27 октомври 2008

Бойко Борисов и кметът на Москва

Бойко Борисов винаги се е хвалил с приятелството си с кмета на Москва Юрий Лужков. Вестник "Ню Йорк таймс" публикува статия, препечатана отчасти от нашия "Дневник". Препоръчваме четене на оригинала, но ето и някои моменти от българския превод:

"...Само през последните десетина години 72-годишният политик е вложил стотици милиони долари от московския бюджет в редица бивши съветски републики като Украйна и Молдова - и по-точно за подпомагане на проруските сепаратистки движения в тях. Миналия май спорните изказвания на Лужков по повод включването на размирния Кримски полуостров обратно в състава на Русия му навлякоха гнева на Киев и забрана за пътувания до Украйна.
Изключение не правят и двете бивши грузински провинции Южна Осетия и Абхазия. Още през юни 2005 г. Лужков изпрати на южноосетинците влак, натоварен със стоки от първа необходимост, а по-късно същата година финансира ремонта на стратегическа магистрала в самообявилата се република. Според Тбилиси вмешателството на московския кмет е било пряко свързано с подготовката на региона към едностранно отделяне от Грузия. През последните години Москва се превърна и в един от най-големите собственици на недвижими имоти в Абхазия.
Според някои анализатори дейността, която Лужков развива в съседните на Русия страни, не бива да се подценява, тъй като се състои не само от празнословни политически изказвания, но и от значителни финансови вложения. Освен това провокативната му външна политика притеснява единствено чуждестранните правителства - до момента Кремъл нито веднъж не се е противопоставил на инициативите на московския кмет. А фактът, че през последните години Лужков се превърна от избираем кандидат в пряко назначаван от премиера Владимир Путин чиновник, говори в полза на това, че действията му са в съответствие с официалния политически курс на Русия, коментира "Ню Йорк таймс".

Какво разбираме от тази статия?
1. Че на Бойко Борисов му харесва да бъде назначаван от Първанов за кмет, след като президентът му даде и звездичките за генералските пагони?
2. Че за Бойко Борисов пример за кмет е човек, който е носталгик по съветския империализъм и "здравата ръка".
3. Че Цветелина Бориславова има още много бизнес да "усвои", за да достигне другарката на съветския кмет, която вече е милиардерка.
4. Че руският кмет е женен за жена, близо 30 години по-млада от него. Бойко дали ще вземе пример и тук?
5. Че Бойко явно не разбира какво се крие зад "инвестициите" на руския кмет и затова радушно предлага санаториуми, земя, сгради на своя руски приятел.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).