10 октомври 2010

Бойко: "Безспорен добър финансист станах вече"

Нашият "премиер" отново блести с изказването си, този път пред Министерски съвет (С НЯКОИ НАШИ КОМЕНТАРИ, ЗА ДА СЕ ЧЕТЕ И РАЗБИРА ПО-ЛЕСНО НЕРАВНАТА БОЙКОВА МИСЪЛ):

БОЙКО БОРИСОВ: Искам да те помоля, понеже на миналия Министерски съвет каза, че ти трябват 40 милиона, сутринта слушам анонсите по телевизиите (Т.Е. НЕ СИ ГОВОРИ С МИНИСТРИТЕ, А ГИ СЛУША КАКВО КАЗВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА?) – 110 милиона. Това не е коректно към Министерството на финансите и към мен, защото ако удовлетворя искането на всеки министър днес, горе-долу ги смятах снощи, са към 700 милиона още, това значи свръхдефицит. Абсурд е! Даже наизуст ги знам (ВЪПРОСЪТ НЕ Е ДАЛИ ГИ ЗНАЕ НАИЗУСТ, А ДАЛИ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ ЗАЩО НА МВР СЕ ВДИГА БЮДЖЕТЪТ С 50 МИЛИОНА?): 34 – на Вежди Рашидов, твоите 40 ги смятах, сега - 110, на Маргарита Попова и т.н., по ред всичките излизат. Парите са в обща кошница и ако на някого дам повече, а Дянков в случая е човекът, който ги пренарежда, трябва да взема от друг повече. Ако някой от тази маса вдигне ръка и каже "Вземете от моите", аз ще ги прехвърля веднага, но от някого трябва да взема за всичките тези средства.

Когато се каже такова нещо - да, за министъра е добре, да, това е приоритетно, но когато казваш, че така е в бюджета в Африка, за съжаление, така е конструирана икономиката като в Африка. (МОЛИМ ВИ, Г-Н ПРЕМИЕР, С ТАКИВА ИЗКАЗВАНИЯ И ЕДИН ИНВЕСТИТОР НЯМА ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ!) Печеливши концесии, печеливши предприятия, печеливши дейности. Така са приватизирани, че сега парите изтичат извън България (ЯВНО ПРЕМИЕРЪТ НЕ Е ЧУВАЛ, ЧЕ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИТОРИ НАЛЯХА ПАРИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СЛЕД ТОВА ИСКАТ ДА СИ ВЪРНАТ ОБРАТНО, ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА СА ИНВЕСТИТОРИ, А ДАРИТЕЛИ.) и нашата икономика не дава достатъчно пари, за да се покриват социалните дейности образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии. Два милиарда е дефицитът в НОИ. Това означава, че ние като държава даваме пари за пенсии повече, отколкото държавата изкарва за това и ако това не се промени, ще дойдат години, в които няма да има пари за пенсии. (АМИ ТЕЗИ ГОДИНИ СА ДОШЛИ, Г-Н "ПРЕМИЕР", НО ЯВНО НЕ ГО РАЗБИРАТЕ) Ще имаме, да кажем, макар че аз силно се съмнявам, че за 40 милиона ще вдигнеш образованието на такова ниво, на каквото искаме, но имайте предвид, че това са най-трудните шест месеца не само за правителството, но и за България и ние трябва да ги издържим.

Най-лесният вариант е днес да не пуснем депутатите да гласуват за вота. Да мине вотът. Щом не искат, ние сме малцинство, нека да мине вотът. Това значи три месеца служебно правителство, което ще изхарчи парите, за да покаже, че нещо може да прави. Дали ще имаме 20, 15, Х процента, ние пак ще сме в парламента, но тогава вече държавата няма да може да се изведе от кризата (ЗАСЕГА ВИЖДАМЕ, ЧЕ ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА Я ИЗВЕДЕ ОТ КРИЗАТА, ТАКА ЧЕ...?), а точно обратното – с всички сили ще влезе в гръцката спирала. Затова поемам подсъдими, поемам хора, донесли за разрухата през тези 20 години, да се изказват в парламента по мой адрес, защото имам да избера дали с вас да минем тези шест-седем месеца и да преведем България през кризата, или да си спестя нервите и напрежението, да погледам сеир няколко месеца и да видя какво могат да направят. Всъщност ние знаем какво могат, но ще поставим държавата пред свършен факт, а аз съм отговорен човек. (НИМА?)

Така че, колеги, ще ви моля, да знаете, че парите са в обща каса, от тях даваме за здраве, за образование, за сигурност, за отбрана, за спорт, за всичко и като дойдат Дянков или Горанов при мен, казват: "Толкова има в касата, толкова можем да дадем". Ако кажете, вадим от фискалния резерв, отиваме на свръхдефицит. Има ли някой от вас, който иска да понесем наказателна процедура за свръх дефицит? Няма. Тогава реформирайте, преструктурирайте и в рамките на тези пари трябва да удържим тази година, в рамките на този бюджет. Това после ще ни донесе много полза - за държавата, имам предвид. (ЗА ДА НЕ ПОМИСЛИМ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА САМИТЕ МИНИСТРИ, НАЛИ?) Бъдете активни във всички възможни случаи, излизайте и обяснявайте. Където и да ви поканят, там отивайте и обяснявайте това, което правим.

Няма нито една сфера, в която да сме гузни или да не можем да кажем какво сме направили или по-точно единствената беше в сферата на здравеопазването, (БЕШЕ ИЛИ ОЩЕ Е?) и то закъсняхме, че не излязохме и не казахме истината, която сме наследили преди осем-девет месеца. Предишното правителство вдига от 6 на 8 осигуровките и с 2-та процента иска да ги вкара в частни пенсионни фондове – стенограма, има я. Само че впоследствие се уплашват - е точната дума, да не ги заподозрат - социалистите в частни пенсионни фондове и ги оставят в резерв на касата. Този резерв служи пък на Орешарски да излезе преди изборите, все едно има малък дефицит, защото той подпира фискалния резерв. Така ли е, Горанов? Безспорен добър финансист станах вече. (БЕЗСПОРЕН ГОЛЯМ СИ, ШЕФЕ, НО НЕ И ФИНАНСИСТ!) На базата на това обаче, понеже и за нас е по-лесно, и ние една година правим същото. През това време понасяме думи от типа на "източва се здравната каса", "къде са парите за здраве на българина", а ние стоим гузно, все едно някой от нас една стотинка е похарчил. (ПОХАРЧИЛ СИ, ПРИ ТОВА НЕ ЕДНА СТОТИНКА, А МНОГО ПОВЕЧЕ - САМО СИ СПОМНИ РАЗХОДКИТЕ ТИ В ЧУЖБИНА - ТО НЕ БЯХА МАЧОВЕ В МАДРИД, САМОЛЕТИ ДО ЛОНДОН...)

Всъщност с парите за здраве, които подпират фискалния резерв, ние взимаме от фискалния резерв и плащаме увеличението от първия ден, което когато си отиваше, Станишев, ни сложи увеличението на пенсиите (А САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ ТВЪРДЕШЕ ДРУГО: "Кои пенсии на хората, ние ги увеличихме с 900 млн. лв., не забравяйте, нашето правителство.") и всъщност ние започнахме да плащаме високите пенсии. В условията на половин милиард дефицит - 535 милиона заварихме тогава на каса дефицит, нямане в кошницата, не само че нямаш половин милиард, а с половин милиард е празна кошницата, - а вдигаш пенсиите! Все едно изваждаш: 2 – 3, и получаваш 5 - такава им е сметката. Умишлено, целенасочено срещу нас е направено. (СРЕЩУ ТЯХ, Т.Е. СРЕЩУ НЕГО, А НЕ В ПОЛЗА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ?!) Сиреч, когато държавата изработва по-малко, ти вдигаш пенсии и заплати! Как ще излезе сметката? Не може да излезе. Затова вчера излязохме и казахме: Парите за здраве, колкото са събрани, отиват в здравната каса, здравната каса ги харчи за здраве, а разликата, която не достига за пенсии, щом искате да не сваляме пенсии и заплати, вдигаме с 3% - толкова пункта ни трябват, 3 пункта - пенсионната осигуровка. И когато ви питат – това е добра инвестиция за бъдещето, защото всъщност всички ние ще си правим по-високи пенсии и ще започнем да намаляваме и този дефицит в НОИ, който са ни завещали. Ясно ли го обясних?

Така че, Игнатов, ние трябва да преодоляваме дефицити. Така ми се иска не 100, 200 милиона да дам! Снощи гледам Старозагорската опера – като сме дали пари, като е направена красиво, хубава! Иска ми се и на Рашидов да дам да оправят театри, музеи. И ще ги дадем, и ще го направим. Въпросът е да изкараме шест месеца, да мине зимата, да тръгне малко икономиката нагоре. Ще дойдат добри инвеститори, поне за един е взето решение, затова го казвам. (ОТ ИНВЕСТИТОРИТЕ В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО ДО ЕДИН, ЗА КОЙТО БИЛО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ?!


Какво разбираме от несвързаните думи на "премиера"?
1. Че вече се има за голям финансист?
2. Че си мисли, че всички решения на предишния кабинет са взимани срещу Него?
3. Че в скоро време ще има още уволнени министри?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).