16 януари 2008

Моделът "Гербиянски"

"Дневник" е публикувал интересен и необичаен за българските медии коментар:

Две трети от членовете на бордовете на общинските дружества в София ще бъдат хора на ГЕРБ (виж стр. 6). Това последва от цялата мощна медийна кампания на кмета Бойко Борисов преди местните избори - че иска да смени ръководствата на фирмите, да обяви конкурси и уж да ги замени с експерти. Сега разбираме, че под експерти се разбират пак партийни бордоваци, но да не са от "лошите" партии. Партийните назначения впрочем бяха един от най-силните козове на кмета срещу предшествениците му, но едва ли заради едната ирония на съдбата той повтори действията им дословно. Още повече че през предишния си полумандат също не пожела да се възползва от приетата макар и със съпротива през есента на 2006 г. нова наредба за управлението на общинските фирми, която предвижда конкурси.
От ГЕРБ сега "обещават", че до половин година управителните органи на фирмите ще се избират с конкурс, което пък поставя въпроса защо тогава им е тази спешна смяна по бордовете. Отговорът е толкова прост и ясен, че дори е обидно да се формулира.
Всичко това можеше да се очаква, тъй като "новото" общинско ръководство отдавна показа, че моделът "Софиянски" му е съвсем таман и по сърце, като за благозвучие го нарича "приемственост". Под това мото бяха оставени ключовите поне в два мандата фигури в общинската администрация, свързани най-тясно с политиката, която Борисов уж не харесваше, но кой знае защо не пожела реално да промени. А фактът, че спешно вкара свои хора в общинските дружества, съвсем не означава, че всяко следващо източване няма да бъде прехвърляно героично или на "лошите" партии, или на държавата. Какво всъщност би го спряло?

Какво разбираме от този коментар?
1. Че започва да се появява съпротива срещу решенията на "неформалния лидер" Борисов, макар и само в медии с ограничен тираж.
2. Че има журналисти, които разбират, че не е редно всяка сутрин да се прави фелацио на кмета в ефира.
3. Че Борисов нищо не иска да промени, освен да захапе още по-здраво кокала.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).