22 август 2007

Бойко Борисов и софийските плажове

Е-вестник публикува разследване с подзаглавие "Къпалните "Мария Луиза" и "Банкя" втора година не работят, харизани на частни фирми".

В него, между другото, се среща и следното:

Вече две години столичният обществен плаж „Мария Луиза“ (бивш „Република“) не работи. Басейните стоят пълни, но посетители не се допускат. Само от време на време, главно вечер, в къпалнята се изсипват лимузини, които стоварват малки компании за частни партита. Денем в басейните се къпят няколко души - вероятно от персонала или близки на собственика на басейна - Румен Гайтански - Вълка.
Как стана така, че едно обществено съоръжение, в най-известния парк на София, вече не е на софиянци и е затворено за посетители? В други градове, например Париж, общината създава плажове за жителите си (
виж тук “Писмо от Париж”), а в София общинарите раздават басейните на частни фирми, които ги затварят.Досега нито Владимир Кисьов, шеф на общинския съвет, нито някой съветник, нито кметът Борисов е обяснил това издевателство със софиянци - огромен обществен басейн стои затворен за посетители. Иначе всичките те са много словоохотливи преди местните избори.

както и:

От пресцентъра на Столичната община казаха, че кметът Бойко Борисов неведнъж е изразявал личното си възмущение от факта, че плажовете не работят, но тъй като общинският съвет управлява собствеността в тези смесени дружества, кметът няма право да се меси в тяхната дейност. Въпреки уверенията на пресцентъра на общинарите за загрижеността на кмета, нещо не се чувало по медиите той да се възмущава, нито да предприема някакви мерки. А има какво да се направи. Първо - къпалнята е в тази част на парка, която е обявена за паметник на културата още преди години. Когато един собственик на паметник на културата не го стопанисва, по закон държавата може да го отнеме. Кметът Борисов може да направи такова предложение, за да спаси за софиянци басейните и другите територии на парка попаднали в лапите на вълка.
Общинският съвет и неговият председател Кисьов също си мълчат по въпроса. А те могат като акционери да вземат решение, което да увеличи дела на общината в дружеството, да оспорят по съдебен ред самото решение за учредяване на такова дружество като нарушение на закона. Но никой не се е загрижил за това. Същите тези хора тази есен ще се явят на избори, усмихнати и загрижени за София, и ще говорят важно от телевизора какви концепции имат за развитие на града.


Какво разбираме от тази статия?

1. Че Бойко Борисов протестира и се възмущава, само ако в далаверата не участват хора, за които той предпочита да мълчи.
2. Че предизборно никой не иска да говори за това как мутрите приватизираха не само плажовете, но и Летния театър.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).