Христо Иванов.


ВСС няма абсолютно никакво отношение към процеса по издаване и контрол на СРС-тата. Кадровиците на Темида нямат и никакви правомощия да се произнасят по въпроса дали изобщо съдебните актове, още по-малко решенията на службите, са законни или не.

Право да четат СРС-та имат само магистратите и то само, ако тази информация фигурира по делото, което е разпределено на тях самите. Членовете на ВСС не са магистрати. Те дори нямат право да използват информацията от СРС, която не е публична, в рамките на дисциплинарните производства.

Отделно от това, издаването на съдебно разрешение за СРС не подлежи на инстанционен контрол. Ако в случая "Червей" има незаконно прилагане на СРС-та, то това няма как да е заради съдебното разрешение, а заради действията на службите, които са действали без санкцията на съдия. ВСС няма как да проверява съдии за издаване на такива разрешителни. Няма никаква законова възможност ВСС да проверява и действията на службите.

Объркването на премиера по случая е внушително, защото единствените държавни институции, имащи правомощията да контролират, следят и анализират използването на СРС-та, са парламентът и прокуратурата. Народното събрание – чрез комисията за контрол на службите и СРС-тата, която на свой ред контролира дейността на Бюрото за контрол на СРС-тата. Прокуратурата пък има правомощия да разследва данни за престъпления, свързани с подслушване и проследяване и след това да ги доказва пред съда.

Демонстрираната увереност от страна на Борисов, че възлагайки "задачи" на правосъдния министър, може да се възползва от председателските му функции във ВСС и да определя дневния ред на съвета, също граничи с абсурда. Вън от конституционното положение, според което МС по никакъв начин не може да се бърка в работата на ВСС, чисто технически председателят на съвета не определя еднолично дневния му ред, а го предлага, след което той се подлага на гласуване.

Поставена е била под контрол цялата информационна система на МВР

Всичко това обаче очевидно не стои като проблем пред решимостта на премиера и той продължава с размах да развива идеята си пред умълчаните министри. Обяснявайки колко е важно да са информирани по темата, той за пръв път дава някакви подробности по отношение на обема от информация, който вероятно е бил източен от масивите на МВР в рамките на "Червей".

"Публичното обяснение, че нищо не се е случило... Поне за мен (като публика в случая), ако нищо не се е случило – защо два месеца, после още четири, после още четири, сиреч 300 дни, е поставен на контрол даденият сървър, а той е цялата информационна система на МВР – всички градове, всичко. Че нищо не било източено, че нищо не било подправено, това е работа на прокурорите да го докажат. Бюрото го е констатирало, обаче, в тези осем констатации. Просто, понеже вие отговаряте на въпроси на медиите и участвате в различни предавания, трябва да сте подготвени по въпроса. За мен изслушването на Бюрото в парламента и въобще на всички участници са много важни. Министър Вучков и правосъдният министър да намерят – не да намерят, а задължително трябва да отидат да участват, да чуят и много бързо правосъдният министър трябва да отреагира с изслушване във Висшия съдебен съвет, където мястото е магистратите в затворен формат да си зададете тези въпроси и съответно да се обяснявате, защото това е много важно", продължава Борисов.

По думите му в "автоматизираната информационна система", която е била обект на СРС по въпросната разработка фигурират "всички данни – дали, примерно, някой като малък се е бил някъде или каквото и да е друго".

"Сиреч, криминалните регистрации, които не се отразяват в съдебните регистрации – има малка разлика. Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби, или си обрал бостан ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано. Не обвинявам никого, изключително държа обаче и двамата министри да са в курса на нещата", заключва премиерът.

Следва пояснение от вътрешния министър, че проверката, по която Бюрото за контрол на СРС-тата е констатирало 8 вида нарушения по "Червей", е образувана по сигнал, подаден от самия Вучков на 2 декември м.г.

"Проблемите са, без да е необходимо да изнасям класифицирана информация, огромни и утре следобед (четвъртък – бел.ред.) ще бъда специално изслушван с доц. Бойко Рашков на заседание на Комисията за контрол над специалните разузнавателни средства в Народното събрание. Дано да не се влиза в самоцелно политическо противопоставяне. Няма нужда от обвинения едни към други, но тази тема – СРС, трябва да се разгледа в дълбочина, да се огледа законодателството. Един закон от 1997 г. отговаря ли на съвременните представи за специални разузнавателни средства в този дигитален свят, в който живеем? Огромни пробойни има в законодателството и този случай го доказва. Този, който иска СРС, на какво основание пише някакви факти в мотивите си? Ето това дело ще покаже на обществеността как се пишат фалшиви мотиви", прогнозира министър Вучков.

МВР шефът уточнява още, че с разрешените СРС-та по "Червей" на практика е даден достъп до целия информационен масив на МВР, без обаче да коментира какви точно данни са събиране в продължение на тези 300 дни.


Информационният масив на МВР е отварян безконтролно с "фалшив ключ"

"Споделям ги тези свои разсъждения, защото наистина е даден достъп (това вече е публично известно) до абсолютно всички автоматизирани информационни фондове на МВР. При това е направено, как да кажа, в противоречие със Закона за СРС. Образно казано какво се е случило. Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това се констатира не от мен, защото има атаки, гледам в последно време медийни и към мен персонално. Аз изчаках доклада на Бюрото за контрол на СРС, който в понеделник ми беше представен и той изцяло потвърждава нашите притеснения от преди два месеца. И затова трябва да си извлечем поуки, ако трябва да променяме закона, и в същото време истината да се установи докрай какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР. А не това да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи", заявява Вучков.

Премиерът обаче продължава да е твърдо убеден в намерението си да предизвика проверка по случая във ВСС и отново връща топката към Христо Иванов: "От казаното мисля, че подкрепяш това, че правосъдният министър трябва да бъде включен в тези изслушвания, за да може като председател на Висшия съдебен съвет по право като министър на правосъдието след това да го постави пред съответния състав да кажат какво мислят по въпроса. Ние, повтарям, не търсим скандал, а търсим това да не се повтаря и всъщност, дай, Боже, да няма нищо. Но притеснението ни от това, което съм прочел, че действително са..., не мога да кажа дори какво е правено, защото служителите, които са отивали, са оставали... Примерно, отиват в Бургас, или в Шумен, или на друго място, осигурява им се достъп до сървъра, никой не ги наблюдава, никой не ги контролира какво правят, как го правят, къде го носят, как са го занесли – в архивите на делото няма констатации. С една дума, всичко това е правено, правено, правено и накрая – в архива. Примерно, ако МВР иска да ползва нещо от тази проверка, за която 300 дни са харчени пари, няма нищо!"

"Ще се запознаем с изводите от доклада на Бюрото (за контрол на СРС-та – бел.ред.), които се отнасят до издаването на съдебните разрешения", отговаря Христо Иванов.

"Аз още утре (четвъртък – бел.ред.) ще поставя на вниманието на Висшия съдебен съвет изводите, които в това отношение могат да се направят, ще обсъдим с колегите какви мерки са необходими. Ако има основание за реализиране на дисциплинарна отговорност, също ще действаме. Всякакво съдействие от наша страна ще има при планиране на законодателни изменения в тази материя. Факт е, че през годините съдебният контрол не се оказа достатъчно сериозна гаранция за законността на прилаганите СРС-та", добавя Иванов.

Запитан от Борисов дали ВСС може да покани на изслушване ръководството на Бюрото за контрол на СРС-тата, Иванов отговоря утвърдително.

"Направете го. Да дойдат да ви разкажат, защото те са констатирали – дава се разрешение за помещение, но не се казва. Това помещение може да е тази зала, може да е твоят кабинет, може да е на Мишо Миков кабинетът. Съдията няма как да знае. И ако го подпише, нали си спомняте, много изказвания имаше в предишната година – незаконно подслушване не е имало. Но всичките тези форми дават възможност да се придобие такава информация без да се наруши законът. Но дали е така, го решете Висшия съдебен съвет, разчепкайте го и го вижте. Ние само можем да ви препоръчаме като абсолютно независим орган", приключва разговора Бойко Борисов, цитиран в официалната стенограма на МС, публикувана в сряда.

По неофициална информация на Mediapool, между правосъдния министър и шефа на въпросното бюро вече има принципна договорка Бойко Рашков да бъде поканен на закрито заседание на ВСС, на което да запознае членовете на съвета с тази част от констатациите по доклада за "Червей", която не е класифицирана.

Какво разбираме от тази статия*?
1. Че за Борисов няма никакво значение конституционното устройство на държавата?
2. Че министър Христо Иванов не знае как да му обясни учтиво, че той ("премиерът") нищо не разбира?
3. Че тези негови словоизлияния ни дават представа за това как се взимат решенията на най-високите етажи във властта?
_______
Оригиналът е на Mediapool, публикуван тук.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).