07 ноември 2009

Бойко и Румяна Желева

Днес се заформя поредният скандал, свързан с министъра на външните работи, г-жа Румяна Желева.

След като президентът отказа да подпише указ за уволнението на посланиците ни в Турция и САЩ, министър Желева заяви:

"по реда на Конституцията президентът не разполага с правомощията да връща за преразглеждане вече взето решение на МС. Отказът на президента да издаде указ за освобождаването на посланиците обаче не противоречи на Конституцията." Тя подчерта, че ако правителството няма доверие на посланиците, то може да предложи те да бъдат отзовани.

Само че г-жа Желева е предложила освобождаването на посланиците на осн. Чл. 6. от Закона за дипломатическата служба.
Чл. 6:
(1) Министърът на външните работи ръководи, координира и контролира
осъществяването на държавната политика в областта на външната политика на Република
България и международните отношения.
(2) Министърът на външните работи ръководи дипломатическата служба.


Президентът, резонно, посочи две причини за отказа си да отзове посланиците:

Едната причина е формална, защото не е спазена процедурата по предварително съгласуване. Процедура, която сме използвали винаги, и която не съм измислил аз, каза той.
Второ, има по-важно, съдържателно обяснение. Аз държа да знам какво е точно нарушението и кой е отговорен на всеки един етап. Ако са посланиците разбира се, те ще бъдат отзовани и ще бъдат заместени с други, но ако има други виновници аз не бих искал именно нашите посланици да са тези, които образно казано “да операт пешкира”, подчерта държавният глава.


На което Желева отвръща:

„Имам желание да запозная президента с факти и доказателства от дисциплинарното производство по случаите, но не мога да му ги предоставя, защото законът го забранява. Готова съм да поискам съгласие от двамата служители и да предоставя събраните доказателства по производството”, обясни Желева.


Какво разбираме от тези мнения?

1. Че Румяна Желева не се е консултирала с президента предварително и той го използва веднага?
2. Че Министерски съвет е взел решението прибързано?
3. Че това може да е една от капките, които ще натежат при избора на Желева за еврокомисар?
4. Че решението на Министерски съвет е заради нарушения по изборите, но днес Желева ни каза, че е заради загубено доверие. Последно?

1 коментар:

Анонимен каза...

"Къде е посланика, къде са му нотите, писма до министъра?..."

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).