17 март 2008

Бойко Борисов и слугинажа

Откъси от едно "прекрасно" интервю на столичния кмет Борисов по любезната бТВ, с участието на журналиста от Пловдив Николай Бареков, публикувано изцяло във "Фокус":

Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ, предаването “Тази сутрин”, както вече ви обещахме ще разговаряме с лидера на партия ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов за това как той доразвива идея си за предсрочни парламентарни избори в България. Добър ден, кмете.
Бойко Борисов: Добър ден.
Забележка: за зрителите е утро, за кмета - ден (тук и по-нататък забележките ни са с bold шрифт).

... Водещ: Конкретният повод за нашия разговор, от който аз предлагам да започнем е срещата на върха на Европейската народна партия /ЕНП/, която беше среща, на която вие отидохте и се получи нещо като външнополитическо съревнование между вас и председателя на БСП и министър-председател Сергей Станишев, който по същото време беше в Брюксел и горе долу се срещаше със същите хора в качеството им на премиери. Вие като българският политик, който беше там редом с големите европейски политици от десницата, какво си казахте с тях и каква всъщност беше целта на тази среща?
Удобно поставения въпрос изравнява кмета с премиера...

...Бойко Борисов: Това са регулярни срещи на върха и тъй като в Европа ЕНП е управляваща, болшинството премиери и президенти, които бяха там, а и от Балканите са от ЕНП...
Разбира се, в Европа ЕНП не е управляваща, но това са подробности, за които журналист с качествата на Н.Бареков не би си направил труда да поспори...

... Бойко Борисов: Вижте, аз никога не съм бил евтин на брашното и скъп на триците. Всеки човек в дни на траур, по един или друг начин релаксира. По един или друг начин прекарва времето си. Аз не знам какво толкова, като веселба беше, едва ли не, изкарана, че е отишъл, дали е бил на лов или на излет в планината. Трябва да ви кажа, когато аз се претоваря и усещам, че съм претоварен, правя същото. Качвам се, примерно, на Юндола и ходя до Велинград пеша или от...
Водещ: От Юндола да Велинград?
Бойко Борисов: Да, защо?
Водещ: Че вие сте в прекрасна форма …
Бойко Борисов: Спор няма.
Хората в траур - релаксират?! Борисов - в прекрасна спортна форма? При това го казва журналистът!
Бойко Борисов: ... Все едно когато беше “Яхтеният скандал”, аз как излязох и казах хората, които са там.
Да припомним: Борисов си подаде оставката, след което подви опашка и остана главен секретар, а Милен Велчев си остана министър на финансите. Това направи този човек.
Бойко Борисов:... защото искам тук за вашите зрители да обърна едно внимание… Да им обърна вниманието на думичката “ОЛАФ”.
Водещ: Какво означава думичката “ОЛАФ”?
Бойко Борисов: Това е организация в ЕС, която донякъде следи финансовата дисциплина в страните на ЕС,
Наистина ли? Да проверим, както трябва да правим всеки път, когато Бойко Борисов си отвори устата: OLAF, Европейската служба за борба с измамите. Мисия: защитата на финансовите интереси на Европейския съюз и борбата с измамите, корупцията и с други нередности, в това число неправомерни действия на европейските институции. Да видим какво е ОЛАФ според Борисов:
... ОЛАФ няма разследващи функции и ОЛАФ е организация, която действа в ЕС. Но забележете те са направени така, че да функционират в държави с национален суверенитет и работеща съдебна система, и от тук идва…
Водещ: ОЛАФ в България има и други функции, ние тук възлагаме на ОЛАФ едва ли не да бъде нещо като разследващ полицейски орган.
Бойко Борисов: Съд, прокуратура и всичко останало.
Водещ: И да издава и присъди накрая.
Бойко Борисов: Тя няма такива функции и това й е проблемът сега, защото ЕС е конструиран от демократични държави с национален суверенитет и там съдебните системи работят. Никъде, представете си в Германия…
Водещ: Добре, съвпада ли вашата оценка…
Бойко Борисов: … да отиде да им разследва или немският народ да чака ОЛАФ да им вкара някой в затвора.
Водещ: Да де, но тук като няма две години движение по делото срещу Людмил Стойков, какво да правят хората?
Бойко Борисов: Ето затова считам, че по тези теми президентът трябва да е по-рязък със съдебната власт....
Де го чукаш, де се пука! Никой не разбра какво е ОЛАФ, но се разбра, че според Борисов и Бареков, този феноменален тандем на мисълта, ОЛАФ трябва да вкара Людмил Стойков в затвора...
...Бойко Борисов: Аз съм убеден, че има много честни съдии, прокурори, следователи и затова на следващия общински съвет ще внесем с главния архитект едно предложение десет декара в “Зона Б5” да бъдат безплатно или безвъзмездно дарени от Софийски градски съд.
Водещ: Подарък от Столична община за Софийски градски съд.
Бойко Борисов: Подарък. Пред него ще бъде парк, ще има възможност съдиите, прокурорите, следователите, там може …
Водещ: Да отдъхват.
Бойко Борисов: Има пет /…/ мисля, това означава, че 45 – 50 хиляди квадратни метра РЗП могат да си изградят съда и да си разположат в нормални условия своите.
Водещ: Те ще направят цял небостъргач с градинка отпред.
Бойко Борисов: Нека да направят.
Водещ: Ще бъдат като в Аристотеловата академия.
От размяната на реплики на тези титани, зрителят може да остане с усещането, че е попаднал на разговор между древногръцки философи... Друг е въпросът, че Бареков не прави разлика между Платонова академия и Аристотелов Ликейон... Но той е известен със слабите си познания по история. Вижте как пловдивчанинът не знае кога е построена Балабановата къща и бърка с около 250-300 години.
...Водещ: Как според вас ще се отрази кметството ви в София на рейтинга на ГЕРБ и вашия личен рейтинг, мнозина казват, че сега вече като сте кмет, когато ГЕРБ управлява в почти половин България, хората ще започнат да ви преценяват като управляващи, всякакви кривици и кусури. Ето сутринта стана въпрос, че София според много граждани е много мръсна и всичко това се пише на гърба на Бойко Борисов.
Бойко Борисов: Напротив, аз мисля, че в София живеят хора, които оценяват обективните условия, не може града да се разрасне пет пъти и той да не е по-мръсен отколкото в един апартамент отколкото преди. В един апартамент, ако живеят двама души цапат по един начин, ако живеят осем членно семейство, цапат по друг начин. Така че това едно. Второ…
Водещ: Като виетнамско общежитие, както беше на времето...
Ксенофобията и расизмът, разпространавяни от бТВ, не са нещо ново...
Бойко Борисов: Аз се надявам, че не искате да кажете, че има носталгия по Вълка и че това, че от днес стартира GPS-системата за контрол... Аз не страдам по вълка и се надявам, че от днес след пускането на GPS-системата с целите мерки, които сме предприели относно миене, чистене, събиране на боклуците от парковете, сега с д-р Иванов от зоопарка съм говорил да дресираме 15 маймуни, да ги пуснем по дърветата…
Водещ: Чакайте сега.
Бойко Борисов: Защото от блоковете хвърля торбички, които се закачат по клоните и не мога да накарам циганките от „Чистота” да се катерят по дърветата.
Водещ: По дърветата и ще качвате маймуни?
Бойко Борисов: Ще качваме маймуни тогава.
Водещ: Чакайте сега. Вие за мезе ли ме взехте сутринта или сериозно говорите?
Бойко Борисов: За мезе ви взимам, защо не.
Каква подигравка! От дудук - на мезе? Но въпреки това Бареков няма да спре да се вдъхновява от Борисов и по-нататък в интервюто...
Бойко Борисов: ...защото това е важното нещо за България. И тук е мястото да кажа, че не се обръща внимание на една изключително важна тема – това са вредните емисии. 2009 година ще има нова енергийна система, нова енергийна стратегия в Европа.
Водещ: И ще сме част от...
Бойко Борисов: Ангажиментът на европейските държави, на Европейския съюз е за 20% намаляване на....
Водещ: Така. Завършваме така нашия разговор.
Бойко Борисов: Да, но това означава, че ще спрат, примерно, ТЕЦ Варна. Означава, че ще спират ТЕЦ-ове. Ако не се спират, са огромни глоби. Отново ще излизат пари от държавата. И само в заключение се връщам пак на действието относно САПАРД. Казват – „Държавата е върнала парите, а няма виновни”. Това е проблемът на ОЛАФ и на европейските държави.
Пак вълшебната дума, за която установихме вече, че няма никакво отношение към България. Но звучи сериозно. После може да се каже "И те се оказаха само "о, лаф".
Водещ: Така. Ясно.
На водещият му е ясно? Какво по-точно?

Какво разбираме от това интервю?
1. Че слугинажът винаги ще се навърта около Борисов.
2. Че няма нищо по-досадно от некомпетентен водещ.
3. Че когато некомпетентен водещ интервюира некомпетентен водещ, резултатите са налице - нищо не се научава, нищо не се случва.

1 коментар:

Анонимен каза...

Вече коментирах журналистическия слугинаж към публикацията "Бойко Борисов и 100-те му дни". Т.н. медиен комфорт, слагачество, слугинаж, липсата на реакция при явно манипулативните, неверни,неподкрепени с доводи и факти ежедневни выступления на кмета заслужават по-обширно "изучаване" и обсъждане.
Ето един малък,но характерен пример:
На 21 март 2008 г.в сутрешните блокове на NOVA и bTV Коритаров и Бареков с разлика от няколко минути (помислих, че едно от интервютата е на запис)разпитваха г-н Георги Кадиев за минали спомени по някои от днешните скандали.Но г-н Кадиев в момента е съветник в СОС и съвсем логично беше Бареков вместо да повтаря въпросите на Коритаров да го запита за скандала с местните данъци и такси в София, ръководна роля в който има лидерът на герб и кмет проформа на столицата Бойко Борисов. Едва ли можем да се съмняваме в компетентността на бившия зам.-министър на финансите по данъчно-таксовите проблеми.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).