10 юли 2010

Една година Бойко - "премиер"

Уважаеми читатели, "премиерът" Бойко Борисов даде уникално по своята същност интервю пред БНТ - по случай една година от възцаряването Му. Да, да - възцаряването Му. Вижте подбрани откъси, от които ще ви стане ясно какъв човек ни управлява. Човек, а не правителство, защото той сам си го казва, че той управлява, а не други...

Бойко Борисов: Защото ние работим активно по проектите, към които имаме интерес като държава в тях, преструктурирарни, така че да са в полза на България. Руската страна го разбира. По „Бургас – Александруполис” чакаме международната екологична оценка, защото е видно, че след Мексиканския залив това е изключително опасно да се направи такъв петролопровод в нашия най-красив край на България, където е основният туризъм.
Водещ: Това на деликатен език значи, че май сте го отписали този проект?
Бойко Борисов: На деликатен език означава, че няма да стане, но аз го казвам, защото съм сигурен, че след Мексиканския залив няма еколог, който да си сложи подписа под този проект.

Бойко Борисов: Да. В момента делегацията е в Москва, в момента има наредени посредници доста, в които вие виждате и председателят на Борда на директорите на „Газпром” не знае колко пари и къде отиват, макар че всичките им дружества, които са посредници, участва и „Газпром” и затова аз съм поставил тези условия. Нашият „Булгаргаз”, който е държавният търговец, за вашите зрители го казвам, да сключи договора директно с „Газпром”. И на цената, на която „Газпром” дава газа за България, съответно да си сложи „Булгаргаз” процент и половина, което е нормално за държавно предприятие и крайните потребители – дали са индустрия, дали са граждани, дали са топлофикации да получат възможно по-ниска цена. Това сме направили.

Водещ: Да сменим темата. Тези дни докато се обсъждаше първата година от управлението какво чухте, г-н Борисов – критиките или похвалите?
Бойко Борисов: Аз по принцип похвали никога не слушам.
Водещ: Наистина ли?
Бойко Борисов: Хората, които работят и ме познават знаят, че когато ми кажат, че има добра и лоша новина, добрата дори не искам да я слушам.

Водещ: Да, вие мислите така, че тези мерки са били добри обаче например Виенския институт по икономика днес е цитиран по вестниците...
Бойко Борисов: Дайте да говорим с истините...
Водещ: Хайде да говорим...
Бойко Борисов: Виенският институт – кой Виенски институт – веднъж и втори път – кога започнаха да правят тези публикации австрийците? Когато натиснахме електроразпределителните дружества и австрийските фирми на „Цанков камък” да си платят дивидентите и им казах, че няма да платя за „Цанков камък” инфлационния индекс. Веднъж им нанесохме удар-финансов в полза на народа на „Цанков камък”, втори път им казахме, че тяхното ЕРП трябва да работи в България така, както в Австрия, и не на последно място спомняте си, че един ортак на бившия премиер Станишев беше осъден в Австрия именно заради това, че плаща на медиите с пари на българското правителство, старото българско правителство. Сиреч една статия да поръчаш от някой иенски, виенски ли ще е, залцбургски ли ще е да го напише някой професор и да го публикува, това е елементарен трик и ви казвам защо е направено.

Бойко Борисов: Не се събират приходи, защото то дори е елементарно като въпрос. Когато световната стагнация е такава, че навсякъде в Европа има огромни дефицити, техните фирми са в колапс, никой не отива да инвестира тогава. Те първо гледат да си оправят техните работни заплати на техните фирми, да могат да си закърпят тяхното положение, тогава отиват да инвестират. Момент. Откъде са идвали големите приходи и т. нар. излишъци, които никъде не виждаме в държавата излишъците да видим къде са отишли при предишното правителство. Откъде? Казват, че имало тогава 24 млрд. инвестиции в България. Аз мога да си препиша 75% на мен.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото те са в София. Всички хора знаят, че в София по морето и курортите беше направено абсолютно спекулативно строителство. В смисъл – тъй като цената е средно 300 евро на кв. м., а в София се продаваше на по 4-5 хиляди евро в скъпите квартали. Знаете, че дойдоха огромни чужди фирми, които направиха цели жилищни комплекси, защото имаше огромен ръст на печалбата в пъти, пъти, пъти. Когато сега пазара падна и няма това потребление тези инвестиции ги няма.

Водещ: Обаче не ви ли притеснява, че критиките много често опират до стила на вашето управление, че държавата едва ли не се управлява от вашите интервюта и от вашия телефон.
Бойко Борисов: А от кой да се управлява?
Водещ: Не делегирате власт, не делегирате отговорност.
Бойко Борисов: Пак не сте прав. Знам, че не обичате да ви се противоречи, не го приемайте и като натиск, но...

Бойко Борисов: аз искам да се харесам на всички. Искам и на тютюмопроизводителите, и на социално слабите, и на МВР, на отбраната, на здравето, и на образованието и затова във всяка една дейност се опитваме да намерим най-добрия вариант. Лошо е, че в условията на криза просто ги няма парите. Ако ги имаше парите, много повече неща щяхме да направим.


Какво разбираме от това пространно интервю на нашия Бащица?
1. Че си мисли, че държавните фирми могат да работят с 1.5 % печалба, т.е. изповядва командно-административни принципи на управление?
2. Че за него инвестициите в телекомуникациите, строителството, енергетиката... са спекулативни и "лесни", но заедно с това Той твърди, че ЕРП-тата не били инвестирали?
3. Че дава указания в ефира на еколозите и обърква нефтодобива от дълбочина 1500 метра с превоза на нефт по тръби, което от екологична гледна точка е значително по-надеждно, защото по тези тръби нефтът на практика не може да протече, ако бъде спряно подаването в Бургас?
4. Че казва, че не слуша добрите новини, а само лошите, но ако лошите идват от Виена, те са платени от австрийските фирми?!
5. Че "не се интересувал" от добрите новини, но иска всички да го харесат, т.е. точно от това се интересува?

1 коментар:

Ловецът на врабчета каза...

Е, сега ... толкова може, момчето, то не е като завършиш СУ или ТУ - София... ВИПОНД - Симеоново - толкова, пожарникарска работа.
И оня, ВИФ-аджията, и той е един мозък...

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).