16 ноември 2014

Борисов не може да приема загубите - нито в спорта, нито на изборите

Вчерашният ден донесе две новини с адрес "България". И двете са свързани с втори места в състезания.
Първата и според нас по-важната е второто място на Крисия, Хасан и Ибрахим в детския конкурс на Евровизия. Но тя не е тема на нашия блог.

Другата, която не би трябвало да има кой знае какво значение, освен ако не беше свързана с любимия боксьор на Борисов - Кубрат Пулев, е загубата му в неравностоен* двубой срещу настоящия световен шампион Владимир Кличко.

Пулев пада след удар на Кличко. Снимка: obozrevatel.com
Ако се съди по реакцията на днешните вестници новините са с обратен знак.
Не просто написаното и изговореното по адрес на боксьора е повече, а е в пъти повече.
От другата страна е реакцията за постижението на децата е принизена. Вижте заглавието в Клуб Z: "Детската Евровизия е ужасяващ кич" с подзаглавие "Да не прехвърляме комплексите си на Крисия, Хасан и Ибрахим". По другите издания - един-два реда, ако изобщо има нещо.

А сега погледнете заглавията, часовете и броя на коментарите в претендиращия да е сериозно издание "Дневник":

--- Кличко: Труден мач, Пулев се беше подготвил добре | Последна промяна: 11:30, 76 коментара
--- Пулев е със сътресение след мача с Кличко | Последна промяна: 11:31, 74 коментара
--- Кличко нокаутира Пулев в петия рунд (видео) | Последна промяна: 08:47, 279 коментара
--- Кубрат Пулев: Не съм доволен от себе си, но говорим за една мафия | Последна промяна: 11:45, 200 коментара

Забележете как Кличко прави жест към Пулев - бил труден мач (5 рунда), Пулев се бил подготвил добре. А тези четири заглавия са всъщност под основното:
"Борисов поздрави Пулев и му пожела бързо възстановяване", под което има и друго "Видео: Ключовите моменти от мача между Пулев и Кличко | Последна промяна: 11:08, 3349 прочита, 31 коментара"

Ето и заглавия от други вестници: "Кубрат обявен за истински юнак", "Кобрата накара Хамбург да говори български" и т.н.

Но особено показателно е това, което се среща често: "Борисов поздрави Кубрат Пулев във Фейсбук: България има нужда от такива силни и достойни мъже". Това е цитат от статуса на "премиера" във Фейсбук. Целият статус е:

Поздравявам Kubrat Pulev за това, че се изправи смело пред такава машина. Само затова, че беше там, че българското знаме се развя и цялата зала скандираше неговото име, той заслужава похвала и респект. България се нуждае от такива силни и достойни мъже, а сигурен съм, че неговите успехи тепърва предстоят. Чухме се и му пожелах бързо възстановяване, защото следващите победи и световни титли съвсем скоро ще бъдат факт.

Но да видим как "силният и достоен мъж" посрещна загубата:
"Той отчете малкия си опит и отказа да се оправдава "с хилядите номера на Кличко", но смята, че това е оказало влияние. "Те са монополисти, те си организират и подготвят всичко, не рискуват, съдии. Едва ли ще дадат реванш. Меко казано, си е мафия. Не се оправдавам, трябваше да го победя въпреки всичко. Загубата си е загуба. Не съм доволен от себе си. Не показах абсолютно всичко, на което съм способен, но - малшанс."

И да не забравим да напишем какво говореше Пулев предишния ден, пак в "Дневник" Пулев: Характерът на Кличко е като на момиче:
"Победата е реалистична. Имам нужните качества, за да я постигна. Имам енергия за 20 рунда. Аз съм по-добрият боксьор", заяви софиянецът. Последва и предупреждение към Кличко: "От началото ще се бия чисто. Ако обаче той прави нещо различно, мога да обърна друга страница."


Какво разбираме от тези събития?
1. Може ли човек, който обвинява всеки друг за загубата да е силен и достоен?
2. Напомнят ли ви оплакванията на Кобрата на тези, които Борисов отправи по адрес на мача си с Борис Бекер, който "премиерът" безславно и закономерно загуби?
3. Че за Борисов ТАКИВА като Пулев са достойните и силни мъже, от които България се нуждае? Оплакващи се, получаващи нокдаун още преди да стъпят на ринга?
4. Че е намерил време да се обади на Кобрата, но не и на Крисия, Хасан и Ибрахим?
5. Че Борисов издига на пиедестал най-лошото от един човек: невъзможността му да приеме загубата като лична отговорност (думата "машина" показва какво мисли Борисов за качествата на Кличко?)?
6. Че и Борисов действа също като Пулев - силен на големи думи и слаб на дела?

Какво Бойко и Пулев няма да разберат от това?
1. Че Кличко е по-голям боксьор, но и по-голям мъж от тях двамата, взети заедно? Сравнете сами реакцията на нашите "спортисти" и на украинеца:
Кличко: "Жалко, че никой от щаба на Пулев не дойде на пресконференцията... И, честно казано, това поведение е абсолютно неспортсменско." Впрочем, нашата "кобра" не дойде на пресконференцията и преди мача.
А българските медии "навиваха" пружината до скъсване. Е, скъса се - в петия рунд. Но пак добре, че можеше и в първия да е. Или както цитират Кличко в "Афера" :
Той е добър боксьор, но за много просто му провървя. Проведе няколко ярки двубоя, всичко 20 в кариерата си, и стана претендент за титлата. Това е много искряща кариера, но той, навярно, си ЗАГУБИ ГЛАВАТА. Много малко боеве. Пътят към шампионството не може да бъде толкова кратък. Като резултат, той възприе неправилно поведение, което можеше да се очаква.
2. Че човек трябва да е голям и като печели, но особено когато губи?
3. Че затова дереджето на държавата е такова?________
* - Неравностоен е, да. Не само защото "Кобрата" бе в нокдаун, но и падна от нокаут, а и защото издържа само 5 рунда. Погледнете как в предишните двубои срещу Кличко боксьорите са удържали по повече - например 12 рунда.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).