21 април 2010

Бойко за кризата

В обичайно за "премиера" интервю по бТВ, се видя, че Той не е бил в час, когато в Банкя или в пожарната са учили политикономия.

Бойко Борисов: За "Тракия" казах, по "Люлин" правим всичко възможно да успее да усвоим европейските пари. Завчера на Европейска комисия мина, потвърдиха ни парите за „Дунав мост 2”. Говоря за неща, които просто щяха да си заминат, 100 %. Всичко това е направено и мисля, че Плевнелиев се справя добре. Сега до 20-30 дена ще пуснем „Черни връх” , Южната дъга на Околовръстното, една прекрасна естакада, Търново, пътния възел. Ето само за пътния възел в Търново да кажа, че имаше и там упражнения от отделни колеги, включително и Синята коалиция. Аз заварих договор за този пътен възел за 9 милиона лева. След преговорите, които направихме със строителите, те се съгласиха да го направят за 4,5 милиона лева. Наполовина. И то за 60 работни дни от днес. И днеска им давам милион и половина авансово, след 60 работни дни трябва да е готов пътният възел. На двойно по-ниска цена. Сиреч спестил съм и тук на данъкоплатците, както и от залата спортната на София, която ще я има, видно е, метрото ще има. Това са неща, които хем сме спестили пари, хем сме ги направили добре.
Водещ: Да, де, ама Иван Костов казва кошмар в здравеопазване и социална сфера ...
Бойко Борисов: А какво да каже?
Водещ: ... икономиката заспива ...
Бойко Борисов: А какво да каже? ГЕРБ се справя по-добре от нас? Ами ако г-н Костов си беше озаптил министрите по време на неговото правителство след втората година да не затънат в корупция, той действително можеше да продължи и втори мандат. Затова ние слушаме какво ни казват, внимателно ги оценяваме. Говорят за мерки, ами нека да ни ги кажат конкретно какво разбират под мерки. Защото те казват ние не ги харесваме тези. Ами като не ги харесвате, дайте други. Дайте ни други.
...
Водещ: Понеже бяхме на здравна тема, за малко да ви върна. Знаете ли колко много коментари сред зрители и по форуми предизвика онази ваша реплика към лекарите. Вие къде бяхте, когато се увеличаваше цената на „Цанков камък”, защо си мълчахте, а сега ще ми протестирате на мен.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Имаше ли реакции вътре в залата? Като например някой лекар попита ли ви, г-н Борисов, вие къде бяхте, вие бяхте главен секретар тогава.
Бойко Борисов: В смисъл?
Водещ: Когато се е оформяла сделката за „Цанков камък”, когато са се вършели тези нередности.
Бойко Борисов: Тя тогава е била законна. Тя тогава е била законна. Тя е била за 125 милиона евро. Сега, в следващите години, след като не съм бил главен секретар, е станала 450 милиона.
Водещ: Но трябва ли да се прехвърля отговорността на плещите на лекарите за нещо, което тотално не ги засяга и не ги вълнува?
Бойко Борисов: Не, това не е отговорност. Напротив, българинът трябва да, и не случайно в гражданските общества в Западна Европа гражданското обществото е активната страна в управлението на държавата. Всеки сигнал се проверява. И те са будната съвест на обществото.
...
Бойко Борисов: Ами, без да визирам имена, защото има съдебен процес, не е редно. Преди съм го правил, защото съм бил страна. Като главен секретар. Сега едно изказване подобно мое ангажира държавата. И това е намеса в съдебната система. И аз виждате много внимателно спазвам и се старая да не се намесвам публично. Факт е, че освен МВР мисля, че реформата, понеже се връщам към въпроса ви за г-н Костов, и реформата в ДАНС завърши и ДАНС работят много добре. Виждате по тези всичките операции с прокуратурата ДАНС и прокуратурата работят перфектно. И то веднага дава резултат.
Водещ: Добре, ние разбрахме, че и това смятате за антикризисна мярка. Всички акции...
Бойко Борисов: Това е най-важната антикризисна мярка. Най-важната антикризисна мярка е борбата с престъпността и корупцията.
Водещ: Имате ли притеснение например, че тези акции, които ги гледаме по телевизията и четем в детайли по вестниците за тях, биха могли да отблъснат някои чужди инвеститори. Сега ще ви кажа защо. На 13 април в „Кроне Цайтунг”, това е един от най-големите австрийски вестници, излиза информация, че чуждите инвеститори в България се плашат и страхуват от инвестиране в България, защото в офисите и специално в клиентските центрове на EVN са нахлули служители на ДАНС с едва ли не обвинение, че е застрашена националната сигурност, и от „Кроне Цайтунг” анализират, че България става вече не особено добро място за инвестиране.
Бойко Борисов: Да. Абсолютно прави са. България става недобро място за такива инвеститори, които си мислят, че сме 18-и или 19-и век и могат да дойдат като колонизатори, които могат да дойдат и да си правят каквото искат с народа.
Водещ: Какво са си правили, кажете какво точно са правили с народа?
Бойко Борисов: Не, не, аз говоря по принцип. Инвеститори, които идват и държавата им дава гаранция, че след това ще им изкупува, дали е продукция, дали е електроенергия, за да няма подобни писания и някой да ни осъди, затова говоря, но надявам се зрителите ви се сещат какво искам да кажа, и в пъти след това ще спечеля от таксите на българските граждани, от техните парички, на българите. За мен не са добре дошли инвеститори, ако щеш.
...
Бойко Борисов: И защо правим тези операции? За да можем на тези майки, където искат повече надбавки за децата си, да им ги осигурим догодина. Аз искам да ги дам за децата, децата трябва да растат прекрасно. И тука Костов е абсолютно прав.
...
Водещ: Това е последният въпрос. Той е на зрител. Няколко са. Как ще върнете децата ни от чужбина, е единият, който виждам. Нямаме време да търсим другия. Как ще спрете емиграцията?
Бойко Борисов: Аз мисля, че много и от безработицата се вдигна от това, че се върнаха много хора в България. В България ще се върнат хората, когато се убедят, че всички тези разследвания, всички тези повдигнати обвинения, всички тези хора в арестите получат присъди, те ще се върнат. Защото те вече са видели, че и в другите държави има корупция, и в другите държави има престъпност, но докопат ли те службите и прокуратурата, следва присъда. И там го има, но докато те хванат. След това вече почват да намотава макарата. Това ние го правим и ще го направим до края.

Какво разбираме от казаното от "премиера"?
1. Че не е наясно с основните икономически понятия?
2. Че не разбира естеството на икономическата емиграция, за да си мисли, че хората ще се върнат в България, защото той е вкарал в съда 2-3 политици?
3. Че упорито не иска да каже как той самият е протестирал, като гражданин, срещу нещата, за които критикува сега предишните управляващи, сякаш той самият не е бил на върха на властовата пирамида от 2001 г. насам?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).