26 октомври 2010

Бойко и хомексуализмът

Не е възможно всички в ГЕРБ да са хетеросексуални (статия от "24 часа")
Радослав Стоянов*

В петък, 22 октомври 2010 г., ден след като в медиите излезе информация за т.нар. „гей скандал" с Яне Янев от РЗС, медиите широко цитираха изказване на премиера, в което той заявява твърдо и непоколебимо, че „[в] ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже".

Това „качество" на ГЕРБ премиерът постави в една поредност с това, че финансирането на партията е публично, приходите й са обявени на сайта на Сметната палата и др. подобни „плюсове".

Няма как да не реагирам на това изказване, експлоатиращо по популистки начин твърдения за отсъствието на нехетеросексуални хора в ГЕРБ, не само защото представянето на този факт като позитив е недопустимо, обидно и унизително за гей-лесбийската общност, но и защото той е неверен; не е вярно, че в ГЕРБ няма нехетеросексуални хора. И това е факт, в който съм имал възможността да се уверя лично.

Аз, разбира се, не твърдя, че Борисов лъже. Оставям отворен въпроса как е толкова убеден в това си изказване, как го е проверил. Действително е възможно той да вярва в това, въпреки присъствието на Дим Дуков в редиците на партията. Но дори премиерът да вярва в подобно нещо, то показва една дълбока неинформираност и неадекватност по тази тема. Защо?

Първо - това твърдение е невъзможно. Както е невъзможно да има „горчиво сладко" или „топъл студ", така е невъзможно и в една многочислена партия, която и да е тя, да има само и единствено хетеросексуални хора. Това, струва ми се, е почти неосъществимо, доколкото хомосексуалността е естествено разпространено явление, и - освен ако премиерът не твърди че съществува „филтър" за членуване в ГЕРБ, както и начин да се провери сексуалната ориентация на членската маса на партията - то е малко вероятно нито един хомо- или бисексуален човек да не е попаднал в нея.

Второ - недопустимо е това твърдение да се рекламира като позитив на партията. По същия начин би било недопустимо да се прокламира етническа или верската й хомогенност. Хората с различна сексуална ориентация не са по-неспособни да участват успешно и активно в политическия живот. Световната политика в миналото и днес познава не един успешен държавник или политик с нехетеросексуална ориентация. Още повече - в 21 век в рамките на Европейския съюз ние трябва да сме наясно с основните европейски ценности, сред които е и разнообразието в обществото, което върви редом с толерантността и социалното включване на всеки, който може да има позитивен принос. Това ли се опитва да каже премиерът? Че нещо, което противоречи на тази основна ценност, е политически дивидент за ГЕРБ!?

България е част от Европейския съюз, който насърчава страните-членки и политическите им партии да работят усърдно и всеотдайно за преодоляване на предразсъдъците и дискриминацията спрямо ЛГБТ хората. ГЕРБ не само няма ясно формулирана политика и позиция в това отношение, но напротив - вече няколко пъти премиерът отправя в публичното пространство коментари, носещи негативни внушения, употребявайки нехетеросексуалността като компромат срещу политически опоненти. Това е архаична и срамна практика, която няма място в европейското пространство в 21 век. Това е удар по достойнството на всеки български гражданин, данъкоплатец и избирател, който принадлежи по един или друг начин към гей-лесбийската общност.

Да бъдеш хомо- или бисексуален не е лошо или срамно и със сигурност не е компромат или дискредитиращ факт, както не бихме определили така факта, че някой е синеок, по-висок или по-нисък, леворък, от друго вероизповедание, етнически произход, с увреждане или пък с наднормено тегло, например. Всички хора са равни по достойнство и права.

Напротив - партия, която широко рекламира добрата си работа и позитивните си оценки от „европейски партньори", би трябвало да е горда от присъствието на такива хора в редиците й.

Хомосексуалността е компонент от човешката психика; тя има дълбоко вкоренена в човешкото съществуване природа, принадлежи към същността на човешкото достойнство, идентичност и индивидуалност и не е въпрос на съзнателен или несъзнателен избор, на културни модели или мода, на философски убеждения или ценности. Сама по себе си тя не е предпоставка за никакъв дефицит на преценката, стабилността, издръжливостта или на общите социални или професионални способности; не е фактор, предопределящ противообществени прояви и не създава конкретна заплаха или явна доказуема вреда спрямо обществото. Тя не е престъпление.

Поради това начинът, по който премиерът Бойко Борисов борави с тази тема, аз мога да определя само като обидна и грозна злоупотреба. Още повече - злоупотреба, раждаща неистини, като митичния хетеросексистки образ на ГЕРБ.

Считам още, че за всеки човек, пък бил той и премиер, е недопустима публична изява от позицията на неинформираността. Тази неинформираност, за съжаление, направлява настроенията на цялото ни общество, което поддържа жестоки и оскърбителни стереотипи за ЛГБТ хората, като ги култивира и у подрастващите, както чрез традицията на възпитанието, така и чрез влиянието на крайно-десни и религиозно ориентирани организации и политически фракции, които в историческа перспектива винаги са били свързани с подчертано хомофобни нагласи. Скандалното тук е, че всички тези стереотипи биват публично преутвърждавани, и то от високата публична позиция, която господин Борисов държи.

За мен е шокиращо, че докато в Европарламента се обсъжда взаимното признаване на узаконените форми на съвместно съжителство на еднополови двойки между страните-членки на ЕС, тук, в България, трябва да повдигаме въпроси за политическото говорене, характерни за политическите първолаци на посттоталитаризма. Нима не сме се придвижили напред от онзи момент до днес? Или може би се връщаме назад? Оставям последното за размисъл.

____
* Радослав Стоянов е студент по психология в Нов български университет и ЛГБТ активист (ЛГБТ е абревиатура, ползвана в социалните науки, означаваща някои конкретни сексуални малцинства, а именно лесбийки, гей мъже, бисексуални и транссексуални)


Какво разбираме от статията?
1. Че се намери най-накрая някой, който да забележи хомофобията на Бойко?
2. Че този някой е добре запознат с европейските ценности?
3. Че се забелязва все по-силно желание у Бойко да насажда "анти" чувства?
4. Че атаката му срещу хомосексуалните хора издава някаква скрита форма на хомосексуализъм?

2 коментара:

Лилия каза...

Възмутена съм от подобни твърдения и от опитите да бъде съсипан по толкова елементарен начин имиджът на толкова достоен и доказал себе си човек.И децата знаят че с развитие на IT достъпът до всякакъв вид информация е абсолютен .Наличието на компютър в ръцете на всеки, дори и тийн. може да разреши този така много дискутиран въпрос.Разработени са такива програми, посредством които само с наличен адрес по местоживеене може да се види стереотипът на живот на всеки гражданин.Това е постижение което се използва в цял свят.Няма начин да се правят опити за спекулация в каквато и да било посока.

Анонимен каза...

"...изказване на премиера, в което той заявява твърдо и непоколебимо, че „[в] ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже".

Странно, къде тук прочетохте Бойко да говори за секс, хомо или хетеро. Няма секс. Има обич.

И мъжете и жените в ГЕРБ обичат децата. Да не би следващата статия да е на тема педофилията...

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).