05 август 2010

Бойко, Цецо и краят на държавата - 3

След вчерашните изказвания по темата "ние ги хващаме, те ги пускат", става ясно, че Бойко и Цецо се стремят не просто към смяна на ВСС, а към прехвърляне на отговорността за реформата на съдебната система от законодателя към самата съдебна система.
Ние не вярваме, че Бойко и Цецо не знаят кой приема законите, следователно те нарочно говорят, че виновните за нереформираната съдебна система са самите съдии. Можем да очакваме, че след като нагнетяват напрежението, двамата корифеи на мисълта ще предприемат действия към премахването на съдебната система като коректив на действията на полицията. Как точно ще стане това - ще видим всички заедно, но след толкова груби думи по адрес на съда, едно е ясно: на мутрите съдът им пречи, а когато мутрите държат в ръцете си народното събрание, едва ли ще се случи нещо хубаво.


Вижте сами:

Цецо по проправителствената бТВ:
Защото това трябва да престане да съществува като един порочен, омагьосан кръг, който не води до нищо добро, а само за задълбочаване и противопоставяне институционално, което, естествено, рефлектира не върху никой друг, а върху българските граждани и върху страната ни като страна членка на ЕС.


Цецо "забравя", че институционалното противопоставяне се създава от... самия Цецо и човека, чийто папки той е носил - Бойко!


Цветан Цветанов: Държавата показа безсилие към българската съдебна система, категорично мога да го заявя, защото когато говорим за подобни мерки, това е в началото на едно разследване и то свързано за злоупотреби за над 250 млн. лева за „Всичко коз” и за „Килърите” за убийство, което просто всичко, което беше събрано и всичко, което беше направено по време на разследването от момента на покушението на Юри Галев до настоящия момент, трябва да ви кажа, че надали има съдия, който би могъл с такава лека ръка да затрие труда и на полицаи, и прокурори. Просто това е... Не знам. Връщането и то съвсем легално на силовите структури. След като този съдия и този състав е преценил, че това е реакция на нещо, което смята, че те трябва да се включват като политика, аз смятам, че законодателният орган, Народното събрание (НС) трябва много бързо да предприеме действия за реална реформа в съдебната система.
Бойко Борисов: Приемам го като провокация към държавата и към управлението ни, но има и обжалване и, мисля че достатъчно доказателства, които допълнително ще се съберат. Приемаме, че автомата „Калашников” не е за убийства, не е за извършване за престъпления,това са детски играчки.
Водещ: Какво очаквате да се случи оттук насетне в държавата след този знак на съда?
Бойко Борисов: Ясно е, че ВСС, който е изцяло избран и в него са изпратени представители на БСП, ДПС и НДСВ не може да е ВСС, който да направи реформата в съдебната система.


Тук Цецо вече си признава, че НС е това, което прави "реформата", но Бойко налива масло в огъня, като разпалва омраза срещу съда, като се прави, че не знае, че има решение на съда за постоянен ареста на собственика на автомат "Калашников"...

Съдията Калин Калпакчиев:

...те грубо нарушават поне три установени стандарти в цивилизования свят. На първо място, с пряк умисъл, така да се каже, нарушават презумпцията за невиновност, което е установен стандарт и ценност в целия цивилизован и демократичен свят. Второ, те манипулират и настройват, насъскват, така да се каже, общественото мнение. И на трето място, немалко случаи сме станали свидетели как те провалят определени разследвания, като разкриват пред публиката, осветяват, така да се каже, пред публиката в един твърде ранен момент определени доказателства. А съдът във всяко демократично общество има задача да бъде коректив на полицията. Тоест, ако бъде обратното обществото, може да се каже, че това е един от сигурните индикатори, че има проблем с демокрацията и с правовия ред. Тоест, съдът е този, който трябва да прецени дали съобразно закона са налице основанията да бъде задържано временно и лишено от свобода, да бъде признато за виновно едно лице. В такъв смисъл, мисля че съдът в случая, извърши онова, което Конституцията и закона му възложиха, без да се поддаде на външен непозволен натиск или общественото мнение, да прецени трезво и реално това, което се намира по делото...


Съдията от същия този Апелативен съд, който Цецо и Бойко атакуват, съвсем спокойно, като за малки деца или за мутри, обяснява как е устроена държавата. Дали ще го чуят и разберат, е друг въпрос, но е добре, че се намери един съдия, който не си замълча след поредната порция нападки по адрес на съдебната система.

Нели Куцкова, съдия:

По повод твърдението на Цветанов, че „с подобно решение на съда не се дава шанс да се извърши качествено разследването", Куцкова каза: „В нормалния свят първо се разследва, а после се арестува. Ако министърът твърди, че изменението на мярката, която не е оправдателна присъда, а само мярка, ще попречи на разследването, това означава, че той публично признава, че досега не са извършили разследване. Ако пък разследването е достатъчно напреднало, това че тези хора са навън, не означава, че ще бъдат оправдани, ако бъдат представени доказателства, които са събрани по предвидения от закана начин", каза Куцкова. Тя уточни, че това е много важно защото процедурите не са бюрокрация и формалност, а гаранция за спазване на правилата в една демократична държава.


Само с три изречения съдия Куцкова прави на пух и прах тезите на "министър" Цветанов. Ако тези двамата отидат на дискусия в някоя телевизия, ще бъде голямо шоу, в което Цветанов ще е в ролята на клоуна с циркаджийския нос и тъпия поглед, а Куцкова ще играе звероукротител.

Цветан Цветанов в интервю за "Труд" споделя още:

...Съдебната система се нуждае от реална реформа. Не ни трябва реформа, която обслужва определени интереси, а не интересите на държавата и на обществото. Според мен се показва една сериозна импотентност на българската съдебна система... Смятам, че българските курорти по нищо не отстъпват на чуждестранните...Не очаквах, че ще има такъв интерес къде и как почива министърът на вътрешните работи. Аз съм като всеки друг средностатистически българин, който почива със семейството си...


Въпросите и коментарите, които от "Труд" са се уплашили да зададат:
1. Средностатистическият българин не е собственик на 6 апартамента, закупени в рамките на една година, при това точно в годината, в която е станал министър, как ще обясните това внезапно забогатяване?
2. Опазил ни Господ, ако съдебната система почне да обслужва интересите на държавата, т.е. Вашите. Съдебната система е една от трите основни власти, тя не бива да обслужва ничий интереси, най-малкото на временни политици, които са избрани по случаен принцип. Съдебната система обслужва само и единствено законите на страната, които - за щастие на гражданите и за Ваше нещастие - са все по-близки до законите в ЕС, а следователно по никакъв начин няма да обслужват Вашите интереси. Вашият интерес е да бъдете на власт по-дълго време и с по-висок рейтинг. За тази цел Вие сте готов да арестувате всеки гражданин - било той престъпник, невинен, мъж, жена или дете. Добре, че съдебната власт е независима, за да ви озаптява поне малко. Лошо, че т.нар. четвърта власт, вкл. и "Труд" се огъват и не смеят да Ви зададат неудобните въпроси, за да има още един контрольор на изхода на МВР.
3. Българските курорти отстъпват на чуждите по много неща; ако смятате, че не е така, тогава нищо чудно, че смятате, че и съдебната система трябва да е подчинена на Вашите желания. Вие просто имате проблем със сметките.

И още се питаме:
1. Защо прокуратурата не е предупредила Цецо, че акцията му не се основава на доказателства?
2. Дали по този начин колегите на Роман Василев не си връщат на полицията за пуснатото видео с бившия военен министър, заради което прокурорът Василев отнесе наказание?
3. Ще се намерили ли журналист, който да зададе неуодобните въпроси на Цецо и Бойко? Не, това не се питаме...

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).