22 юли 2010

Цветан Цветанов и краят на държавността

Вътрешният "министър" Цецо Цветанов миналата седмица направи следното изказване пред националното радио, ние само сме подчертали някои от по-важните моменти в него:

Цветан Цветанов: Вижте, законодателството винаги се явява като пречка за една справедливост. Аз смятам, че днес законодателството отговаря на потребностите на обществото, на държавата, като страна-членка на ЕС, но съдебната система не отговаря на това, което всъщност се поставя като философия, като превенция, като справедливост в българското законодателство. Съдията е неприкосновен, той взима своите решения по вътрешна убеденост, но, за съжаление, това е практика, която е възприета за съдиите от ЕС и в развитите демократични общества. Но за България съвсем отговорно мога да ви кажа, че съдиите са изключително зависими, но не от държавата, не от тези, които формират техните заплати, това са българските честни данъкоплатци. Това е всъщност функция на зависимостта, която е в доста уродлива форма и която не води до нищо, което би могло да бъде полезно за обществото...
Водещ: Не забравям вашата квалификация – съдиите са зависими. Аз бих искала да ви помоля да говорим за съдии – освен за Петър Сантиров, можем ли да кажем за други зависими съдии? Да кажем за този, който е осъдил Валентин Димитров на 14 години затвор, може би не бива да очаква да бъде сложен в групата на зависимите съдии. Кога МВР ще стане конкретно?
Цветан Цветанов: Тези, които ни слушат, говоря за съдии, те много добре знаят кой, кой е. Винаги съм се отнасял с огромно уважение и почит към тези, които действително си гледат работата съвестно. Такива служители има във всички сфери и области. Но, също така за тези съдии знаят и самите граждани, които са потърпевши от тази несправедливост, която са претърпели и преживели. Това имам предвид.



Вчера същият "министър" продължи с изявите си:

"Водещ: Най-добре е, г-н Цветанов, според мен, когато има престъпници, те да бъдат разкрити с доказателства, които да издържат в съда...
Цветан Цветанов: Това правим.
Водещ: И след това те да влязат в затвора.
Цветан Цветанов: Това правим."


Разбира се, те не правят това. Доказателствата, които полицията събира, в повечето случаи са негодни и съдът с право не се съобразява с тях. Но "министърът" избягва отговора на въпроса, защо, след като "това правят", всеки българин, завел дело срещу държавата в ЕСПЧ, го печели? Ако наистина "правеха това", тогава Европейския съд нямаше да отсъжда винаги срещу държавата, нали?

"Водещ: От съда не може да се очаква да има политическа воля, нали така? От съда трябва да се очаква да спазва законите и да се произнася според тях.
Цветан Цветанов: Вижте, съдът е институцията, която винаги се възприема като най-независимият орган и то е така по Конституция.
Водещ: В какво точно са упреците към тях? Не е логично от тях да се очаква политическа воля за борба с престъпността.
Цветан Цветанов: Вижте, съдебната система е много сраснала с престъпността и много е сраснала с политическите партии, които са управлявали страната през последните 20 години. Това го казвам съвсем отговорно, защото фактите са такива."


С други думи, критиката е, че съдът не се е сраснал с ГЕРБ?

"Водещ: Какъв е процентът на съдиите, които са свързани с престъпност, които са...
Цветан Цветанов: Аз съм убеден, че това са съдии, които са не повече от 5%, може би от цялата съдебна система.
Водещ: Защото се прави заключение за...
Цветан Цветанов: Но това са зрънцата, които са важни за облика и за лицето на една съдебна система.
Водещ: Например има заключения. Бойко Борисов: Магистратите тегнат като воденичен камък на народа. Това, което преди малко възропта и Михаил Миков.
Цветан Цветанов: Абсолютно е така.
Водещ: Не, защото ако са 5%, значи...
Цветан Цветанов: Вижте, 5%, но те като са ти на организираната престъпност, като са ти на най-тежките знакови дела, като са ти лица и хора, които се занимават с дела, които са свързани с голям финансов ресурс, нали разбирате, че това дава облика."


Т.е. "министърът" твърди, че всички съдии, които председателстват по знаковите дела, са... корумпирани? И тези ли, които задържат вече месеци наред търговския партньор на "премиера", Алексей Петров, и те ли са корумпирани? Затова ли го задържат?


Какво разбираме от интервюто на "министъра"?
1. Че за него законодателството е пречка за справедливостта?
2. Че можем да очакваме военен режим?
3. Че съжалява, че сме възприели практиката на ЕС? Т.е. за него има и друга, по-подходяща практика? Може би тази на Русия? На Афганистан?
4. Че Ц.Ц. сложи кръст и на държавността, и на разделеинето на властите?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).