25 март 2008

Бойко Борисов и строителните разрешения

"Дневник" е направил интересно проучване, което за съжаление няма да се появи по другите "независими" вестници у нас.

"Софийският градски съд обяви за нищожно увеличението на строителните такси в София, гласувано в края на 2006 г. Според магистратите решението на Столичния общински съвет от 18 декември 2006 г., с което са определени нови цени за някои от т.нар. технически услуги, не е прието с достатъчно гласове. "За" новата тарифа са гласували 31 съветници, а според съда са били нужни поне 32-ма. Решението на съда е от 28 февруари 2008 г. и досега не е постъпила жалба срещу него. Данните от съда показват, че общината е била уведомена за това решение на 17 март и има право да обжалва до 1 април."
"...С решението на съда на практика всички такси за разрешителни за строеж в София, платени през 2007 г., стават незаконно платени и разликата до старите им равнища трябва да бъде върната. В момента действат още по-нови и с 50% по-високи цени за тази услуга, които бяха гласувани от общинския съвет на 5 февруари."
"...Хронологията на съдебното дело разкрива и странния отказ на софийското кметство поне да се опита да се пребори докрай в съда, преди да тръгне на споразумение със строителните предприемачи. На 18 март - на следващия ден, след като на "Московска" 33 са получили решението на съда - Бойко Борисов подписа споразумение с двете строителни организации. В него срещу ангажимента да изтеглят жалбата си те получават правото да участват в най-важните за столицата въпроси - къде и в какво да се инвестира, почистването и дори общинския бюджет. Това ще стане чрез общия комитет между общината и двете строителни организации, начело на който ще е главният архитект на София Петър Диков.Странни бяха и обясненията на кметството дали вече е обжалвано решението на съда. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков каза, че общината вече е обжалвала, но не можа да уточни кога е станало това и препрати към колегата му Юлия Ненкова, зам.-кмет по сигурността. Тя обаче имала ангажимент и вчера не можа да даде разяснения. В същото време Герджиков коментира, че делото нямало да стигне до следващата инстанция, защото общината се е разбрала със строителните предприемачи да оттеглят жалбата си. Дори и да има още едно дело, ще го спечелим, защото не е вярно, че решението е прието с 31 гласа, каза още зам.-кметът. Той твърди, че няма да се стигне до връщане на пари на хората и организациите, които вече са плати за скъпите разрешителни за строеж.Идеята е общината да обжалва решението на съда, а предприемачите да оттеглят жалбата си и така делото приключва, обясни схемата зам.-председателят на общинския съвет Орлин Иванов от ГЕРБ. Според юристи обаче вече е твърде късно предприемачите да оттеглят жалбата си. Те са можели да го направят, преди да излезе решението на съда. Освен това няма и основание за сключване на извънсъдебно споразумение при наличието на съдебно решение. Няма и гаранция, че двамата граждани, които също са страни в процеса, ще се съгласят на сделка."
Цялата статия - в "Дневник", а ето

Какво разбрахме от тази статия?
1. Че хората на Борисов са некадърници - също като началника си.
2. Че Бойко Борисов разчита на това, че българите масово няма да тръгнат да си искат парите.
3. Че некомпетентността на това управление на София надминава всичко, познато през последните години в историята на столицата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с вас!

Анонимен каза...

Точно така! Поредното доказателство за некадърността не само на кликата около Негово Величесвто Дон БоБо, но и за самата негова такава (некадърност).

Тази мутра, пожарникар и бивш бодигард на диктатор убиец няма (защото не може) да се научи, че първо трябва да се мисли (той и това не може, а после да се действа. Защото неговата философия (житейска и учебна) е, че не интелектът, а масата (пролетариатът), селяците, работническата класа, простите - те движат света. Разбира се и тези като Него - дебеловратите прости мутри - Чалгари!

Гласувай (като му дойде времето) народе ... гласувай за Великия Дон БоБо. Той ще ни оправи. Ако не ... ще се намери друг.

Или с други думи, както Сократ перефразира истината, че "секи остров заслужава своят управител": Всеки мъж заслужава съпругата си”

Сполай Ви!

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).