26 февруари 2008

Бойко Борисов и данъците

"Дневник" е публикувал следния интересен коментар:

"Така наречената дясна партия на столичния кмет - ГЕРБ, ще повиши чувствително местните данъци в София. Аргументът на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков е, че увеличението е крайно необходимо, тъй като данъкът за моторните превозни средства щял да се използва за асфалтиране, както и за ограничаване на колите в столицата. Данък сгради пък щял да отиде за изграждане на скъпата инженерна инфраструктура на града. Черешката на тортата обаче е в изказването на зам.-кмета, че партията не дължи обяснения за вдигането на данъците.С тези постулати кметската администрация доста се отдалечава от дясната политика, за която претендира. И не само заради учебникарската истина, че десните управления намаляват, а не увеличават данъците. Да не говорим, че в управленската програма на ГЕРБ за България дори се обещава премахването на няколко вида данък, включително този, който се дължи при покупко-продажба на имоти и който общината очевидно не смята да премахне. Разминаванията не свършват дотук. Превръщането на един местен данък в ограничение на трафика е всичко друго, но не и дясна политика.Надуването на общинския данък за колите в софийския случай е доста нахално, при положение че тъкмо тази непокътната администрация от години не си е мръднала пръста да създаде условия шофьорите да си карат нормално колите - като се започне от дупките и се мине през трафика, за да се стигне до паркирането. Сега вече ще бъдат и санкционирани с по-висок данък, за да се откажат да си карат колите. И те отново да се превърнат в лукс по определението на Остап Бендер. В този смисъл обявената "нова", че и "дясна" програма, че промяната "продължава" е преди всичко ляво нахалство. Или просто закачка - като онази, с която забавният извънземен Алф сугестираше себе си при вида на любимата си, но забранена храна: "Ти не си котка, ти си геврек"."

Какво разбираме от него?
1. Че възгласите на кмета за това как се грижи за хората са точно това - възгласи. Празни.
2. Че Минко Герджиков е стар офицер и не се трогва много-много от разни вопли.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).