17 септември 2008

Бойко Борисов и Георги Първанов

В съобщение до медиите, което достигна и до нас, кметът Борисов заявява:

Няма да допусна противопоставяне на институциите в Република България като вляза в тона на Президента Георги Първанов и Министър-председателя Сергей Станишев. Като кмет на София и като лидер на политическа партия ГЕРБ считам, че проблемите на хората от София, Пловдив, Силистра и Стара Загора могат да бъдат реално решавани само тогава, когато всички институции в България работят заедно и отговорно към гражданите. Мога само да напомня, че София е столицата на България, а столичани са граждани на Република България. Уверявам столичани, че експертите на Столична община работят за трайното решаване на проблема с депонирането на битовите отпадъци и в най - близък срок проблемът ще бъде окончателно решен.
Вярвам, че президентът е бил достатъчно откровен в пожеланията и посланията си отправяни към мен и към столичани по различи поводи. Надявам се отношенията ни да продължат в дух на конструктивна диалогичност в името на политическата стабилност на Република България.
Откъси от поздравителни писма на Президента на Република България Георги Първанов до кмета на София Бойко Борисов: Поздравявам Ви сърдечно по случай избора Ви за кмет на община гр. София. Спечеленото доверие на хората е оценка за Вашите лични, професионални и управленски качества. (30 октомври 2007 г. ) и "Освен задълженията като кмет на София, върху Вас тежи и отговорността на един от политическите лидери с водещо обществено влияние. Ще се радвам да оползотворите тази позиция в дух на конструктивна диалогичност и политическа стабилност на Република България." (13 юни 2008 г. )

Какво разбираме от това писание на кмета?
1. Че нарушава закона, като твърди, че е лидер на ГЕРБ - а кметовете не могат да са лидери на партии. Ало, прокуратурата?!
2. Че изведнъж се появяват някакви експерти, които работели по въпроса... забележете: за депониране на отпадъците! Ало, к'во стана със завода?
3. Че проблемът, който щеше да е решен онзи ден, вече "щял да бъде решен в най-близък срок". Колко близък? Колкото да идеш от София до Банкя? Една година? Един мандат?
4. Че за Бойко Борисов протоколните телеграми при спечелване на изборите и при рождения му ден имат голямо значение, но изглежда не ги е прочел:
- Спечеленото доверие на хората е оценка за Вашите лични, професионални и управленски качества.
Т.е. президентът не оценява Борисов, а само казва, че гласувалите го оценяват. И като се знае как самият Борисов твърди, че София е пълна със селяни, можем да си представим как се чувства нашият кмет, като знае, че е избран не от гражданите на републиката, а от селяните?!
- ...върху Вас тежи и отговорността на един от политическите лидери с водещо обществено влияние. Ще се радвам да оползотворите тази позиция в дух на конструктивна диалогичност и политическа стабилност на Република България.
Т.е. президентът разбира, че Борисов има обществено влияние. Което е различно от тежест, базирана на опит, образование, талант. И пак в тази телеграма Първанов изразява пожеланието си Борисов да оползотвори това влияние за... забележете: "политическа стабилност и конструктивна диалогичност". Можем ли да повярваме, че Борисов е станал диалогичен и е "за" политическа стабилност с кресливите си призиви за бойкот, за предсрочни избори, а да не говорим за разрешителните, които дава на Сульо и Пульо, за да протестира в столицата...

2 коментара:

Анонимен каза...

Институция:1.Сфера на социалните отношения или обществен орган, установени юридически или морално.2.Учреждение. (Съвременен тълковен речник на българския език).
Президентът (а не "президенството") е
институция, а кметът - не (колкото и да се иска на б.б.). Следователно не става дума за война между институциите, а за война на бойко борисов срущу институциите.

Анонимен каза...

Още един интересен анализ за “конфликта”:
“Президент и кмет – война или отборна игра”, В.Велева, в. “Труд”, 16.09.2008 г.
.......
Дойде редът и на боклука да изпита зрелостта на отношенията им. Вярно че управлението на столица като София е тежко, вярно че градът е занемарен от години и трябват огромни усилия. Но Борисов вече трета година е кмет, има и пълното мнозинство в съвета, има власт, има пари и най-малкото не е мъжко да прехвърля на когото и да е, още повече на президента (който се опита да му помогне), провала си с боклука. Защото не можеш да казваш на царя да си ходи, на президента с кого и как да дружи, а когато те попитат за препълнените кофи със смет, да отговаряш: на мен рейтингът ми е висок и ние сме прави, защото сме силна партия. В размаха си да раздава на всеки правосъдие, без да допуска него някой да критикува, Бойко не прецени, че Първанов нито е Симеон, нито е Станишев. Той нито ще замълчи като царя, нито ще отвърне по момчешки като премиера. Президентът има механизмите да отвърне на удара така, че да те заболи. И той го направи. Каза на глас това, което коментират софиянци по спирките и което отдавна изчисляват във всички политически централи: Кой колко печели от липсата на завод за боклук в София. Каза го като държавник – органите на съдебната власт да се поинтересуват от този факт, а пък кметът му отговори като обидена (ощипана, б.м.) мома.
Ще има ли война между двамата? Едва ли. Президентът сигурно няма да отговаря на репликите на кмета. Но ако Борисов продължи да дърпа “дявола за рогата”, не знае какво може да получи. Защото досега е печелил от факта, че е играл в един отбор с президента, а като станат противници...? Рейтингите не вълнуват вече Първанов (той няма да се явява повече на избори), но и Борисов не печели от скандалите, които предизвиква. Опитите му да вмени със задна дата вина на президента заради създаването на тройната коалиция са удари в празно поле.
Като държавен глава Георги Първанов многократно е подчертавал, че няма да тръгне срещу което и да е легитимно правителство. Каквито и да са отношенията му със Станишев – студен мир или горещо партийно приятелство – това няма да се отрази на стабилността на страната. Затова звучат смешно обвиненията на Борисов, че заради връзката си със Станишев Първанов “скъсал” с него.
Е, сега с кого ще е Борисов?
С “Атака” , която освирка и руския, и американския посланик, с Костов, който (въпреки подадената ръка) още не го приема като “доказал се” политик? С партия, която вече се цепи от междуличностни интриги, с партийци, които започват да се провалят в местната власт? Или със софиянци, на които предстои една кошмарна зима?

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).