02 ноември 2010

Бойко: Румяна Желева е по-добра от Кунева!

Бойко се изказа по въпроса за еврокомисарите от България:

Учудвам се, че г-жа Меглена Кунева твърди, че никога не е искала подкрепа за издигане на ръководни постове, след като неколкократно е идвала в дома ми в Банкя, за да моли за подкрепата на партия ГЕРБ за втори мандат на еврокомисар. Това заяви пред Агенция „Фокус” министър-председателят Бойко Борисов по повод изявленията на бившия еврокомисар и политически съветник на вицепрезидента на Европейската комисия Сийм Калас Меглена Кунева в сутрештия блок на Нова телевизия, че никога не е търсила подкрепа за издигане на ръководни постове.
Министър-председателят обясни, че „доброто възпитание изискваше да не се отразяват подобни разговори, а решението на партия ГЕРБ беше да се заложи на нови лица в издигане на ръководни постове, в случая с кандидатурата за български еврокомисар. Това не ми пречи да уважавам г-жа Кунева.”
„Що се отнася до проблемите в образованието, бих искал да напомня на г-жа Кунева, че в продължение на 8 години Министерството на образованието беше ръководено от министри от нейната партия – НДСВ. И тези министри не се постараха да направят поне нещичко, за да може да се реформира българското образование и да не се стига до положението, в което то се намира днес.” – допълни премиерът.


Какво разбираме от тези думи на "премиера"?
1. Че Бойко продължава да се прави на демократ, когато твърди, че Кунева ходила при него, уж за да иска "подрепата на ГЕРБ", след като решението за еврокомисаря е лично Негово, на Бойко?
2. Че ако доброто възпитание е изисквало "да не се отразяват подобни разговори", лошото възпитание е да ги отразиш една година по-късно?
3. Че Неговото лично решение да наложи недоразумението Румяна Желева за еврокомисар сега се представя като решение на ГЕРБ?
4. Че Бойко се прави на разсеян за това, че единствената реформа в образованието бе осъществена от Даниел Вълчев от НДСВ?

Отговор на думите на Борисов даде самата Кунева:

Разбирам, че премиерът трябва да е доста зает напоследък, но аз имам доста добра памет за събитията, за които той говори. Разбира се, че се срещнахме веднага след европейските избори. Това каза пред Агенция „Фокус” първият български еврокомисар и политически съветник на вицепрезидента на Европейската комисия Сийм Калас Меглена Кунева.
Меглена Кунева обясни, че преди да вземе решението си дали да остане на поста еврокомисар или да заеме мястото си на евродепутат, тя е искала да разговаря с Бойко Борисов. И това намерение за среща е било обявено публично. „Според добрата европейска практика и в интерес на България трябваше да обсъдим прехода към втория комисарски мандат. Няма да крия, че аз имах подкрепата на Комисията и на много колеги, и затова този разговор би бил още по-интересен, България е в началото на пътя си в Европейския съюз. Той, обаче, имаше своя кандидатура, както знаете. Справедливостта изисква да кажа, че в този наш единствен разговор, преди той да получи официално и поста си като министър-председател, беше още преди формирането на новото правителство, той ми предложи място в бъдещия си кабинет, да обсъдим тези възможности. Аз не бих казала, че той ме е молил. Не, това беше един нормален разговор. Но тогава аз го приех като знак на надежда, че в следващите шест месеца, в които аз казах, че ще остана комисар от България, ние ще можем да работим заедно. За никакви други постове, никога не е ставало дума. Поне не от моя страна”, подчерта Кунева. Тя категорично отрече твърденията на премиера, че „неколкократно” е търсела подкрепата на ГЕРБ за ръководни постове. „Напротив, тогава, когато е ставало дума за национален пост в страната, аз заставам на едни и същи позиции – че моето разбиране в политиката се ръководи от позицията на лоялност”, посочи Кунева.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).