05 септември 2008

Бойко Борисов по бели гащи

В "Монитор" се е появила интересна статия от близкия до БСП социолог Юрий Асланов. Ето я в частта за нашия герой:

"...ГЕРБ на Бойко Борисов обаче неправилно бе калкулиран като опозиционна партия, приличаща на всички останали. Популизмът е идеология, срещу която бронебойни патрони няма открити. На всички персонални атаки и в отговор на всички конкретни обвинения столичният кмет се изсулва със завидна лекота. Много лесно е да се разбере за какво отговаря правителството, защото това го пише в Конституцията. Още по-лесно е да се узнае за какво отговарят Юруков, Костов, Сидеров и прочие, тъй като те самите си го казват. А и да го премълчат, ще изскочат десетки и стотици техни съпартийци, които да им го напомнят.
Невъзможно е обаче да се научи за какво точно отговаря Бойко Борисов. И не само за какво отговаря, а и какво работи. Публикациите в пресата не дават отговор на въпроса. Той реже ленти на асфалтирани или преасфалтирани улици, милва кученца или играе тенис. В политически план се изказва за правителството, пътува до Европа и обратно, обикаля провинцията. Какво точно представлява работният ден на столичния кмет, си остава неразгадана тайна.
Популизмът е непревзeмаема крепост, която може да рухне под напора на природна стихия, но не и на човешко усилие. Ето защо управляващите са на път да се разделят с традиционната си наивност и да се опитат да посеят вятър. С очевидния риск да пожънат буря, тъй като Бойко Борисов няма да им се даде лесно и все нещо ще измисли в отговор на интервенцията.
Защото управляващите са се сетили какво трябва да правят, но пак са забравили, че войната срещу популизма е война без правила. Те говорят за грешки в програмата му за управление (такава няма, а и трябва да е луд, за да им даде повод с някаква програма да го бият), за некомпетентност на обкръжението му (сякаш това интересува някого), за злоупотреба с медийни изяви (ами показвайте се и вие, кой ви пречи!) и прочие. Столичният кмет е над тези неща и изобщо няма да се придържа към рицарското правило „Бием се до петък, а събота и неделя сключваме примирие, за да погребем труповете". Такива правила при него не важат.
На война като на война! Предстои ни да видим битка между наивността и инфантилността. Интересно е, но някак изглежда като упражнение, обречено на провал още от самото начало. Ако управляващите не се отърват изцяло от тази наивност, бягането не само ще завърши, както е започнало, като успоредно, но крие риск от неизброими травми по пистата. Естествено, само за управляващите. Бойко Борисов още даже не е започнал да се рита.

Какво разбираме от тази статия?
1. Че се намери човек, който да каже нещата такива, каквито са - "право куме, в очи".
2. Че само един вестник го признава, но с малък тираж.
3. Че никой друг няма да посмее да го препечата.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).