05 ноември 2010

Цветан Цветанов за октопода

Днес "министърът" на вътрешните работи даде пространно интервю, в което се уплете като пиле в кълчища. Вижте някои моменти с наш коментар.

"Въпросът е, че когато говорим за независимата съдебна система знаете, че тя през дългите години винаги се е прикривала зад конституционна норма. Но пък в интерес на истината всички остават с впечатлението, че за 20 години няма виновни. Всъщност, някой път осъдени са тези, които са кокошкарите, да го наречем, но не и тези, които всъщност създадоха условията, за да има един нездрав климат в страната и нездрави ценности в обществото."


Прав е "министърът". Сменете сега "независимата съдебна система" с "служителите от МВР" и ще видите същото - полицаи убиват, пребиват, взимат пари... и за 20 години няма виновни, оснве някои от "кокошкарите", не е ли така?

"Водещ: Г-н Цветанов, има ли сценарий за дискредитиране правителството на ГЕРБ, такъв сценарий има ли?
Цветан Цветанов: Това е сценарият, който наблюдаваме в почти всяко едно правителство, което е на власт. Въпросът е дали ще се поддадем на този сценарий, дали ще изпаднем в тази зависимост, в която са били досега 20 години управляващите, които са ни управлявали. Или, просто, трябва да продължим по същия път. Аз мога да кажа, че ще продължим по същия път и няма да се поколебаем в действията си, които предприема Министерството на вътрешните работи, защото сме в тежка икономическа криза."


А ако не бяхме в икономическа криза, г-н "министре", щяхте да се колебаете, така ли? Т.е. оправдавате тези преди Вас?

"Защото в момента в страната имаме 2 400 лицензирани пунктове за изкупуване на метали. България е единствената може би страна в Европейския съюз, където физическо лице може да отиде и да си продаде една релса. Едно лице може да отиде и да продаде един капак от шахта, което в нито една европейска държава това не може да стане. Това са неща, които ще бъдат дискутирани."


Защо, г-н "министър", защо само ще ги дискутирате? Защо не промените веднага законите, за да не позволявате изкупуването на релси и капаци от пунктовете?

"Цветан Цветанов: Вижте, България е много малка страна.
Водещ: Всичко се знае?
Цветан Цветанов: Всичко се знае. Така, че ако днес някои неща не могат да излязат наяве, може би след години те ще излязат. Вие виждате, какво се случва в момента като коментари за всичко това, което има като очевидци и политици, които са участвали в близка връзка с ръководствата на съответните политически формации. Вие виждате, какви потресаващи неща се говори за политически лидери и за политически лица от партии, които са имали освен политически и чисто икономически интереси и разпределянето на нещата."


Г-н Цветанов, за Бойко Борисов ли намеквате и неговите общи фирми с хора от подземния свят? И ако се знае, какво правите, за да разкриете зависимостта?

Водещ: Тоест, пипалата на октопода са навсякъде, казвате вие?
Цветан Цветанов: Това, което казвам.
Водещ: Без ГЕРБ.
Цветан Цветанов: Вижте, няма партия, която може да бъде имунизирана от това нещо. Естествено, че във всяка една партия може би има хора, които биха залитнали в едната или другата посока.
Водещ: Вие залитали ли сте в ГЕРБ, по отношение на съмнителни пари, на дарения?
Цветан Цветанов: Всичко, което е извършено с даренията е публикувано в Сметната палата. Ако има някъде нарушения от проверките, които са правени, естествено, че тези пари ще бъдат върнати. Това, което ние сме предприели и това, което беше отчетено от „Трансперънс интернешънъл” когато правихме точно за прозрачност на изборите. В даренията, които са подписвани ние винаги сме искали да има прилагане и на съответните декларации допълнително, че са платени данъците и, че няма пране на пари.
Водещ: От „Лев корпорация” получавали ли сте дарения?
Цветан Цветанов: В момента не мога да ви кажа със сигурност, но дори и да приемем, че сме получили „Лев корпорация” според вас криминален субект ли е в момента. Тя на пазара ли е, тя свързана ли е с „Октопода”. Кажете, тя на пазара ли е.
Водещ: Аз питам за период 2005-2006?
Цветан Цветанов: Всичко това ще бъде доказано в едно разследване.
Водещ: Защото има един човек Асен Урманов, познавате ли го между другото?
Цветан Цветанов: Виждал съм го този човек, но какво за Асен Урманов.
Водещ: Той твърди, че е идвал при вас. Бил е нещо като свързващо звено между „Лев корпорация” и ГЕРБ. Идвал е в щаба на ГЕРБ 2005 година. Донесъл е едни пет хиляди лева. Вие сте го посъветвал да ги оформи като дарение, даже сте питали дали няма и други фирми, които да направят дарение? Това вярно ли е или не?
Цветан Цветанов: Всеки, който се е обръщал към партията и съгласно българското законодателство за дарения във връзка с предстоящи кампании естествено. Вие представяте ли си, че могат да бъдат взети пари,без да бъдат оформени с договор за дарение. Защото всичко трябва да бъде прозрачно.
Водещ: Въпросът е дали трябва да се вземат пари от Алексей Петров и „Лев корпорация” 2005-2006 година?
Цветан Цветанов: Алексей Петров ръководител ли е на „Лев корпорация”?
Водещ: А не е ли свързан с „Лев корпорация”?


"Министърът" отказва да признае, че ГЕРБ е получавала пари от свързани с Алексей Петров фирми, като твърди, че не знаел. Много услужлива памет има г-н "министърът"

Цветан Цветанов: Алексей Петров е доста сериозна и емблематична фигура в годините на прехода. Ако погледнете всичко, което се утвърждава в неговата биография и трупането на тези капитали, които той декларира. Това всичко е станало с протекцията на държавата и всъщност прикрито от организираната престъпност и действията, които е предприемал. Защото ако говорим по евроатлантическите стандарти. Приемаме хипотетично, че е работил за държавата като агент или като служител. Когато приключи една мисия, всичките пари, които са добити от подобна дейност като легитимност, която си имал в обществото, всичко отива в интерес на държавата. А ти, всъщност, си с доходите, които си получавал като заплата от държавата. Това е начинът по който действително да кажеш и да отчетеш този е работил за държавата.


Човек се чуди - дали Цветанов говори за Алексей Петров или за Бойко Борисов? Ами ако се окаже, че и самият Бойко е работил за държавата като агент или като служител и затова е станал съдружник на Пашата, Алексей Петров, Толев и др.п.?

Какво разбрахме от това интервю?
1. Че Цветанов умело поставя шефа си в контекста на "внимавай какви ги вършиш, шефе!"?
2. Че Цветанов не знае дали ГЕРБ е получавала пари от съмнителни лица и фирми?
3. Че Цветанов продължава да се ползва от привилегията да получава удобни въпроси в сутрешните блокове?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).