21 януари 2009

Бойко Борисов и "докторската" му дисертация

Наш читател сподели следното:

"Да погледнем публикацията и коментарите в блога от 14 януари. Пред БНТ Бойко заявява, че герб подготвя платена от фондацията „Робéр Шуман” кръгла маса, която „да го светне” по проблемите на енергетиката – управлението и развитието й. През двете седмици на газовата криза лидерът на герб „блесна” с некомпетентност, невежество, измятане и популизам по енергийните проблеми и политика (виж и колонката му в безплатния „Градски вестник”-14 януари), така, че не виждам с какво щеше да е полезен на Консултативния съвет.
През периода 1985 – 1990 г. според стилизираната му автобиография Бойко е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена н. с. “доктор”.
Според действащият тогава ЗНСНЗ научните степени (без академичните) са „кандидат на науките” и „доктор на науките”.
За получаване на научна степен "доктор на науките" дисертационните трудове трябва да съдържат „теоретични обобщения и решения на големи научни или научноприложни проблеми, които съответствуват на съвременните постижения и представляват значителен оригинален принос в науката”.
В автобиографията не се споменава за защитена кандидатска степен, а за нея поне в престижните ни университети се изисква т.н. кандидатски минимум, включващ знаенето на чужд език и изпит по чужд език. В споменатото интервю Бойко за пръв път си признава известната на всички истина, че не знае чужд език, скривайки се зад партията от полиглоти.
Питам се как Бойко като шеф на професионалното ръководство на МВР е работил за психо-физическата подготовка на оперативния състав – сигурно както сподели в медиите един полицай, че не ги допускали до местопрестъплението докато не дойде Бойко с камерите на bTV.
Защо г-н Миков не публикува на Internet-страницата на МВР труда на Бойко. Така полицаите ще имат под ръка при своята психо-физическа подготовка теоретични обобщения и решения на големи научни или научноприложни проблеми, които съответствуват на съвременните постижения и представляват значителен оригинален принос в науката."

Какво разбираме от този сигнал?
1. Че се намират хора, които виждат легендите около Бойко Борисов и са готови да ги разплетат.
2. Че в нито един вестник няма да се появят такива разсъждения, уви.

8 коментара:

Анонимен каза...

Още за енергийната и управленска компетентност на Бойко и лъжите му в медиите. В блога на съветника в СОС Кирил Арсов (htpp://kirilarsov.com/ четем:
"Днес шефът на "Топлофикация" - София призна пред инженерната комисия на СОС, че изобщо не е заявявал мазут пред Агенцията за военновременни запаси, както повелява законът.
В Агенцията не са съхранявали мазут за нуждите на "Топлофикация" при криза, защото не е имало заявка за това. Единственият запас от мазут се е съхранявал в самото дружество, което също е законово изискване и само то е изпълнено. Този запас е разчетен така, че парното в София да не спира пет дни. За още петнадесет дни е трябвало да се съхранява мазут в Агенцията и чак тогава да се търси помощ от "Лукойл".
Господин Петко Милевски се изуми от въпроса ми дали е заявявал мазут пред Агенцията. Той даже и не е знаел за наличието на такова законово изискване и не е работил по неговото изпълнение. Беше направо вцепенен от пропуска, който неволно е направил. Допустимо е един цивилен специалист да не познава закона за борба с кризите и другите нормативни документи, произтичащи от него. Но защо не му е било помогнато?
Защо Дирекцията за обществен ред и сигурност не го е накарала да свърши тази работа?
Защо зам.-кметът по сигурността е допуснал това? Защо самият кмет, който би следвало, като генерал от резерва на МВР, да знае добре правилата за преодоляване на кризи, е допуснал това положение? Защо Постоянната комисия по обществен ред и сигурност нито веднаж не е разгледала този въпрос на свое заседание?
Много са въпросите, които не се задават в публичното пространство, поне за сега. Силно се надявам тези въпроси да се повдигнат не за друго, а за да се решат.
Срамно е, но трябва да се кажат истините за готовността на общината за посрещане на кризи.
За длъжностните лица от сектор сигурност на общината може и да е страшен разговорът за истината, но по-страшен е фактът на неподготвеност за борба с кризите в София.
За кмета Борисов моментът на този разговор може и да не е подходящ, но за гражданите на София е навременен. Кризата още не е отминала, а и може да се повтори по други причини.
Разговорът в инженерната комисия беше чут от десетки журналисти, но поне до сега в материалите на някои официални сайтове се пропуска услужливо този гаф на Софийската община и на "Топлофикация" - София.
Днес е модерно да се пише само за гафовете на правителството. Жалко!"

Анонимен каза...

Бойко Борисов е бил кандидат на науките. Поновому доктор. Друго е доктор на науките. За докторската му степен може да проверетив сайта на ВАК. През 1990 г. става кандидат на науките. За повече информация се обърнете към ВАК и те ще ви кажат къде се съхранява дисертацията му. Може и да я прочетете.
Написаното е глупост. Този който е писал нищо не разбира от степени и звания.

Анонимен каза...

Не мога да споря с по-знаещия биограф на г-н Борисов и затова се въздържам от квалификации.
В автобиографията на страницата на СО пише, че през оня период по оня закон му е присъдена н.с. „доктор”. В окачествената като глупост публикация в блога има два момента: 1. Изискваният кандидатски езиков минимум и 2. Публикуване на сайта на МВР труда на г-н Борисов за да имат полицаите под ръка „при своята психо-физическа подготовка теоретични обобщения и решения на големи научни или научноприложни проблеми, които съответствуват на съвременните постижения и представляват значителен оригинален принос в науката." Какво лошо има в това.
Не съм компетентен и по воинските звания.
В същата автобиография пише, че с указ 32/2002 г. му е присъдено званието „генерал-майор”, а в указа –„генерал майор от МВР”- т.е. според сега действащия закон – главен комисар (или комисар) о.р. От чии резерв според подготовката си г-н Борисов е генерал-лейтенант о.р.
Или може и тако, и вако.

Анонимен каза...

Влез в сайта на ВАК (потърси го чрез гугъл), следе това клипни върху присъдени степени и звания, а след това напиши Бойко Методиев Борисов в празния правоъгълник и се появява цялата информация за неговата степен. Няма нищо скрито.

Анонимен каза...

В публикацията нито с една дума не се подлага на съмнение съществуването на такъв труд. По-скоро Вие сте се съмнявал, щом сте проверил в страницата на ВАК. Лично мен тази научна област не ме интересува. Дано разберете същественото в публикацията: 1. Изискваният кандидатски езиков минимум. (Държавните ръководители понякога имат навика да си говорят на четири очи, а не с преводачи и....чрез медиите). 2. Препоръката трудът да се популяризира и прилага за осъществяване в практиката на значителния и оригинален принос в науката. Защо съвременните постижения да прашясват в архивите на ВАК. 3. Двойнственият стандарт при „осъвременяването” на научните и воинските звания. Можехте да коментирате и о.р.генералските умения на кмета във връзка с публикацията на г-н Кирил Арсов, който както разбирам, е военен от кариерата.

Анонимен каза...

ВАК http://phd-center.bvu-bg.eu/index.php?Cmd=searchzasht
има,или нема?

Анонимен каза...

http://phd-center.bvu-bg.eu/index.php?Cmd=searchzasht
и още малко

Анонимен каза...

Published January 23rd, 2009 at 9:14 pm на страницата http://www.nicodile.eu

"Харвард продължават серията екзотични лекции от очарователни български политици. След премиера Станишев, поканен да говори е кметът на София, Бойко Борисов. Забавно. Харвард обаче е теритирия свободна, там за разлика от в българските медии задават и неудобни въпроси, както научи по трудния начин премиерът. Лекцията на кмета е озаглавена “Моята визия” и ще се състои на 2 февруари от 16 часа в сградата на John F. Kennedy School of Government, в Кембридж, Масачузетс."

Не вярвам на очите си. Дали не е шега. Бойко, който се затрудняваше наскоро да изброи два престижни университета - в Харвард. Кой го кани? На какъв език ще говори? bTV, "Стандарт" и другите придворни стягат ли екипи. Кой ще му пише лекцията? Темата подхожда за Моето Аз. 2 февруари т.г.- празник за герберите.
Доктор хонорис кауза. Тържествена пауза.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).